Kai perskaitote naujieną spaudoje, ji jau būna praėjusi pro keleto žmonių akis. Ją matė ne tik autorius, bet ir temos ar viso leidinio redaktorius. Tai leidžia šiek tiek laisviau pasitikėti informacija, nes periodiniams leidiniams yra svarbu nesuklysti, neprarasti skaitytojų pasitikėjimo. Nes tik turėdami pakankamai didelę skaitytojų bazę, jie gali egzistuoti.

Tinklaraščiai nuo leidinių skiriasi tuo, kad juos susikurti ir puoselėti nieko nekainuoja. Internete esantis dienoraštis gali egzistuoti net ir tada, jei jį teskaito pats autorius. O taip pat,

kitaip nei spaudoje ar naujienų portaluose, tinklaraščiuose nėra redaktorių, tad autoriai patys sprendžia, ką ir kada rašyti, gali laisvai pasirinkti tekstų turinį bei formą. Nors tinklaraščiams galioja bendrieji reikalavimai skelbiamai informacijai (negalima kurstyti nesantaikos, vartoti neapykantos kalbą), turinio kokybė nėra niekaip kontroliuojama.

Būtent tuomet ir kyla klausimas, ar galima pasitikėti tuo, ką apgalvojo ir parašė vienas žmogus? Vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą nėra. Tikrai yra žmonių, kurie savo tinklaraščius rengia labai atsakingai, skiria laiko faktų tikrinimui ir kokybiškam jų pateikimui. Tad nuvertinti surinktą ir pateiktą informaciją vien dėl to, kad ji surašyta tinklaraštyje, tikrai neverta.

Tinklaraštininkė Mahila dalinasi savo istorija: „Prieš kokius dešimt metų parengti tekstą užtrukdavau kad ir dešimt minučių – man viskas aišku ir žinoma, parašiau ir skelbiu. Bėgant laikui, pati augdama kaip asmenybė, ėmiau vengti absoliutinimo, tvirtinimo, kad kažkas yra neginčytinas faktas, o jei suklystu, nesėdžiu įsikandusi kažkokių paikų principų, lengvai pripažįstu klaidas ir siekiu pasitaisyti, patikslinti informaciją. Labai gerai suprantu, kad yra daug dalykų, apie kuriuos žinau labai mažai ir tą pripažįstu. Dažnai, siekdama tikslumo, kreipiuosi patarimo į žmones, kurie geriau išmano sritį, apie kurią nutariau parašyti. Kamantinėju draugus gydytojus, teisininkus, lituanistus ir kitų sričių ekspertus. Būna ir taip, kad savo įrašus pašalinu, tam tikra tema sužinojusi daugiau detalių ir supratusi, jog klydau.“

Bet anaiptol ne visi autoriai yra tokie sąmoningi ir atsakingi, tad svarbu išlikti budriems, ir gautą informaciją patikrinti, įsitikinti šaltinių, citatų patikimumu. Parengėme jums 5 patarimus, kurie leis įsitikinti, ar tinklaraščio turinys yra vertas pasitikėjimo:

1 būdas: patikrinkite įrašo publikavimo datą

Galbūt šį tinklaraščio įrašą matote pirmą kartą, bet gali būti, kad jame aprašoma informacija jau yra pasenusi. Seni tinklaraščiai nebūtinai yra melagingo turinio, bet jų informacija gali būti pasenusi, ir dėl to nebeatitikti realios situacijos.

2 būdas: patikrinkite įrašo autorių

Tinklaraščiai atsirado kaip virtualūs dienoraščiai, tad visiškai natūralu, kad dienoraščių tipo informacijos žmonės neskelbdavo savo tikru vardu ir pavarde. Todėl ir šiandien tinklaraščių autoriai dažnai prisidengia pseudonimais, ir atsižvelgiant į tinklaraščių istoriją, tai neturėtų kelti įtarimo. Bet vis dėlto, tai gali apsunkti autoriaus patikimumo vertinimą.

Šiais laikais, dalis tinklaraštininkų jau nebesislepia už pseudonimų, ir savo įrašus skelbia su realiu vardu ir pavarde. Tokiu atveju pakanka įvesti autoriaus duomenis į Google paieškos sistemą, ir galėsite pamatyti, ar autorius turi kitų pasisakymų, ar yra cituojamas kituose šaltiniuose, galbūt net bus informacijos apie jo veiklą, darbovietę.

Tokią pat paiešką galima išmėginti ir su pseudonimu. Pavyzdžiui jau minėta Mahila savo tapatybę slepią, bet Google įvedus jos slapyvardį, galima rasti, kad ji yra cituojama ne tik lietuviškoje, bet ir tarptautinėje žiniasklaidoje. Kai paieškos rezultatai rodo ne tik tinklaraščio įrašus, bet ir kitus šaltinius, tai iškart didina autoriaus patikimumą.

Pati Mahila dalijasi savo rašymo eiga: „Labai atsakingai žiūriu į mano bloge (ir tinklapyje, ir Facebook bei Instagram paskyrose) publikuojamos informacijos patikimumą. Dalindamasi autorių, kurie man iki tol nebūna pažįstami, tekstais, visada įdėmiai peržiūriu jų paskyras, ankstesnius pasisakymus, visuomenės reakciją į juos – visi šie niuansai gali išduoti, kiek patikimas yra rašytojas ir jo sukurtas turinys. Ypač, kai tai liečia jautrias socialines temas, ne išimtinai pramoginį turinį.“

Mergina priduria: „Manau, kad tai galioja ir man pačiai – slapyvardis Mahila bei logotipas su rožinėmis lūpomis iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nerimtai, bet ilgametis įdirbis ir tai, kaip ir ką kalbu socialiniuose tinkluose, padėjo susikurti šiokią tokią reputaciją. Kurią, žinoma, labai stengiuosi saugoti.“

3 būdas: patikrinkite tinklaraščio turinį

Jei autorius save slepia, ir Google paieška nepasako nieko naujo, tai nebūtinai yra kritinis ženklas, bet vis dėlto, svarbu pasidomėti išsamiau. Dar vienas būdas patikrinti tinklaraščio patikimumą, tai peržvelgti visą jo turinį.

Kadangi tinklaraščiai dažniausiai rašomi vieno žmogaus, nereikėtų tikėtis itin plataus temų spektro. Dažna praktika, kad tinklaraščių autoriai pasirenka vieną, sau artimą temą, ir visus tekstus rašo būtent apie ją. Temų šališkumas galėtų kelti įtarimą žiniasklaidoje, bet kuomet turinį kuria vienas asmuo, natūralu, kad jis gali nuosekliai laikytis vienos tekstų krypties.

Bet patikimas tinklaraštis net ir vieną palaikomą temą turėtų apžvelgti iš skirtingų perspektyvų. Jei, pavyzdžiui, atradote tinklaraštį apie skiepus, ir jame apžvelgiama tik neva sukeliama žala, bet niekad neminimi sėkmingi pavyzdžiai, tai jau gali sukelti įtarimą.

Mahila pasakoja apie savo tinklaraščio pavyzdį: „Puikiai suprantu, kad viena visuotina tiesa paprastai neegzistuoja, todėl dažnai savo įrašuose kviečiu skaitytojus diskutuoti, temą apžiūrėti iš įvairių skirtingų kampų. Neskubu blokuoti tų, kurių nuomonė nesutampa su maniške, kol išlaikoma pagarbi diskusija. Demonstruodama aštresnį charakterį ir būdama kategoriškesnė, ko gero sulaukčiau kur kas daugiau auditorijos dėmesio, bet man kur kas svarbiau yra ilgalaikiškumas. Galbūt esu naivi, bet tikiuosi, kad, atsakingas požiūris į skelbiamą turinį prisideda prie visuomenės gerovės.“

4 būdas: patikrinkite citatų tikrumą

Tinklaraščiai, kurie nori savo įsitikinimus perduoti ir jums, stengiasi cituoti žinomus asmenis, ar mokslininkus, nes jei skaitantysis nežino ir nepasitiki autoriumi, galbūt pasitikės žinomu žmogumi. Bet vien dėl to, kad tekstas yra įdėtas į kabutes, tai dar negarantuoja citatos tikrumo.

Iš pradžių pergalvokite, ką žinote apie tekste cituojamą žmogų. Ar jis tikrai linkęs pasisakyti tekste minimomis temomis? Jei žmogaus citata yra tikra, ji tikriausiai bus paminėta ir kituose šaltiniuose. Tai lengviausia patikrinti pasinaudojus Google paieška. Paieškos laukelyje nukopijuokite citatą ar jos dalį, bet ją taip pat rašykite kabutėse, tokiu būdu gausite tik tokius rezultatus, kuriuose jūsų įrašyti žodžiai minimi būtent tokia tvarka. Jei tokią pačią citatą randate paminėta keliuose skirtinguose šaltiniuose, tai jau kelia pasitikėjimą, kad pasisakymas yra realus, o ne išgalvotas.

5 būdas: patikrinkite savo humoro jausmą

Tikrinant tinklaraščio patikimumą, svarbu nepamiršti ir humoro. Yra autorių, kurie savo įrašus skelbia juos šaržuodami, arba skelbia tiesiog išgalvotą turinį. Satyra gali būti smagus skaitinys, bet svarbu tokios informacijos nepriimti rimtai.

Tinklaraščiai gali būti ne tik įdomus, bet ir informatyvus skaitinys. Jų autoriai savo tekstams dažnai suteikia ryškesnį ir įsimintinesnį toną, nei įprastos žiniasklaidos priemonės. Dėl to tokį turinį skaityti gerokai smagiau. Bet neleiskite sau užsimiršti, kad skaitote vieno žmogaus nuomonę, kurios pagrindimas ne visada tvirtas.

Jei radote jus užkabinusį tinklaraštį, bet nesate tikras, ar jo turinys išties patikimas, pasitikrinti galite net keliais skirtingais būdais: visų pirma, pasižiūrėkite į tinklaraščio įrašų publikavimo datą, ar jie pakankamai nauji, kad būtų aktualūs. Tuomet atkreipkite dėmesį į tinklaraščio autorių, jo vardą ir pavardę arba pseudonimą įveskite į Google paiešką, ir pasitikrinkite, ar jis yra cituojamas kituose šaltiniuose. Jei paieškos sistemos neduoda naudingos informacijos, peržvelkite tinklaraščio turinį, ar jis objektyvus, ar padengia skirtingas temos puses, ar vis dėlto, visi įrašai yra į vienus vartus. Jei tinklaraštyje cituojami kiti asmenys, patikrinkite citatų tikrumą. Nepamirškite su savimi pasiimti savo humoro jausmo, galbūt skaitote satyrą.

Jei tinklaraščių tema jus sudomino, nepraleiskite progos savo jėgas išmėginti ir patys. Tinklaraštis – puikus būdas tobulinti rašymo įgūdžius. Jis gali tapti vieta pasidalinti žiniomis, pastebėjimais, išreikšti savo nuomonę ar išsipasakoti skaitytojams. Galbūt rūpintis savo tinklaraščiu ir stebėti jo augimą – jūsų naujas prasmingas ir džiuginantis laisvalaikio užsiėmimas?

Užsakymo nr.: PT_85117805