Ant atvirukų su prisiūtomis džinsų skiautėmis, siūlių, kniedžių bei sagų fragmentais, vilniečiai bei miesto svečiai tapė ir dalinosi žiniomis apie garsiojo ispanų dailinininko kūrybą bei požiūriu į ją.

„Jei Pablo Picasso gyventų ir kurtų šiais laikais, jo kūriniai būtų aktualūs ir kaip skatinantys vartoti atsakingiau, kūrybiškai žvelgti į atliekas. Prieš kiek daugiau nei šimtą metų jis kūrė koliažus naudodamas senus laikraščius, tapetus bei kartoną. Skulptūroms pritaikė šaukštus, teniso kamuoliukus ir kitus daiktus.

1942–aisiais sukurta skulptūra „Jaučio galva“ — iš seno dviračio sėdynės ir rankenų“, — vardino nebereikalingus džinsus naujam gyvavimui prikelianti menininkė Milda Paukštė.

Specialiai šiam teminiam savaitgaliui ji pasiuvo Ispanijos žemėlapį, atspindintį skirtingus P. Picasso gyvenimo etapus, o džinsų ir kartono likučius panaudojo atvirukų ruošiniams.

Dirbtuvių dalyviai ant džinso tapė akriliniais dažais, nevaržomi jokių taisyklių ar griežtų temų.

„Kaip tik ruošiausi ieškoti gražaus atviruko savo draugei jubiliejaus proga. Nesitikėjau, kad pati jį sukursiu — nekantrauju padovanoti, bus tarsi mažas paveikslas”, – savo kūriniu labai patenkinta liko gamtos mokslo tyrimais užsiimanti Jurgita, paskutinį kartą tapiusi tik mokykloje.

Prieš dvidešimt metų tokiems kūrybiniams eksperimentams laiko skirdavo ir dizaineris, dekoratyvinių antspaudų kūrėjas Darius Leleika. „Ačiū, prisiminiau studentavimo laikus“, – dėkojo Darius. Jam patraukliausias – rožiniu vadinamas Pablo Picasso kūrybos etapas.

Iš įvairių, Vilniaus apskrityje įsikūrusių, daiktų dalijimosi stotelių „Dėk‘ui“ atkeliavę kažkam jau nebereikalingi suvenyrai, vazelės, rėmeliai tapo Ispanijos žemėlapio puošmenomis, o drabužiai, batai, aksesuarai kvietė keistis daiktais, užuot juos išmetus.

„Prie tokių savaitgalio pramogų žmonės prisijungia vis gausiau ir aktyviau – tiek į dirbtuves, tiek į daiktų mainus, kuriuos labai palaiko nuolatines daiktų dalijimosi stoteles „Dėk‘ui“ įkūręs Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras. Smagu, kad tokia žaisminga forma galime kartu skleisti ir kelti Atliekų kultūrą Lietuvoje“, – džiaugėsi M. Paukštė, vystanti tekstilės pernaudojimo studijos „Denim Diaries“ veiklą.

Ispaniškasis savaitgalis – jau penktasis teminis savaitgalis šią vasarą Vilniuje. Po dviejų savaičių laukia pažintis su Vokietija, o paskutinis rugpjūčio savaitgalis Vilniuje nuneš mintimis į tolimąją Japoniją.