Mažiausius sukčiai vilioja žaidimais ir prizais

Įvairios smagios mobilios aplikacijos ir žaidimai yra vienas iš būdų, kaip sukčiai pasiekia vaikus. Jei vaikas žaidžia žaidimus, kuriuose yra galimybė bendrauti realiu laiku su kitais žaidėjais, tikėtina, kad tarp žaidėjų bus ir blogų ketinimų turinčių žmonių. Linksmais personažais apsimetę nusikaltėliai bando suvilioti vaikus, pasisavina iš jų vertingą informaciją ar net siūlo susitikti realybėje, taip bandydami juos įtraukti į nusikalstamą veiklą.

Vienas iš būdų, kaip apsaugoti savo identitetą žaidžiant kompiuterinius žaidimus, tai susikurti realybe neparemtą savo žaidimo personažą: išgalvotas vardas, nenurodyta gyvenamoji vieta, nurodomas neteisingas amžius, vietoj nuotraukos naudojamas paveikslėlis. Taip pat svarbu, kad vaikas pats nesidalintų jokia informacija apie save ar artimuosius su kitais žaidėjais.

Didžiausi pavojai – socialiniuose tinkluose

Itin svarbu išmokyti savo atžalas atsakingai dalintis informacija socialiniuose tinkluose. Kai kurie žmonės mėgsta skelbti visas savo gyvenimo akimirkas: nauja gyvenamoji vieta, mėgstama kavinė pietums, popietė su draugais, akimirkos iš atostogų. Tačiau retas, kuris pagalvoja, kad būtent tokia informacija gali būti naudinga prekyba žmonėmis užsiimantiems nusikaltėliams.

Tad prieš dalinantis informacija apie save socialiniuose tinkluose svarbu peržvelgti visus saugumo nustatymus: apsaugokite profilį sudėtingu slaptažodžiu, įjunkite dviejų žingsnių patvirtinimo sistemą, įsitikinkite, kad jūsų profilis yra privatus, o ne viešas.

Taip pat svarbu socialiniuose tinkluose atsakingai megzti draugystes. Nepriimti į draugus asmenų, kurių niekada nesate sutikę, kurie neturi su jumis nieko bendra, o savo profilyje nepateikia jokios konkrečios informacijos. Kai kuriuose socialiniuose tinkluose galima nustatyti, kad privačias žinutes galėtų siųsti tik jūsų draugai.

Nacionalinio jaunimo informavimo ir konsultavimo programos „Žinau viską“ redaktorė Goda Budreikaitė teigia, kad bendraujant socialiniuose tinkluose svarbiausia neatitrūkti nuo realybės. „Bendravimas virtualioje erdvėje neturėtų skirtis nuo bendravimo realybėje. Jei savo vaikus mokote gatvėje nesikalbėti su nepažįstamaisiais ir elgtis pagarbiai su bendraamžiais, to jie turėtų laikytis ir bendraujant socialiniuose tinkluose“ – sako G. Budreikaitė.

Internetu pradedantiems naudotis vaikams svarbu pabrėžti, kad nuotraukos, žinutės ir kita informacija, susijusi su jumis, internete išliks amžiams. Tad prieš viešinant bet kokią informaciją apie save svarbu įvertinti ar tu nori, kad šią informaciją kažkas žinotų ateityje, ar tai nepakenks tavo karjerai.

Pasitikėjimo ir pagarbos svarbu mokytis visiems

Prisiimti atsakomybę už savo veiksmus turi išmokti visi. Tad, kad jūsų vaikas netaptų internetinių patyčių iniciatoriumi, stebėtoju ar auka, svarbu aptarti pagarbaus bendravimo taisykles, taip pat žinoti, į ką galima kreiptis pastebėjus ar patyrus patyčias internete.

„Tėvai kažkodėl dar vis mano, kad „Instagram“, „TikTok“ ar kitos jaunimo mėgstamos platformos yra tamsus miškas ir vengia į jį žengti, teikdami, kad jie čia nieko nesupranta, čia skirta jaunimui, o ne jiems. Tačiau, jei tėvai nesidomės tuo ką jų vaikai veikia internete, negalės ir jų apsaugoti nuo iškylančių problemų“ – teigia G. Budreikaitė.

12-mečio Simono V. mama Simona pataria „Vaikai labai noriai dalinasi, pasakoja apie savo gyvenimą, žaidimus. Jeigu tėvai iš tikro norėtų išgirsti ir išmokti, jie gautų pačius geriausius mokytojus, ir tokiu būdu taptų vaikų draugais. Galima tiesiog pasakyti: „aš neišmanau, kas yra TikTok, Trello ar Discord, ar gali ir man parodyti?“, arba užduoti vaikui klausimą: „kaip tu manai, kas man galėtų būti įdomu ir naudinga tose programėlėse?“ Per tokią prizmę atsiranda diskusija, ir supratimas. Tapsite savo vaikų bendrininkais ir labai daug išmoksite. Vaikas bendraus, ypač žengiant į paauglystę, ne tik iš pareigos, bet dėl to kad jam be galo smagu ir įdomu.“

Tam, kad vaikai su tėvais galėtų drąsiai kalbėti apie kibernetines grėsmes, svarbu megzti atvirus santykius. Aptarkite net ir tokias jautrias temas, kaip pornografija ar seksualiniai susirašinėjimai, tačiau kalbėdamiesi stenkitės vaikus edukuoti, o ne kontroliuoti ar sekti. Kibernetinėmis grėsmėmis svarbu domėtis nuolatos, nes tik gerai patys išmanydami pavojus galėsite patarti kitiems, kaip nuo jų apsisaugoti.

Užsakymo nr.: PT_84959527