Įspūdinga gintaro istorija

Ar žinojote, kad gintaro amžius siekia daugiau nei 9 tūkstančius metų, o pirmieji gintaro papuošalai pasirodė net prieš 7 tūkst. metų?

„Baltijos gintaras yra prieš 50 mln. metų Eoceno periodu sukietėję spygliuočių sakai. Mokslininkai teigia, kad tuo metu Šiaurinė Europos dalis buvo vientisa žemė, dar vadinama Fenoskandija. Joje augo didžiuliai miškai. Susikaupusius sakus iš miško dirvožemio išplaudavo upės ir nešdavo pietų link į jūrą. Bėgant laikui, vykstant oksidacijos ir polimerizacijos procesams, sakai virto gintaru. Baltijos jūros gintaras iš minėtų spygliuočių sakų susidarė per 2 mln., įgaudamas įvairias formas, spalvas ir kartais „priglausdamas“ įvairias fosilijas“, – gintaro ištakas pristato UAB „AMBERHOME LT“ įkūrėjas Andrius Benetis.

UAB „AMBERHOME LT“ nuotr.

Tikriausiai pastebėjote, kad gintaras būna įvairių spalvų. Gintaro spalvas nulėmė ištekėjusiuose sakuose įvykę procesai. Pavyzdžiui, geltonasis gintaras susiformavo, kai iš skaidrių sakų garavę lakieji elementai suformavo daugybę dujų mikroburbuliukų, kurie sakus „sudrumstė“, o juodasis gintaras susidarė sakams stipriai susimaišius su dirvožemiu.

„Apie gintarą galima kalbėti ir kalbėti, nes šis mineralas – gilios istorijos liudininkas. Įdomu tai, kad pagal natūralią gintaro gabalų formą nustatomi gintaro formavimosi procesai. Taip pat daug dėmesio sulaukia „gintaro lašai“, dar vadinami gintarinėmis ašaromis. Jos susiformavo sakų lašams atitrūkus nuo bendros kamienu tekėjusios sakų srovės. Periodiškas sakų srautas guldavo sluoksniais – tokiuose gabaluose dabar daugiausia randama inkliuzų.

UAB „AMBERHOME LT“ nuotr.

Inkliuzais vadinami gintare sustingę gyvi organizmai. Juose esantys augalai ir gyvūnai taip užkonservuoti prieš 50 mln. metų. Apie 86% inkliuzų sudaro vabzdžiai, apie 12% vorai, 1,5% kiti gyvūnai, 0,5% – augalai“, – gintaro įdomybes atskleidžia ekspertas.

Kokybės paieškos

„Tikriausiai ne vienam yra tekę girdėti apie gintaro kelią. Juo vadinamas senovinis prekybos kelias, kuriuo buvo gabenamas gintaras. Vandeniu ir svarbiausiais takais per daugelį amžių kelias vedė iš Europos į Aziją ir atgal, ir iš šiaurinės Afrikos į Viduržemio jūrą. Gintaras net buvo pramintas Šiaurės auksu. Apie šį kelią daug informacijos galima atrasti įvairiuose Lietuvos ir pasaulio muziejuose.

UAB „AMBERHOME LT“ nuotr.

Galima sakyti, kad gintaro kelias netgi yra „tiesiamas“ ir toliau. UAB „AMBERHOME LT“ gintariniais papuošalais prekiaujame ir pristatome daugelyje Europos parodų, Honkonge. O nuo praeitų metų duris atvėrė ir mūsų gintaro galerija Palangoje, adresu Basanavičiaus g. 43, prie Palangos vasaros parko“, – pasakoja A. Benetis.

Specialistas pabrėžia, kad renkantis gintarą, labai svarbu perklausti, ar papuošalas tikrai pagamintas iš natūralaus gintaro, nes šiuo metu rinkoje daugėja gaminių iš pakaitalų, lydinių ar presuotų gintaro gabaliukų.

UAB „AMBERHOME LT“ nuotr.

„UAB „AMBERHOME LT“ gintaro papuošalai – tik iš natūralaus gintaro. Dėl to mūsų įmonė yra sertifikuota Tarptautinės Gintaro Asociacijos Lenkijoje (IAA) narė. Taip pat didelį dėmesį skiriame ir išskirtiniam dizainui. Platus asortimentas, kuriame yra daugybė variacijų su įvairiomis formomis, sidabru, inkliuzais ir kt., padės atrasti širdžiai artimą papuošalą. Kiekvienas gaminys – unikalus ir rankų darbo. Be to, esame atkūrę Juodkrantės gintaro lobį – tik pas mus galite įsigyti iš jo sukurtų amuletų“, – išskiria įmonės įkūrėjas.

UAB „AMBERHOME LT“ nuotr.

Ypatingos savybės

Anot eksperto, šis saulės akmuo ypatingas ne tik savitu grožiu, bet ir unikaliomis savybėmis. Teigiama, kad gintaras padeda išvalyti protą, atkurti vidinę ramybę ir balansą, skatina pozityvų mąstymą.

Dar nuo Romos imperijos laikų moterys šį mineralą įvardijo kaip jaunystės eliksyrą. Sklandė mitai, kad nešiojami gintaro papuošalai ne tik padės gydyti ligas, bet ir išsaugoti jaunystę.

UAB „AMBERHOME LT“ nuotr.

Gintaro gydomosios savybės yra žinomos ir pasitelkiamos iki šiol. Dabintis gintaro karoliais patariama, kai skauda gerklę, esant peršalimui, ypač ligoms tik prasidėjus. Taip pat gintarą rekomenduojama nešioti ir sergant astma. Be to, gintaro karoliai padeda susidoroti su mastopatija, reguliuoja skydliaukės veiklą, apsaugo nuo spuogų atsiradimo.

UAB „AMBERHOME LT“ nuotr.

Na, o dėl savo ilgaamžiškos istorijos šis mineralas yra laikomas ir sėkmės akmeniu. Sklando legendos, kad jis pradeda pritraukti sėkmę meilėje bei vedybose. Tęstinumas, klestėjimas, išlaikymas to, ką turite geriausio – jei jums nesvetimi šie norai, verta į savo įvaizdį įsileisti gintaro dirbinius.

UAB „AMBERHOME LT“ nuotr.

Šiuo metu gintaras dar itin dažnai naudojamas akmenų terapijoje. Šiluminis masažas padeda gydyti odos ligas, alergijas, normalizuoja kraujotakos procesus, nuramina bei, kaip teigia specialistai, prailgina jaunystę.

Užsakymo nr.: PT_84781313