Klaipėdos universiteto dėstytojai, šalies ekonomistai ir politikai vieningai pritaria – ateitis priklauso inžinerinį išsilavinimą turintiems profesionalams. Prognozuojama, kad iki 2025 m. inžinerinėje pramonėje bus sukurta daugiau nei 12630 naujų darbo vietų, iš kurių bent 15 proc. bus reikalinga Klaipėdos apskrityje. Klaipėdos universitete pasirinkti perspektyvias inžinerines studijas galima iki rugpjūčio 18 d. 12 val.

Užsienio investuotojų apklausos duomenimis, net 82% inžinerinės pramonės įmonių jau dabar susiduria su darbuotojų trūkumu. 2019 m. VšĮ „Investuok Lietuvoje“ kartu su partneriais atliko inžinerinės pramonės specialistų analizę Lietuvoje. „Inžinerijos specialistų poreikis kasmet tendencingai auga. Inžinerinei pramonei rengiamų specialistų poreikis yra gerokai didesnis už dabartinę pasiūlą“, - pabrėžia „Investuok Lietuvoje“ Regionų plėtros projektų vadovė Viktorija Jakubauskytė-Andriulienė. Tad šiuolaikines technologijas išmanantys inžinieriai itin laukiami darbdavių, kurie yra pasiruošę užtikrinti karjeros galimybes, o kompetencijas įvertinti atitinkamu atlyginimu.

Klaipėdos universiteto nuotr.

Šiam tikslui Ekonomikos ir inovacijų ministerija pasirinkusiems studijuoti Lietuvos regionų plėtrai aktualius informatikos, matematikos ir inžinerijos mokslus Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio regionuose veikiančiuose universitetuose ir kolegijose visą studijų laikotarpį skirs kasmėnesinę 200 eurų stipendiją. Klaipėdos universitete jas galės gauti informatikos ir inžinerijos mokslų valstybės finansuojamų vietų pirmakursiai, pasirinkę šias studijų programas: Informatika, Informatikos inžinerija, Chemijos inžinerija (aplinka ir energija), Elektros inžinerija, Mechanikos inžinerija.

Dar vienas paskatinimas – Klaipėdos miesto savivaldybė skirs 40 stipendijų pirmakursiams, pasirinkusiems informatikos pakraipos studijas Klaipėdos aukštosiose mokyklose (10 mėnesių finansuos po 100 eurų).

Klaipėdos universiteto nuotr.

Studijos įvertintos prestižiniu kokybės ženklu

Klaipėdos universitetas (KU) gali pasigirti, kad Chemijos, Elektros ir Informatikos inžinerijos studijų programoms šiemet suteiktas prestižinis kokybės ženklo apdovanojimas „Investors‘ Spotlight“. Pernai darbdaviai šį pripažinimą skyrė Mechanikos inžinerijos ir Informatikos programoms. Juo pažymima, kad šių sričių studijų programos – kokybiškos ir atitinka verslo poreikius, o absolventai turi didžiulę paklausą darbo rinkoje. KU inžinerijos krypties studijų absolventų įsidarbinimas siekia net 95 proc.

„Suprantame, kad išmokti inžinerijos abėcėlę yra tikras iššūkis, nes inžineriniai objektai privalo būti saugūs, patikimi ir ilgaamžiai. Nežadame lengvų studijų, tik garantuojame visokeriopą dėstytojų pagalbą ir kad studijos bus tikrai kokybiškos, o gautas išsilavinimas garantuos darbą pagal specialybę“, – sako Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto dekanė Rima Mickevičienė.

Klaipėdos universiteto nuotr.

Klaipėdos universiteto rektoriaus prof. dr. Artūras Razbadauskas atkreipia dėmesį, kad universitetas turi moderniausią mokymo ir tyrimų įrangą, kartu su studentais kuria sudėtingas sistemas pramonės bei verslo įmonėms. „Jau nuo 2019 metų KU kartu su dar penkiais Europos universitetais kuria pažangų ir ambicingą aljansą „EU-CONEXUS“, kuris suvienija daugiau kaip 40 tūkst. studentų, beveik 5,5 tūkst. profesorių, 33 fakultetus, 61 tyrimų institutą, beveik 400 studijų programų. Būsimi KU studentai galės naudotis net 6-ių universitetų ištekliais bei gauti Europos universiteto diplomą“, – studijų metu atsiveriančias galimybes vardija prof. dr. A. Razbadauskas.

Studentai – laukiami darbdavių

Klaipėdos universitete vykdomos vienintelės Lietuvoje jūrų inžinerijos krypties studijos: Jūrų transporto inžinerija su specializacijomis Laivų projektavimas ir statyba, Suskystintų gamtinių dujų inžinerija ir valdymas, Išmanioji jūrų transporto inžinerija. Didžioji dalis absolventų sėkmingai dirba jūrų pramonės ir uosto įmonėse.

„Motyvuoti, žinių siekiantys, perspektyvūs studentai neretai įdarbinami jau antrame, trečiame studijų kurse, sudarant jiems sąlygas derinti studijas ir darbą, įgyti svarių praktinių įgūdžių, augti ir tobulėti profesinėje srityje. Po studijų baigimo, beveik visi jaunieji specialistai toliau sėkmingai lieka dirbti įmonėje. Džiugu, jog Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiriama inžinerijos specialybių populiarinimui, kadangi tai itin paklausi sritis, kurioje specialistų laukia perspektyvios karjeros galimybės”, - sako AB „Vakarų laivų gamyklos (VLG) personalo direktorė Ala Minkevičienė.

KU Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto dekanė atkreipia dėmesį, kad kartais žmonės klaidingai mano, kad ateityje beveik viską atliks robotai ir automatai. Pasak R. Mickevičienės, kuo toliau, tuo daugiau reikės inžinierių, kurie konstruos naujus gaminius ir kontroliuos jų kokybę.

Užsakymo nr.: PT_84999051