Dėl nuotraukų privatumo nukenčia tiek paprasti, tiek visuomenėje gerai žinomi žmonės. Praėjusio dešimtmečio viduryje JAV vyko teismas dėl didelio masto įsilaužimų į kompiuterius ir intymių nuotraukų nutekinimo, nuo kurio nukentėjo tokios įžymybės, kaip aktorė Jennifer Lawrence bei modelis Kate Upton. Lietuvoje prieš kelis metus nuaidėjo skandalas dėl išplatintų atvirų vaizdo įrašų, kuriuos savo tuomečiam draugui siuntė viena sėkmingiausių nuomonės formuotojų Karolina Meschino.

Rizikų dėl privačių vaizdų pasitaiko gana įvairių. Greičiausiai nebūtų klaidinga teigti, kad jas galima suskirstyti į dvi grupes: nutekinimą ir panaikinimą. Pirmajai grupei priskiriami įsilaužimai į kompiuterius ar internetines paskyras, o antrajai - kompiuterio gedimai, programų sukelti nesklandumai ar net žmogiškosios klaidos. Be to, vaizdo failai taip pat gali tapti itin pažeidžiami skaitmeninio įrenginio vagystės atveju.

Fotografė Joana Suslavičiūtė dalinasi įžvalgomis: „Nuotraukas saugau išoriniuose diskuose. Virtualios saugyklos šiuo metu nenaudoju. Turbūt didžiąją dalimi dėl to, kad labai ilgai užtruktų didelių failų kėlimas internetu. O taip pat būtų baisu, jeigu virtualioje saugykloje laikomos nuotraukos kažkokiu būdu nutekėtų, nes fotografai turi gana daug kompromato.“

Tobulėjant technologijoms, būdų saugiai laikyti nuotraukas atsiranda vis daugiau. Svarbu atsiminti, kad nereikėtų laikytis tik vieno iš jų - keli skirtingi metodai, naudojami kartu, gali užtikrinti didžiausią įmanomą saugumą.

1. Toms pačioms nuotraukoms - keli aplankai

Sugedęs, pavogtas ar pamestas elektroninis įrenginys - nemaloni situacija, kuri nutinka gana dažnam žmogui. Deja, bet neretai šią karčią patirtį žymi ir nesmagios pasekmės: prarandami įvairūs failai, tarp kurių beveik visuomet būna ir širdžiai brangių vaizdų. Geros naujienos yra tos, kad egzistuoja įvairūs būdai apsaugoti bet kokio tipo failus.

Ekspertai rekomenduoja saugoti nuotraukų kopijas bent vienoje platformoje, kuri leidžia atgaminti prarastą medžiagą. Tai gali būti atsarginė kietojo disko talpa (angl. hard drive back-up), USB jungtys ar internetinėje erdvėje populiarus debesies (angl. cloud) metodas. Tiesa, svarbu žinoti, kad šios talpos nėra automatiškai apsaugotos nuo įsilaužimų.

2. Papildoma autentifikavimo apsauga

Vien tik išorinių platformų naudojimas negarantuoja failų saugumo. Taigi, nors failų kopijos ir būna išsaugotos, paviešinimo ar vaizdų vagystės rizika nedingsta. Tačiau šią problemą galima išspręsti pasitelkus slaptažodžius, šifravimą arba kelių žingsnių autentifikavimą.

Šias funkcijas galima įgyvendinti kone kiekvienoje pasirinktoje platformoje, tačiau jos nebus vienodai saugios. Pavyzdžiui, išoriniam kietajam diskui veikia tik slaptažodžiai, kuriuos, ekspertų teigimu, nėra sudėtinga išsiaiškinti ir taip gauti prieigą prie failų. Dėl to ypač jautriems failams išsaugoti, verta investuoti į debesies talpą, kurią galima apsaugoti ir šifravimu arba kelių žingsnių autentifikavimu - tai gerokai sumažins įsilaužimo riziką dėl papildomų patikimų saugiklių (pvz., patvirtinimo telefonu ar specialiais kodais).

3. Kuo mažiau viešinimo

Žmonės mielai dalinasi nemaža dalimi savo nuotraukų: jos publikuojamos socialiniuose tinkluose, siunčiamos elektroniniu paštu ar specialių pokalbių programėlių pagalba. Tačiau egzistuoja failai, kuriuos turėtų matyti kuo mažiau akių - tai gali būti konfidencialūs dokumentai, ekrano nuotraukos (screenshots) ar itin privatūs asmeninio gyvenimo vaizdai.

Su kiekvienu tokio tipo dokumentu, viskas priklauso nuo individualios situacijos, kurią deramai turėtų įvertinti pats siuntėjas. Ar nuotraukos gavėjas - patikimas? Ar naudojamas dalinimosi būdas, kuriam gali grėsti įsilaužimo pavojus? Apgalvojus šiuos faktorius, galima priimti galutinį sprendimą. Be to, gera praktika yra situaciją komunikuoti su pačiu gavėju. Pavyzdžiui, siunčiant asmens dokumento kopiją, galima naudoti šifruoto virtualaus bendravimo programėles, o apsikeitus vaizdine informacija ir ją išsaugojus - žinutes bei laiškus ištrinti.

Fotografė J. Suslavičiūtė apibendrina: „Baimė dėl nuotraukų dingimo būtų tiek jas saugant virtualioje saugykloje (pvz keliant sutriktų interneto ryšys ir dalis nuotraukų neįsikeltų. Ar, pavyzdžiui, to puslapio serveriai užlūžta ir tada viskas). Tiek yra ir baimė dėl išorinių diskų, nes jie irgi lūžta. Tai idealiu atveju verta naudoti kelis metodus, ir virtualią saugyklą, ir išorinius diskus.“

Padaryti nuotrauką yra viso labo pirmas žingsnis. Bet kur kas svarbiau tą nuotrauką išsaugoti, o jei reikia, ir apsaugoti. Apgalvokite nuotraukos svarbą ir pagal tai nuspręskite jos laikymo metodą. Ypatingai svarbiems ar jautriems kadrams geriausia pasirinkti net keletą apsaugos žingsnių. Taip būsite tikri, kad jums brangios nuotraukos nepradings ir nepasieks pašalinių akių.

Užsakymo nr.: PT_85018939