„Skulas“ vadovas Benas Majauskas pasakoja, kad idėja sukurti maisto meniu, kuris ne tik būtų greitas bei skanus, bet ir sveikas, gimė iš asmeninės patirties.

„Vis dažniau pastebime, kad Lietuvoje žmonės rūpinasi savimi, sportuoja bei atsakingai renkasi maisto produktus. Išanalizavę rinką, radome labai nedaug vietų, kuriose skubantys kelyje galėtų sustoti ir pavalgyti subalansuoto maisto, kuris ne tik numalšintų alkį, bet ir suteiktų energijos bei būtų nekaloringas. Kadangi „Skulas“ akcininkai patys propaguoja sveiką gyvenseną, pagalvojome, kad savo gyvenimo stilių galime perkelti ir į mūsų degalines“, – teigia Benas Majauskas.

„Skulas“

Pasak jo, kuriant šį meniu, bendradarbiavimas su Vilniaus kolegija nebuvo atsitiktinis pasirinkimas, mat pats ketverius metus Jungtinėse Amerikos Valstijose studijavęs verslininkas į Lietuvą parsivežė daug patirties bei idėjų, kaip į verslą įtraukti ir mokslo atstovus.

„JAV labai populiaru, kai verslai kreipiasi į aukštojo mokslo institucijas su pasiūlymais studentams išbandyti jėgas „real life cases“. Tai jaunimui leidžia susipažinti su verslo procesais iš arti, o pačiam verslui pamatyti, kokios naujoves ir metodus taiko mokslas. Pamąsčiau, kad tą pačią praktiką būtų galima perkelti ir į Lietuvą, tad susisiekiau su Vilniaus kolegijos vadovybe ir pradėjome inicijuoti šį projektą“, – pasakoja Benas Majauskas.

„Skulas“ vadovo įsitikinimu, į pagalbą pasitelkti jaunimą nors ir yra rizikingas sprendimas, tačiau kartu tai suteikia ir daug kūrybinės laisvės, kuri padeda gimti visiškai naujoms idėjoms, leidžiančioms nustebinti rinką.

„Skulas“

„Prisimenu, kai pats buvau studentas ir kokios ambicijos sukosi galvoje studijuojant. Studentai yra dideli svajokliai, kūrėjai ir šiuolaikinės rinkos bei jos taisyklių nepažinę idealistai. Būtent tokių žmonių mums ir reikėjo. Mes norėjome, kad jie kurtų, mąstytų „outside of the box“ ir darytų tai, ko rinkoje dar nėra, o mes jau prisiimame riziką. Manome, kad jiems puikiai pavyko realizuoti save, įgauti patirties bendradarbiaujant su verslu ir pristatant savo kūrybą bei maisto dizainą žmonėms“, – tikina pašnekovas.

Pasiekti puikūs rezultatai

Kaip pasakoja Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto Biomedicininės diagnostikos ir dietetikos katedros lektorė Erika Dzimidaitė, pagrindinis projekto tikslas buvo visuomenei pasiūlyti iki šiol dar nematytą, visai dienai subalansuotą ir, svarbiausia, sveiką bei šviežią maistą.

„Įgyvendinant šį projektą, pirmiausia UAB „Skulas“ degalinių tinkle buvo atlikta rinkos analizė – klientų anketinė apklausa, kokiems užkandžiams jie teiktų pirmenybę. Vilniaus kolegijos dėstytojai ir studentai, atsižvelgę į potencialių vartotojų nuomonę bei vadovaudamiesi moksliniais tyrimais pagrįstomis tinkamo maitinimosi rekomendacijomis, pasiūlė inovatyvias sveikatai palankaus maisto gamybos technologijas. Projekto metu buvo sukurtos sveikatai palankių patiekalų technologinės kortelės, pateikti gamybos procesų technologiniai aprašymai, įdiegta teisės aktus atitinkanti maisto saugos užtikrinimo (RVASVT) sistema.

„Skulas“

Vilniaus kolegijos profesionalai UAB „Skulas“ degalinių tinklo darbuotojus supažindino su geros higienos praktikos taisyklėmis viešojo maitinimo įmonėms, pravedė sveikatai palankių užkandžių gamybos mokymus. Degalinių tinklo klientams, drauge su įvairiapusiška sveikatai palankių užkandžių pasiūla, buvo pateiktas sveikatai palankių patiekalų kaloringumas bei maistingumas, kuris padeda įvertinti suvartojamą kalorijų kiekį bei tuo pačiu kontroliuoti kūno svorį“, – aiškina E. Dzimidaitė.

Anot jos, verslo ir akademinio pasaulio atstovai, dirbdami išvien, gali pasiekti išties puikių rezultatų.

„Studentai studijų metu įgytas teorines žinias pritaikė praktikoje, įgijo papildomų verslumo kompetencijų. Kūrybingai vadovaudami studentams, savo žiniomis bei patirtimi dalinosi Vilniaus kolegijos dėstytojai. Vilniaus kolegija, bendradarbiaudama su UAB „Skulas“, turėjo galimybę pademonstruoti pridėtinę institucijos vertę.

Buvo įgyvendintos naujos idėjos, akademinio pasaulio atstovų kūrybingumas buvo palankiai priimtas verslo pasaulio darbuotojų, kurie buvo atviri inovacijoms ir jų įgyvendinimui.
Šią praktiką kolegijoje taikome jau seniai, akademinio pasaulio atstovai siūlo verslui pagalbą taikomųjų mokslinių tyrimų, konsultacinės veiklos, seminarų, kursų srityse“, – teigia Vilniaus kolegijos atstovė.

Jos teigimu, galutinis rezultatas nenuvylė nei degalinių tinklo, nei pačios kolegijos.

„Skulas“

„Galutinis rezultatas išties puikus. Projekto metu buvo surasti bendri profesionalūs sprendimai, sukurta sveikatai palankių patiekalų pasiūla. Siūlomas asortimentas yra patrauklus degalinių tinklo UAB „Skulas“ klientams dėl kelių priežasčių: sveikatai palankūs užkandžiai yra ne tik maistingi, sotūs, bet ir skanūs bei mažai kaloringi. Šie užkandžiai padeda ne tik puoselėti sveikatą, bet ir taupyti brangų laiką, įsigyjant šviežiai paruoštą, saugų ir kokybišką maistą“, – sako E. Dzimidaitė.

Išskirtinė rinkos naujovė

Kaip pasakoja Benas Majauskas, naujasis meniu yra gaminamas tik iš šviežiausių produktų, o ant kiekvieno patiekalo galima rasti aiškų energetinės vertės ir organinių junginių kiekį.

„Mūsų darbuotojai kas rytą važiuodami į darbą užsuką pas tiekėjus ir patys asmeniškas pasirenka produktų tik vienai dienai. Be to, ant kiekvieno produkto yra parašyta kalorijų sudėtis, o pačiame meniu yra išdėstytas kiekvienos porcijos angliavandenių, riebalų ir baltymų santykis, tad klientai gali rinktis patiekalus palei maistingumo prioritetą. Mokslininkų teigimu, neadekvatus kalorijų suvartojimas yra kenksmingas sveikatai, tad mes norime prisidėti prie šios problemos sprendimo. Taip pat, mūsų avokado sumuštinyje su lašiša yra naudojama duonelė be gliuteno kaip ir sumuštinio su plėšyta lašiša, o gliutenas, kaip žinoma, nėra labai palankus žmogaus žarnynui“, – sako pašnekovas.

„Skulas“

Negano to, naujasis „Skulas“ meniu yra subalansuotas taip, kad žmogus, valgydamas penkis kartus dienoje (pusryčiai, užkandis, pietūs, užkandis, vakariene), visada bus sotus, pilnas energijos, gaus visas reikalingas maistingąsias medžiagas ir neviršys 1300 kalorijų normos.

„Mūsų tikslas buvo užtikrinti skanų, šviežią, subalansuotą maistą, kuris užtikrintų klientui energingą dieną už prieinamą kainą. Žinoma, „Circle K“ visi laiko degalinių maisto rinkos lyderiais, kuriuos mes taip pat labai gerbiame ir vertiname už jų užkeltą kartelę. Tačiau mūsų naujojo meniu auditorija nuo rinkos lyderių skiriasi: neiname į greito maisto segmentą, mūsų prioritetas – kuo palankesnis sveikatai maistas su subalansuotu maistingumu ir kalorijomis“, – teigia Benas Majauskas.

Naująjį „Skulas“ maisto asortimentą jau galite išbandyti Alytuje ir Kaune, Ašigalio gatvėje veikiančiose degalinėse. Labai greitai šių naujovių galės paragauti ir Pasvalio gyventojai, o taip pat visai netrukus ši naujovė turėtų startuoti ir Mitkūnų degalinėje Kaune.

„Planuojame šį projektą įdiegti visose atnaujintose degalinėse ir skatinti žmones rūpintis savimi bei valgyti sveikai, skaniai ir jaustis energingai“, – optimizmo nestokoja „Skulas“ vadovas.

Užsakymo nr.: PT_84804007