Sveikatos specialistai nuolat pabrėžia, kad dėl maisto papilduose esančių biologiškai aktyvių medžiagų (vitaminų, mineralų ir pan.) jie yra priskiriami prie maisto produktų kategorijos. Maisto papildų nereikėtų maišyti su vaistiniais preparatais, nes jie skirti ne profilaktiniam vartojimui ar ligoms gydyti, o maisto raciono papildymui.

Maisto papildai neturi gydomųjų savybių. Jie negali išspręsti tokių problemų, kaip nutukimo, energijos ir miego trūkumo ar sumažėjusio libido. Jie turėtų būti vartojami tik kaip mitybos racioną papildantis produktas, ir tik tuo atveju, jei asmeniui trūksta konkrečių medžiagų.

Prieš perkant maisto papildus visada rekomenduojama pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes per didelis aktyviųjų medžiagų kiekis organizmui gali ne tik nepadėti, bet ir padaryti žalos. Maisto papilduose esančios medžiagos yra koncentruotos, todėl jas vartoti reikia tik pagal nustatytą paros normą.

Bet savo organizmo poreikius būtina aptarti su specialistais. Nepasitikėkite internetinėmis konsultacijomis, kai nesate tikri, kas būtent kitame laido gale jus konsultuoja. Sukčiai gali būti suinteresuoti jus išgąsdinti, esą jūsų simptomai rodo rimtas problemas, kurioms padėti gali tik jų siūlomi papildai ir preparatai.

Nereikia susikurti iliuzijų, kad maisto papildai padės išvengti ligų, nuo jų pagydys, pakeis jūsų organizmo imunitetą. Visa tai galima pasiekti tik sveikai maitinantis ir aktyviai sportuojant. Vis dėlto sukčiai, žinodami, kad žmonės dažnai ieško lengvo būdo išspręsti savo sveikatos problemas, turi savo pasiūlymų.

Bene didžiausias mitas, kuriuo dar vis patiki tūkstančiai žmonių, tai kad maisto papildai gali padėti sulieknėti. Tačiau lieknėjimą tariamai skatinantys produktai dažniausiai nėra notifikuoti Lietuvoje. Jų poveikis nurodomas klaidinančiai, neatskleidžiama sudėtis, tam tikrų sudedamųjų dalių kiekis, grynasis kiekis, specialiosios vartojimo sąlygos.

Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas griežtai riboja ir maisto ir maisto papildų reklamas. Bet maisto papildų reklamai gana dažnai pasirenkami socialinių tinklų influenceriai, kurie toli gražu ne visada išpildo visas būtinas reklamos sąlygas.

TGS Baltic advokatė dr. Asta Šamulevičiūtė komentuoja, kad dažnu atveju nesilaikoma teiginių apie sveikatingumą pateikimo reikalavimų. Pavyzdžiui, maisto papildų reklamoje nurodoma, kad jie skirti plaukams, tačiau nepateikiamas joks konkretus Europos Komisijos patvirtintas teiginys apie sveikatingumą, kuris nurodytų, kad esama ryšio tarp maisto papildo ir sveikatos.

Dr. Asta Šamulevičiūtė primena, kad būtent tokia yra bendro pobūdžio nuorodos pateikimo sąlyga – kartu reikia pateikti patvirtintą teiginį. Taip pat dažnai pamirštama ar nežinoma, kad su teiginiais apie sveikatingumą reikia pateikti ir kitą informaciją, pavyzdžiui, teiginį, kuriame nurodoma įvairios ir subalansuotos mitybos bei sveiko gyvenimo būdo svarba.

Šiuo metu internete taip pat sklinda melaginga informacija apie maisto papildus, kurie, kaip teigiama, gali padėti apsaugoti nuo Covid-19 infekcijos, nes turi poveikį žmogaus imuninei sistemai. Tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įspėja, kad maisto papildai priskiriami prie maisto gaminių ir neturi gydomųjų savybių.

Iš nepatikimų platintojų įsigytuose papilduose galima rasti ne tik aktyviųjų medžiagų. Papilduose, kartu su aktyviosiomis medžiagomis, naudojami užpildai ir sintetinės medžiagos, kurios sukčiams leidžia sumažinti gamybos kaštus. Pavyzdžiui iš augalų gaminamuose papilduose naudojamos ir tos augalų dalys, kuriose nėra naudingų medžiagų, kuriomis pasižymi ant etiketės nurodytas augalas.

Pirkdami papildus iš nepatikrintų tiekėjų žmonės taip pat rizikuoja prarasti savo pinigus. Maisto papildų kainos nėra reguliuojamos, kaip vaistų, tad atsiranda tikimybė, kad už nepatikrintą papildą sumokėsite daug daugiau, nei jis turėtų kainuoti.

Lietuvoje gali būti prekiaujama tik notifikuotais maisto papildais, tai reiškia, kad apie jų prekybą turi būti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Europos Sąjungos įstatymai draudžia ant maisto papildų pakuočių rašyti gydomojo poveikio teiginius, tačiau gudrūs gamintojai vis tiek ieško būdų, kaip vartotojams įteigti tokias mintis.

Prieš įsigyjant maisto papildą internetu visada reikia patikrinti ar jis yra legalus Lietuvoje. VMVT notifikuotų maisto papildų sąrašą vartotojai gali rasti šiuo adresu. Patikrinti ar maisto papildų platintojas yra registruotas Lietuvoje galima ir turi VMVT išduotą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą adresu: https://vmvt.lt/opendata/mtsr/index.php.

Užsakymo nr.: PT_84959525