Per džinsus susipažins su Coco Chanel ir Pablo Pikaso kūryba

Nesudėtingai tokio žaislo versijai įgyvendinti užteko pusvalandžio. Kai kurios mamos tuo pačiu metu kūrė net ne vieną, o po žirgelį kiekvienai iš savo atžalų.

Kai žirgai buvo paruošti, vaikai stojo prie pačių nusibrėžtos starto linijos ir varžėsi, kuris maždaug dvidešimties metrų atstumą įveiks per kuo trumpesnį laiką. Nubėgę vienąsyk, jie vėl nekantravo grįžti atgal ir pažiūrėti, ar kitąsyk pavyks nušuoliuoti greičiau.

Į veiksmą aktyviai įsitraukė ir tėvai bei praeiviai: gavo laikmatininkų, teisėjų, fotografų, žiūrovų vaidmenis.

Stefano Ruffini nuotr.

„Šuoliavau iš viso šešis kartus! Per penktąjį labai susikaupiau ir pagerinau savo rekordą trimis sekundėmis!“ – džiaugėsi šešiametis Ugnius, dirbtuvėse dalyvavęs su sese ir broliu.

Tekstilės pernaudojimo studija „Denim Diaries“ bendradarbiauja su „Atliekų kultūros“ iniciatoriumi Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centru. Todėl renginio metu laikinai buvo įrengta ir dalijimosi daiktais stotelė „Dėk‘ui“, kurioje po varžybų apsilankę dalyviai galėjo išsirinkti patikusį žaislą ar knygą.

„Tikra tiesa, kad, nepaisant svaigios pasiūlos, pagalys išlieka vienu universaliausių visų laikų žaislų vaikams. Nei vienam atėjusiam į dirbtuves, nekilo abejonių, kad netrukus pagaliai iš miško ir džinsai virs žirgeliais“, – sakė šventę surengusi Milda Paukštė.

Stefano Ruffini nuotr.

Kartu su dirbtuvėmis Žydų gatvelėje vyko ir daugiau atsakingą vartojimą skatinančių veiklų: nebereikalingų drabužių dalinimasis, džinsinio JAV žemėlapio dėliojimas, knygų anglų kalba mainai.

Keli praeiviai, gyvenantys Vilniaus senamiestyje, pasinaudojo proga tuoj pat atsisveikinti su jiems nebereikalingomis knygomis ir netrukus į renginį sugrįžo jomis nešini.

„Po dviejų savaičių planuojame pakviesti vilniečius į netikėtą pažintį su Prancūzija ir legendine šios šalies mados dizainere Coco Chanel – atrasti jos kūrybą per džinsus. Po mėnesio per ispaniškąjį savaitgalį tekstile interpretuosime ispanų menininko Pablo Pikaso kūrybą. Ir, žinoma, dėliosime džinsinius žemėlapius“, – artimiausius planus atskleidė M. Paukštė.

Teminiai savaitgaliai Vilniuje vyksta nuo vasaros pradžios. Neišvykdami iš sostinės, vilniečiai bei miesto svečiai jau turėjo galimybę pasilepinti itališkomis, indiškomis, amerikietiškomis atostogomis. Po dviejų savaičių laukia įvairios pažintys su Prancūzija, vėliau – Ispanija, Vokietija bei Japonija.

Nepasinaudojusiems proga – dirbtuvės namuose

Negalėjusius prisijungti, kviečiame žirgelį ant pagalio susikurti namuose.

Reikės:

– Nebenešiojamų džinsų;
– Pagalio;
– Kamšalo;
– Poros sagų;
– Siūlų;
– Adatos.

Stefano Ruffini nuotr.

Atsikirpkite džinsų dalį nuo apačios maždaug 65–70 centimetrų, tarsi norėtumėte juos paversti šortais. Išorinę ir vidinę siūles ties nukirpta vieta sudėkite kartu ir susiūkite.

Tuomet sujunkite priekinę ir galinę dalis tarsi suformuodami voką, kad šonuose susiformuotų šnervės, o viršutinė lūpa būtų virš apatinės. Sutvirtinkite siūlu.

Prikimškite šią siauro maišelio formos detalę, pernelyg nesuspausdami.

Sulenkę ties viduriu maždaug stačiu kampu, jau matysite būsimo žirgelio snukį ir kaklą. Sutvirtinkite keliais dygsniais pakaklėje, kad laikytųsi forma.

Įkiškite pagalį iki sulenkimo ir tvirtai užriškite apačioje, kad nesisukiotų.

Prisiūkite akis. Tam gali tikti tiek įprastos, tiek metalinės sagos iš džinsų ar džinsinio švarkelio.

Prisiūkite ausis, panaudodami joms galinę džinsų kišenę, sukirptą kampais. Taip pat ausimis gali tapti sulenktos kilpelės diržui ar kuri kita detalė – nebijokite improvizuoti.

Karčiams puikiai tinka džinsų juostelės, gautos įkirpus džinsus apačioje maždaug 2 centimetrų atstumu ir energingai plėšiant per visą ilgį. Prisiplėšius daugiau juostelių nei reikia karčiams, jas galima panaudoti uodegai ir pririšti ties lazdos viduriu.

Karčiams taip pat galima panaudoti įvairius storesnius siūlus ar kutus.

Smagios kūrybos ir judrių žaidimų.