Universalus maisto gaminimo prietaisas

Nuo pat tada, kai 2002 m. Roterdamo uoste buvo iškrautas pirmas legendinių amerikietiškų „Big Green Egg“ kepsninių konteineris, jos spėjo sužavėti visą Europą. Dabar tikri maisto mylėtojai nebeįsivaizduoja savo grilio vakarų be šios keraminės kepsninės. Šios unikalios kamado molinės krosnies pagrindu sukurtos kepsninės istorija prasidėjo prieš kelis tūkstančius metų. Dažnai vartotojui iškyla klausimas: kas yra kamado kepsninė ir kaip atsirado šiuolaikinė kamado?

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

„Big Green Egg“ kamado kepsninės yra gaminamos iš karščiui atsparios keramikos, palaikančios nuolatinę temperatūrą, todėl jose galima ne tik grilinti mėsą, žuvį ir daržoves, ruošti sriubą, troškinį, plovą ar apkepą, bet taip pat rūkyti maistą ir net gaminti pyragus, picą, naminę duoną, desertus visai kaip mūrinėje krosnyje.

Nuostabų valgio skonį sukurti padeda speciali kaitinimo sistema: keramika, iš kurios pagaminta ši kepsninė, atspindi anglių skleidžiamą karštį ir sulaiko kaitrą viduje, todėl kepsninėje palengva skrundantis patiekalas išlieka neįtikėtinai sultingas ir įgyja subtilių gurmaniškų poskonių. Susidomėjote? Tuomet pats metas dar artimiau susipažinti su šiuo unikaliu maisto gaminimo prietaisu, apie kurį daugiau papasakos pats „Big Green Egg“ įkūrėjas Edas Fisheris.

„Big Green Egg“ nuotr.

Kaip viskas prasidėjo

„Šeštajame XX a. dešimtmetyje buvau karinio jūrų laivyno leitenantas, tarnavau Japonijoje. Ten susipažinau su pačinko žaidimų aparatais ir kamado indais. Kaip ir kiti karininkai, įvertinau šių prietaisų potencialą ir grįžęs į tėvynę ėmiau juos importuoti ir pardavinėti. Dar vienas neišdildomą įspūdį palikęs dalykas – skonis patiekalų, pagamintų kamado“, – pasakojimą pradėjo Edas Fisheris (g. 1934).

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

Anot Edo, kamado kepsninės buvo sukurtos senų molinių indų, naudotų daugiau nei 3000 metų, pagrindu. XX a. pr. šiems indams buvo pritaikyti dangčiai, ir japonai juose pradėjo virti ryžius.

„Tačiau mes, įkvėpti amerikietiškos barbekiu kultūros, ant šio indo uždėjome groteles, kad galėtume rūkinti produktus ir kepti sultingus kepsnius. Taip ryžių virtuvas tapo universaliu maisto gaminimo prietaisu“, – originalų sprendimą atskleidė E. Fisheris.

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

Išskirtinė spalva

„Kai 1974 m. Atlantoje atidariau parduotuvę, iš pradžių didžiausią dėmesį skyrėme pačinko aparatams. Mūsų pirkėjų nežavėjo moliniai indai, kuriuos importavau iš Taivano ir Japonijos. Žmonėms nepatiko ir pats žodis kamado, japoniškai reiškiantis tam tikrą viryklę.

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

Reikėjo patrauklesnio pavadinimo, be to, norėjau, kad visi kamado būtų vienos lengvai atpažįstamos spalvos. Galiausiai išsirinkau žalią, o kadangi prietaisas buvo didelis ir kiaušinio pavidalo, gimė pavadinimas „Big Green Egg“ (liet. didelis žalias kiaušinis). Tam, kad parodyčiau žmonėms, koks skanus ir sultingas būna „Big Green Egg“ iškeptas maistas, priešais parduotuvę pastačiau kepsninę, kurioje kepdavau, pavyzdžiui, vištų sparnelius, ir vaišindavau žmones. Tai sužadino žmonių smalsumą, o paragavę gardžių „Big Green Egg“ kepsninėje pagamintų patiekalų jie įsitikino, kad šių patiekalų skonis yra tiesiog neįtikėtinas“, – atskleidė Edas.

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

Geriausia kamado pasaulyje

Įmonė sparčiai augo, dėl to teko susidurti ir su tam tikrais iššūkiais. „Pardavimo apimtys didėjo, – tęsė Edas. – Atsižvelgiant į mano ir pirkėjų patirtį, dizainą pamažu pakeitėme. Vienu metu supratome, jog temperatūrą lengviau reguliuoti, jei naudojami ne briketai, o kokybiškos anglys. Ir šiuo metu nerekomenduojame naudoti briketų. Įdėjome į „Big Green Egg“ termometrą ir dairėmės geresnės medžiagos nei molis, siekdami sukurti geriausią kamado kepsninę pasaulyje“, – apie ieškojimus pasakojo E. Fisheris.

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

Išskirtinės kokybės keramika

Vienas svarbiausių dalykų kuriant kamado kepsninę – tai itin kruopščiai ir atidžiai parinkta keramika.

„Dešimtojo dešimtmečio viduryje pradėjome bendradarbiauti su moderniausia gamykla Meksikoje, – pasakojo Edas. – Ši šalis garsėja įspūdinga keramikos istorija, išskirtiniais gamybos būdais ir meistriškumu šioje srityje. Nuo to laiko „Big Green Egg“ kepsninės gaminamos tik iš išskirtinės kokybės keramikos, pasitelkiant NASA išvystytą technologiją. Tokią keramiką galima įkaitinti mažiausiai 100 tūkst. kartų, ir jos kokybė nenukentės. Negana to, keramika buvo padengta tvirta apsaugine porceliano glazūra. Taip gimė legenda tapusi „Big Green Egg“ kepsninė!“

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

„Sukūrėme išskirtinį maisto gaminimo prietaisą, kuris daugeliu atžvilgių yra ne tik tvirtesnis, bet ir patvaresnis. Gebėjimas išlaikyti kaitrą buvo ir tebėra neprilygstamas. Pasiekiau savo tikslą! Reikia paminėti, kad „Big Green Egg“ dažnai kopijuojama, bet neprilygstama, ir mes tuo nepaprastai didžiuojamės!“ – džiaugėsi „Big Green Egg“ įkūrėjas Edas Fisheris.

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

Nes gyvenimas yra skanus

Norinčius išlaisvinti fantaziją kviečiame į skonių kelionę. Įsivaizduokite šiltą vasaros vakarą – ant „Big Green Egg“ grotelių čirškės karališkosios krevetės su česnakais, žemoje temperatūroje iš lėto keps kiaulienos kumpis, kurį vėliau patieksite gardžiame sumuštinyje su plėšyta kiauliena ir daržovėmis, skrus kvapnus austriškas obuolių pyragas.

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

Juk gyvenimas yra skanus, o pojūčiai dovanojami tam, kad pajustume gyvenimo pilnatvę!

Dalijamės trimis receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite „Big Green Egg“ kepsninėje.

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.

Karališkosios krevetės su česnakais

Reikės:

  • 32 karališkųjų krevečių be kiautų
  • 4 mažų česnakų galvučių
  • 2 raudonųjų aitriųjų paprikų
  • jūros druskos

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.


Karališkąsias krevetes dubenyje sumaišykite su smulkiai kapotomis česnakų skiltelėmis ir aitriosiomis paprikomis. Uždenkite ir palaikykite šaldytuve porą valandų. Po to krevetes sumaukite ant bambukinių iešmelių, o šiuos išdėliokite ant iki 200 °C įkaitusios „Big Green Egg“ kepsninės ketaus grotelių. Kepkite po 3 min. iš abiejų pusių.

Sumuštinis su plėšyta kiauliena

Reikės:

  • 2–2,5 kg kiaulienos
  • 10 v. š. rudojo cukraus
  • 2 v. š. maltų ciberžolių
  • 3 v. š. svogūnų miltelių
  • 3 v. š. česnakų granulių
  • 1,5 v. š. maltų Kajeno paprikų
  • 7 v. š. maltų saldžiųjų paprikų
  • 7 v. š. druskos

„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.


Prieskonius sumaišykite ir gautu mišiniu dosniai įtrinkite kiaulieną. Ant įkaitusių anglių išdėliokite saują išmirkytų vyšnios skiedrų. Į „Big Green Egg“ kepsninę įdėkite convEGGtor laikiklį ir groteles, ant jų uždėkite mėsą ir kepkite žemoje 95–110 °C temperatūroje bent 8 val. Po to kiaulieną suvyniokite į aliuminio foliją ir kepkite dar 6–8 val., kol temperatūra mėsos viduje viršys 86 °C. Iškepusią kiaulieną susmulkinkite ir iš jos pagaminkite gardžius sumuštinius su vyšniniais pomidorais, saldžiosiomis paprikomis, morkomis bei agurkais.

Obuolių štrudelis

Tešlai:

  • 500 g miltų + stalviršiui pabarstyti
  • 300 g cukraus
  • 20 g kukurūzų krakmolo
  • 8 g kepimo miltelių
  • 250 g šalto sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 1 v. š. pieno

Įdarui:

  • 500 g rūgštokų obuolių
  • 50 g graikinių riešutų
  • 50 g džiūvėsėlių
  • 30 g razinų
  • 4 v. š. cukranendrių cukraus
  • 1/4 a. š. malto cinamono
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1 v. š. romo
„Big Green Egg Lietuva“ nuotr.


Iš tešlai skirtų ingredientų (1 kiaušinį atidėję vėlesniam laikui) pagaminkite vientisą tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve apie 1 val.

Nuluptus obuolius supjaustykite plonomis riekelėmis. Riešutus stambiai sukapokite ir sumaišykite su obuoliais ir kitais įdarui skirtais ingredientais.

„Big Green Egg“ kepsninę su convEGGtor, grotelėmis ir kepimo akmeniu įkaitinkite iki 180 °C. Iš tešlos iškočiokite stačiakampį. Ant jo paskleiskite obuolių įdarą, palikdami kraštus. Juos aptepkite išplaktu kiaušiniu.

Iš tešlos suformuokite štrudelį. Pyragą kepkite „Big Green Egg“ kepsninėje 180 °C temperatūroje apie 30 min.

Skanaus!