Vilniuje ir visai šalia sostinės gamtos apsuptyje su visa infrastruktūra bendrovės HAUZ.LT, „NewReal“ ir „ReGroup“ plėtoja kelias privačių namų gyvenvietes. HAUZ.LT pietrytinėje Vilniaus dalyje šiuo metu stato kotedžų kvartalus „Pavilnio aura“ ir „Saulės slėnis“. „NewReal“ ir „ReGroup“ vakarinėje Vilniaus dalyje plėtoja „Vilniaus kalvų“ ir „Bičiulių terasų“ gyvenvietes, kuriose galima įsigyti arba sklypą namo statybai, arba pagal naujakurio pageidavimus ir poreikius „Lapino namų“ kvartaluose pastatytą namą iš aukščiausios kokybės medžiagų.

Lapino namai

Nori ne vien būsto, o kompleksinio sprendimo

Daugiau kaip dešimtmetį kotedžų mikrorajonus plėtojančios įmonių grupės HAUZ.LT vadovas Dalius Bagdonavičius atkreipia dėmesį, kad per šį laikotarpį ypač keitėsi būsimų naujakurių požiūris į savo būstą.

„Pavienių laukuose išdygusių naujų namų ir kotedžų gyventojai „atsikando“ tų problemų, kurios juos užgriūna apsigyvenus „necivilizuotoje“ aplinkoje, – aiškina D. Bagdonavičius. – Todėl pasiteisino, kad būsimiems gyventojams būtina siūlyti kompleksinius sprendimus – ne tik namus, bet ir visą išvystytą infrastruktūrą: asfaltuotas gatves su apšviestais šaligatviais, visas komunikacijas, sutvarkytą aplinką, net įrengtas vietas laisvalaikiui, pavyzdžiui, vaikų žaidimo ir sporto aikšteles bei pan.“

NT specialistas atkreipia dėmesį, kad tokią infrastruktūrą galima išvystyti tik statant kelių dešimčių kotedžų mikrorajonus. HAUZ.LT pastarąjį dešimtmetį Vilniaus pietrytinėje dalyje, Kalnėnuose ir Pavilnyje, išplėtojo ir dar tebevysto beveik dvi dešimtis projektų.

„Tai ypatingai arti Vilniaus esantys rajonai – iki sostinės senamiesčio nuo čia vos 4–5 km, šalia visos reikalingos visuomeninės įstaigos, o Kalnėnuose veikia ir mokykla, – pasakoja NT plėtros ekspertas. – Labai svarbus ir susisiekimas. Minėti rajonai pasiekiami bent trimis keliais, šalia aplinkkelis, kuris ypač paspartina susisiekimą su bet kuriuo Vilniaus rajonu“.

D. Bagdonavičius taip pat atkreipia dėmesį, kad per pastarąjį dešimtmetį keitėsi ir naujakurių poreikiai bei reikalavimai gyvenamajam būstui. Anot jo, skaičiuojantys įsitikino, kad šiandien butą galima iškeisti į didesnio ploto ir komfortiškesnį gyvenimą šeimai garantuojantį kotedžą, todėl didelė dalis naujakurių į kotedžus keliasi pardavę butus.

„Taip pat atsirado supratimas, kad butą reikia lyginti su kotedžu, o ne namu, jis neturi būti kelių šimtų kvadratų, o racionaliai suplanuotas šeimos gyvenimui ir pagal plotą, ir pagal kambarių skaičių, ir pagal turimą žemės sklypą. Suprantama, kad toks sprendimas lemia kainą, – šiandien iki 100 kv. m kotedžas gali kainuoti net gerokai pigiau ne mažesnio ploto butas, o gyvenimo kokybė „ant žemės“, turint savo kiemą, tarp panašių interesų kaimynų, bendraminčių bendruomenėje gerokai komfortiškesnis“, – atskleidžia kotedžų privalumus NT ekspertas.

Gyvenamojo būsto plėtros HAUZ.LT šiuo metu baigia vystyti modernaus stiliaus 71 kotedžo mikrorajoną „Pavilnio aura“. Jis iškilo Pavilnio regioninio parko apsuptyje, čia sau namus renkasi vertinantys gamtos artumą ir teikiamą ramybę.

Išvystytos infrastruktūros gyvenamajame Kalnėnų rajone HAUZ.LT plėtoja naują 25 kotedžų mikrorajoną „Saulės slėnis“. Čia taip pat įrengiama visa gyvenvietės infrastruktūra – apšviestos asfaltuotos gatvės ir šaligatviai, vejos, uždara teritorija apželdinama dekoratyviniais augalais, o papildomai dar – tik šiam mikrorajonui priklausanti erdvi poilsio ir žaidimų erdvė, kurioje gyventojų lauks net paplūdimio tinklinio aikštelė.

„HAUZ.LT tikslas – statomų kotedžų mikrorajonų naujakuriams sukurti komfortišką ir šiandienos poreikius tenkinantį būstą bei jo aplinką, kad gyventojai turėtų ne tik puikias gyvenimo sąlygas, bet ir galimybes turiningai leisti laisvalaikį šeimos apsuptyje ar drauge su bendraminčiais kaimynais“, – konstatuoja D. Bagdonavičius.

Norintiems daugiau erdvės ir privatumo – individualus namas

Gamtos ir ramybės apsuptis bei pilnai sukurta mikrorajono infrastruktūra siūloma ir Vilniaus vakarinėje dalyje bendrovių „NewReal“ bei „ReGroup“ plėtojamose „Vilniaus kalvų“ ir „Bičiulių terasų“ gyvenvietėse. Čia būsimi naujakuriai gali rinktis arba sklypą, arba pagal jų poreikius gyvenviečių kvartaluose „Lapino namai“ pastatytą vieno aukšto namą. Namas su erdviu bent 8–9 arų sklypu yra geriausias pasirinkimas tiems, kurie nori daugiau privatumo, daugiau erdvės poilsiui ir patogaus gyvenimo vieno aukšto name. Visa tai vos keliolikos minučių atstumu nuo Gedimino prospekto esančiose „Vilniaus kalvose“ su centralizuota miesto vandentiekio ir kanalizacijos sistema yra įmanoma įsigyti už buto kainą.


Bičiulių terasos

NT projektų ir investicijų valdymo bendrovės „ReGroup“ vadovas Tomas Brazinskas būsimiems naujakuriams, besirenkantiems sklypą svajonių namui, taip pat pataria atkreipti dėmesį, ar jis parduodamas vienišas laukuose, kur neaišku, kada bus nutiestos gatvės, o apie komunikacijas telieka pasvajoti, ar yra kvartale, kuris atsakingai plėtojamas ir vystomas, kur jau nutiestos gatvės ir komunikacijos, tvarkoma aplinka, kuriamos bendruomenės.

„ReGroup“ ir „NewReal“ asfaltuoja plėtojamų individualių namų kvartalų gatves, įrengia jų apšvietimą, o „Vilniaus kalvų“ kvartale įvedė ir miesto vandentiekio bei nuotekų sistemas, – pasakoja T. Brazinskas. – „Bičiulių terasose“ bendradarbiaujant su Trakų rajono savivaldybe planuojama pastatyti vaikų darželį. Mūsų vystomi kvartalai turi gerą susisiekimą visuomeniniu transportu, šalia yra jo stotelės ir nuolat kursuojantys autobusai. Atsakingai plėtojami „Vilniaus kalvų“ ir „Bičiulių terasų“ sklypų kvartalai įrodo, kad ankstesniais metais eskaluoti teiginiai, jog pasirenkant gyvenimą name netenki socialinės ir inžinerinės infrastruktūros, šiandien subliuško, jie tėra išpūsti mitai.“


Vilniaus kalvos

COVID-19 atskleidė daugiau namo su sklypu naudų

Juozas Lapienis, kompanijos „NewReal“ atstovas, atkreipia dėmesį, kad šiandieninis būsto pirkėjas – dažnai jauna šeima – nori ne tik keturių sienų, kurias gali rasti bute, bet ir erdvės poilsiui bei laisvalaikiui šalia būsto – privačiame erdviame kieme, kur vaikai gali jaustis saugiai būdami ir žaisdami gryname ore. Šis aspektas dėl COVID-19 pandemijos ne mažiau svarbus tapo ir tiems, kurie buvo priversti ar jiems buvo sudarytos sąlygos dirbti namuose. Beje, po karantino paaiškėjo, kad dirbti namuose ir toliau sutiktų nemaža dalis žmonių, ypač, jei jie turėtų tinkamas sąlygas, t. y. pakankamai erdvės atskirai darbo vietai savo namuose.


Bičiulių terasos

„Be to, būsto plėtotojų, kurie galvoja apie būsimų gyventojų komfortą, vystomi gyvenamųjų namų kvartai paprastai kuriasi šalia miškų ir miškelių, ežerų ir kitų vandens telkinių, o tai papildoma nauda tiems, kurie vertina aktyvų poilsį ir gamtos teikiamą naudą, – privataus būsto privalumus nurodo NT specialistas. – Pavyzdžiui, įsigiję sklypą ar namą nuosavų gyvenamųjų namų gyvenvietėse „Vilniaus kalvos“ ar „Bičiulių terasos“ netoliese randa miškus ir ežerus. Netoli šių gyvenviečių driekiasi Trakų ežerai, o didingoji pilis net dviračiu pasiekiama per pusvalandį, greta – Trakų Vokės dvaro sodyba.“

Abu šie NT vystymo bendrovių „NewReal“ ir „ReGroup“ plėtojami gyvenamųjų namų kvartalai yra 15–20 minučių kelio nuo Vilniaus centro, šalia pagrindinių miesto magistralių, kuriomis pasiekiami įvairūs sostinės rajonai. Beje, jau suplanuotas rekonstruoti kelias Vilnius–Trakai, kuris bus 4 juostų su šalia įrengtais dviračių takais, dar paspartins susisiekimą automobiliu ir suteiks daugiau erdvės mėgstantiems pasivažinėti dviračiais. Vilnius apskritai išsiskiria iš daugelio Europos sostinių privilegija, kad net įsikūrus nuosavame name miesto centrą gali pasiekti per keliolika minučių.

Įsigyti namą – išvengti statybos rūpesčių ir suvaldyti biudžetą

J. Lapienis teigia, kad dalis būsimų naujakurių ieško ne vien sklypo planingai plėtojamame kvartale, bet nori kuo mažiau rūpesčių ir pageidauja įsigyti namą, kuris atitiktų jų poreikius.

Lapino namai

„Gyvenvietėse „Vilniaus kalvos“ ir „Bičiulių terasos“ kompanija „NewReal“ plėtoja individualių namų kvartalus „Lapino namai“. Juose iš kokybiškų ir ilgaamžių medžiagų statomi vieno aukšto namai bus vieningos architektūros, tačiau nevienodi, – siūloma rinktis iš kelių skirtingo dydžio, bet vieningo stiliaus projektų. Namų kaina yra fiksuota, jų statybai naudojamos kokybiškos medžiagos. Be to, statybos vyks panašiu metu, todėl naujakuriui nereikės metų metus gyventi statybų aikštelėje, – pasakoja NT ekspertas. – Beje, „Vilniaus kalvų“ gyvenvietėje „Lapino namų“ kvartalas iškils šalia 37 arų žaliosios zonos su tvenkinių, dalis sklypų ribojasi su valstybiniu mišku, todėl rytais žadins medžių ošimas ir paukščių čiulbėjimas.“

Lapino namai

NT specialistas atkreipia dėmesį, kad pirkti pastatytą ar statomą namą už fiksuotą kainą visada saugiau, nei pirkti statybos darbus iš rangovo, nes yra garantuota kaina. Anot jo, jei nesi tikras statybų profesionalas arba nesi pastatęs namo nuo A iki Ž, tai neturi patirties ir žinių įvertinti, ar statybininkų pateikta sąmata tikrai apima viską, ką būtina padaryti. Savo jėgomis organizavę namo statybą patvirtins, kad dažniausiai galutinė statybos kaina pakyla 20–30 proc. ar net daugiau, nes paaiškėja, kad dalis darbų ir medžiagų nebuvo įtraukta į sąmatą.

Vilniaus kalvos

Visi NT ekspertai sutaria, kad COVID-19 leido įsitikinti gyvenimo name su nuosavu kiemu privalumais, todėl ir sklypų bei namų paklausa ne tik atlaikė pandemijos iššūkius, bet ir sulaukė daugiau planuojančių savo komfortiškesnį gyvenimą būste su privačiu kiemu.

Užsakymo nr.: PT_85103281