Prieš pradėdami kaupkite žinias ir patirtį

Jeigu norite investuoti į akcijas geriausiomis sąlygomis, svarbu gerai išmanyti ekonomiką, finansų rinkų veikimą ir sekti vertybinių popierių rinkos naujienas. Iš tikrųjų finansinio produkto vertė skiriasi priklausomai nuo daugelio veiksnių, kuriuos reikėtų suprasti. Pavyzdžiui, bendrovės akcijos kaina priklauso nuo tos bendrovės vidinių veiksnių (jos pelningumo, gebėjimo diegti naujoves, investavimo plano nuoseklumo ir kt.), bet taip pat ir nuo išorinių (teisinių reikalavimų pokyčių, pasaulio ekonomikos kaitos ir pan.).

Kita vertus, egzistuoja daugybė įvairiausių finansinių priemonių – nuo paprastų iki ypač sudėtingų. Tad investuodami visada būkite tikri, kad pasirinkote tuos produktus, kuriuos suprantate. Pavyzdžiui:

• Euro fondas didelių žinių nereikalauja, nes tai investicijos su garantuotu kapitalu.
• Akcijoms ir įmonių obligacijoms reikalingos geros finansinės žinios, nes šiuo atveju kapitalo nuostolių rizika yra didelė.
• Investiciniai fondai (UCITS – kolektyvinio investavimo į perleidžiamuosius vertybinius popierius subjektai, ETF – biržoje prekiaujami fondai) taip pat reikalauja gerų žinių, nes čia paprastai yra investuojama į daugybę finansinių priemonių.
• Išvestines finansines priemones (pasirinkimo sandorius, varantus, CFD) turėtų naudoti tik gerai informuoti investuotojai! Kai kurioms šioms prekybos priemonėms būdingas sverto taikymas, tad investuojantis gali prarasti daugiau nei jo pradinė investicija.

Pirmasis mūsų patarimas – pirmiausia mokykitės prekybos meno. Tam nesunkiai surasite daugybę įvairiausių mokymo priemonių:

• Mokymai (mokami ir nemokami), kurie organizuojami internetu arba bendraujant gyvai.
• Leidžiama daugybė specializuotų knygų ir tinklaraščių!
• Demonstracinės prekybos sąskaitos, kuriose galite investuoti virtualius pinigus į bet kurią finansų rinką. Taip susipažinsite su investavimo į akcijų rinką metodais.

Apibrėžkite savo rizikos profilį

Investavimas į akcijų rinką pagal savo pobūdį yra rizikingas ir negarantuoja pradinių investicijų išsaugojimo. Kad ir kokia būtų jūsų finansinė situacija, svarbu apibrėžti savo rizikos profilį. Pavyzdžiui, turite nustatyti maksimalią nuostolių sumą, kurią esate pasirengę prisiimti, riziką, kurią ketinate prisiimti dėl papildomo 1 % grąžos ir santaupų dalį, kurią norite investuoti į akcijų rinką.

Įvertinę savo rizikos profilį, atitinkamai pakoreguokite investuojamą sumą ir investavimo priemones. Nemėgstančio rizikuoti investuotojo profilis bus „gynybinis“ – toks investuotojas turėtų investuoti ribotai į gana „paprastas“ finansines priemones: į dideles Europos ir Amerikos akcijų rinkas, pagrindinių akcijų indeksų ETF ir pan. Tai labai būdinga mėgstantiems taupyti. Agresyvesnio profilio investuotojas, atvirkščiai, gali sau leisti investuoti į dinamiškesnius produktus: varantus, žaliavas ir kt.

Kad ir koks būtų jūsų profilis, raginame laikytis šių kelių taisyklių:

• Neinvestuokite pinigų, kurių jums gali prireikti pragyvenimui, tai išgelbės jus nuo stresinių situacijų nuostolių atveju. Ypač atsargiems reikėtų būti pradedantiesiems investuotojams, kurie natūraliai susiduria su didesne rizika! Mes jums patariame investuoti į saugesnius aktyvus, o į akcijų rinką investuoti tik „perteklių“.
• Sudarykite prekybos planą ir jo tvirtai laikykitės.
• Nerizikuokite daugiau kaip 5 % lėšų per vieną sandorį,
• Visada naudokite apsauginius įrankius – „stop-loss“, kad išvengtumėte per didelių nuostolių.

Kiek įmanoma diversifikuokite savo investicinį portfelį

Investicinio portfelio diversifikavimas yra labai svarbi finansų srities sąvoka, nes tai padeda sumažinti riziką. Principas grindžiamas sveiku protu, o trumpai apibendrinti jį galima žinomu posakiu: „nedėkite visų kiaušinių į vieną krepšį“.

Kaip žinia, skirtingos finansinės priemonės priklauso nuo skirtingų kintamųjų: vienos labai jautriai reaguoja į tam tikrų geografinių sektorių ekonomiką, kitos – į žaliavų (naftos, kviečių ir kt.) kainas ar valiutų kursus. Tinkamai diversifikuodami savo investicinį portfelį, sumažinsite jo priklausomybę nuo tam tikrų kintamųjų. Taip jūs optimizuosite savo grąžos ir rizikos santykį.

Tad nedvejodami investuokite savo portfelį į skirtingų sektorių (technologijų, maisto, energetikos, transporto ir kt.) ir skirtingų geografinių regionų (Lietuvos, Vakarų Europos ar Šiaurės Amerikos) akcijas.

Rinkitės patikimą brokerį

Internete galite rasti daugybę brokerių, kurie leidžia atidaryti akcijų sąskaitas, tačiau svarbu pasirinkti tokį, kuris geriausiai atitiks jūsų poreikius. Visų pirma įsitikinkite, kad šis tarpininkas:

• Siūlo platų investicinių produktų ir finansinių centrų pasirinkimą.
• Netaiko per didelių mokesčių.
• Teikia paprastai naudojamą prekybos platformą ir kokybišką klientų aptarnavimą.
• Siūlo jums reikalingus investavimo įrankius.

Užsakymo nr.: PT_84949163