Karantinas – darbo įkarštis botams

„Lygiai su tuo pačiu susidūrė ir mano draugai. Žinau, kad čia tik dar vienas sukčių būdas patekti į patiklių vyrų pinigines, todėl nusprendžiau apsimesti tokiu. Priėmiau kvietimą draugauti ir pirmą žinutę gavau labai greitai. Iš pradžių buvo labai įprasti klausimai, kiek man metų, ką dirbu ir panašiai“, – pasakoja jis.

Kiekvieną klausimą lydėjo susižavėjimo komentarai, o tai tik patvirtino įtarimus, kad mergina apsimeta sukčiai. Lietuvos kriminalinės policijos biuras, atsižvelgdamas į „Europol“ rekomendacijas, parengė atmintinę, kurioje pabrėžiama, jog taip sukčiai gražiais žodžiais siekia kuo greičiau įgyti pasitikėjimą.

„Jau laukiau prašymo pervesti pinigų ar kvietimo investuoti, bet po kelių minučių paklausė, ar aš vienas. Tuo metu su kolegomis buvau biure, bet parašiau, kad esu vienas. Iškart savo ekrane išvydau vaizdo skambutį ir kiek kitokios išvaizdos moterį nei feisbuko anketoje. Padėjau ragelį, o ji netaisyklinga anglų kalba paklausė, kodėl meluoju, jog esu vienas“, – mini detektyvą atskleidžia vilnietis.

Vėliau bendravimas nutrūko ir Beno anketa buvo užblokuota. Viskas baigėsi tik įdomia istorija. Tačiau kiekvienais metais šimtai patiklių žmonių tokias naujas pažintis palaiko tikromis ir pasitikėję sukčiais netenka pinigų. Pasak ekspertų, greičiausiai realūs skaičiai yra didesni nei oficiali statistika, nes aukos ne visada kreipiasi pagalbos dėl nusikaltimo intymumo.

Kai draugystė pereina į kitą lygį

Jeigu draugystė būtų ėjusi toliau, sukčiai galėjo išvilioti aukos intymaus pobūdžio nuotraukų arba pikantiškų vaizdo įrašų padarytų pokalbio metų. Vėliau tai panaudojama šantažuojant auką: arba pervesti pinigus arba įrašai ir nuotraukos bus paviešintos.

Kitas scenarijus – draugystei sustiprėjus sukčiai ima prašyti elektroniniu būdu pervesti pinigų, nupirkti dovanų, gali paprašyti net el. bankininkystės prisijungimo duomenų. Išpildžius vieną sukčiaus norą, seka ir kiti.

Kaip atskirti tikrą bendravimą

Lietuvos kriminalinės policijos biuras pataria į tokias naujas pažintis reaguoti atsargiai, nepulti į kraštutinumus ir emocijas. Dažniausiai profesionalūs sukčiai gerai išmano žmogaus psichologiją ir žino, ką, kaip ir kada pasakyti, kad tiek moterys, tiek vyrai patikėtų jų rimtais ketinimais.

Su tuo sutinka ir Lietuvos bankų asociacijos komunikacijos vadovė Valerija Lebedeva. Kaip ji sakė LRT radijui, dažniausiai greiti prisipažinimai meilėje išduoda sukčius nuo tikrų pažinčių. Kilus tokiems įtarimams būtina patikrinti pašnekovo socialinių tinklų anketą.

„Jų duomenys kartais neatitinka to, ką tas žmogus pasakoja. Kitas atvejis gali būti, kai į nuoseklią gyvenimo istoriją nesugula naujojo draugo atskiri pasakymai, atsakymai į jūsų klausimus“, – akcentuoja V. Lebedeva.

Ji dar kartą pabrėžia, kad jokių duomenų negalima pateikti nepažįstamiems žmonėms. Tai liečia tiek Savo atvaizdą, tiek banko sąskaitos duomenis. Šie du dalykai yra pagrindinis sukčių tikslas.

„Šita informacija yra jūsų ir tik jūsų. Asmens duomenų perdavimą būtų galima lyginti su tuo pačiu veiksmu, jeigu nepažįstamam asmeniui atiduotumėte savo buto raktus. Galbūt jis neturėtų jokių blogų kėslų ir jais nepasinaudotų, tačiau kitu atveju tai jums galėtų skaudžiai atsiliepti“, – įspėja V. Lebedeva.

Nusikalsta nežinodami

Neatsispyrę sukčių kerams, žmonės gali tapti pinigų plovimo schemos dalimi, to net nežinodami. Kaip pasakoja ekspertė, iš savo sąskaitos pinigų negalima pervesti ir kito asmens vardu, nes tai laikoma nusikaltimu, o nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia.

Tokiais atvejais geriausia nutraukti bendravimą ir išsisaugoti žinučių nuotraukas bei pateikti duomenis policijai.

Užsakymo nr.: PT_85117809