Apie tai, kiek ir kaip galima susigrąžinti dalį sumokėto GPM, kalba Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Už šias paslaugas gyventojai jau susigrąžino 3,5 mln. eurų

VMI specialistė atskleidžia, kad duomenis apie 2019 m. būsto ar automobilių remontui, auklių paslaugoms patirtas išlaidas pateikė daugiau nei 22,5 tūkst. gyventojų.

„Daugiausia gyventojų – 69 proc. – kreipėsi siekdami susigrąžinti GPM už automobilio remonto darbus. Beveik 32 proc. – už atliktus pastatų ir kitų statinių apdailos bei kitus remonto darbus“, – detaliau pasakoja Teisės departamento direktorė.

Rasa Virvilienė

R. Virvilienės teigimu, iš viso gyventojai pernai susigrąžino 3,5 mln. eurų GPM permoką.

Svarbiausia – tinkami dokumentai

Vis tik, nors VMI pateikti duomenys rodo, jog gyventojai naudojasi šia GPM lengvata, dalis jų šia galimybe taip ir nepasinaudoja. Tad, kaip galima tai padaryti?

„Norint pasinaudoti lengvata, svarbu turėti reikiamus dokumentus: sąskaitą faktūrą arba PVM sąskaitą faktūrą, o jei paslaugą atliko asmuo, dirbantis su verslo liudijimu, reikia prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvito. Atkreipiu dėmesį, kad paprastas kasos aparato kvitas – netinka. Kai iš šių dokumentų turinio negalima nustatyti, ar paslauga buvo apmokėta, pridedami mokėjimą patvirtinantys dokumentai, tokie kaip pinigų priėmimo kvitas, kasos aparato kvitas ir pan.“, – įvardija Rasa Virvilienė.

VMI informacija

Taip pat, norint pasinaudoti šia lengvata, netinka pateikti atliktų darbų perdavimo-priėmimo aktą ar išankstinę sąskaitą-faktūrą.

„Sąskaitose ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvituose turi būti įrašyti paslaugas gavusio asmens duomenys. Tinkamus apskaitos dokumentų pavyzdžius bei paaiškinimą, kokie yra privalomi tokių dokumentų rekvizitai, kuriuos turi įrašyti paslaugas suteikęs ar darbus atlikęs asmuo, visada galima pasitikslinti VMI puslapyje čia“, – priduria R. Virvilienė.

VMI informacija

Susigrąžinti dalį sumokėto GPM už šiuos metus gyventojai galės pateikę metinę pajamų mokesčio deklaraciją už 2020 metus. Gyventojai, kurie nenori patys pildyti metinių pajamų deklaracijų ir pageidauja, kad preliminarias deklaracijas jiems parengtų VMI, apie savo patirtas išlaidas informaciją mokesčių administratoriui gali pateikti pranešimu PRC912 forma, bet ne vėliau kaip iki 2021 metų vasario 15 d. Pateiktus duomenis apie išlaidas, VMI juos perkels į atitinkamų metų preliminarią gyventojo pajamų deklaraciją ir ją beliks pateikti. Nesuskubus to padaryti iki vasario 15 d., patirtų išlaidų dokumentai turėtų būti pateikiami kartu su 2020 m. pajamų deklaracija.

VMI informacija

Susigrąžina iki 400 eurų

Didžiausia išlaidų suma, nuo kurios gali būti susigrąžinta GPM dalis už šias paslaugas, yra 2 tūkst. eurų.

„Tai reiškia, kad vienas asmuo gali susigrąžinti iki 400 eurų, jei jo pajamos buvo apmokestintos 20 proc. GPM tarifu. Bendra išlaidų suma (įskaitant įmokas už studijas, gyvybės draudimo įmokas, kt.), kuriai gali būti mažinamos apmokestinamosios pajamos, negalės viršyti 25 proc. gyventojo metinių apmokestinamųjų pajamų“, – aiškina specialistė.

VMI informacija

Pasak pašnekovės, remontuojantys būstą, turėtų atkreipti dėmesį į tai, už kokius darbus gali susigrąžinti GPM. Tai: dažymą ir tinkavimą, langų bei durų blokų montavimą, krosnies, šildymo, katilo ar santechnikos remonto darbus bei kitus panašaus profilio statybos darbus. Kita vertus, šia lengvata negalima pasinaudoti statant naują būstą, modernizuojant daugiabučius namus ir perkant būsto remonto naudotas medžiagas.

„Taip pat išlaidos už lengvojo automobilio techninio aptarnavimo darbus – sezoninį padangų keitimą, padangų pūtimą, plovimą, filtrų, tepalų keitimą ar naujas detales – nepriskiriamos lengvojo automobilio remonto paslaugai. Išlaidos už papildomą vaikų ugdymą ar vaikiškos prekės nepriskiriamos auklių paslaugai. Kadangi šioms išlaidoms mokesčio lengvata nėra taikoma, pildant pranešimą PRC 912 jas iš bendros sumos reikia atimti.

VMI informacija

Pavyzdžiui, jei gyventojas, atlikdamas būsto remonto darbus, perka sienų perdažymo paslaugą, GPM lengvata galios perdažymo darbams, bet ne patiems dažams. Taip pat, pildant pranešimą būtina nurodyti visą (su PVM) už paslaugas ar atliktus darbus sumokėtą sumą neatskaičiuojant PVM“, – patikslina R. Virvilienė.

Gyventojams pasinaudoti lengvata padeda ir VMI sukurti vedliai, pagelbėsiantys užpildyti minėtą formą PRC 912.

Daugiau apie GPM lengvatų susigrąžinimą – www.prisijunkirtu.lt

Užsakymo nr.: PT_85103551