Tokia tendencija skatina verslą prisitaikyti prie besikeičiančio požiūrio bei įmonei keliamų lūkesčių ir užtikrinti, kad kuriami produktai ar veikla užtikrintų kuo mažesnį poveikį aplinkai. Dėl iškeltų tvarumo tikslų privatusis sektorius – tiek mažos, tiek didelės įmonės – ėmė vis dažniau diegti ekoinovacijas.

Šiaulių regione įsikūrusi vėdinimo sistemų įrangos gamintoja „Salda“ veiklą vysto jau beveik 30 metų, įmonėje dirba apie 350 darbuotojų, o produkcija eksportuojama į daugiau nei 30 pasaulio šalių. Prieš beveik 3 metus įmonė nusprendė pasinaudoti ES fondo lėšomis ir įgyvendinti saulės fotovoltinės elektrinės projektą, kurio tikslas – skatinti socialiai atsakingas investicijas į energetinio efektyvumo bei atsinaujinančios energetikos sritis.

Kaštų optimizacija skatina vis plačiau naudoti žaliąją energiją

Pasak „Saldos“ generalinio direktoriaus Petro Barono, įmonė visuomet suvartodavo daug elektros energijos dėl gamybinio poreikio, tad natūralu, kad buvo ieškomi ekonomiškai naudingi sprendiniai mažinti kaštus. Tačiau kaštų mažinimas nebuvo vienintelis kriterijus. Įmonė yra socialiai atsakinga ir tai deklaruoja ne tik žodžiais, bet ir darbais ne tik kurdama savo gaminius, bet ir plėsdama savo infrastruktūrą.

„Pastarieji metai rodo, kad energijos suvartojimas mažėja: 2018 m. jis siekė 2828 MWh, 2019 m. – 2192 MWh. Įrengimų gamybiniai pajėgumai nėra išnaudojami maksimaliai, t. y. įrengimai nedirba kiaurą parą kiekvieną savaitės dieną, tačiau šiandien dienai turime optimalias darbuotojų komandas su kuriomis gebame tesėti klientams duotus įsipareigojimus“ – teigia P. Baronas.

Į atsinaujinančią energiją įmonė pradėjo investuoti 2013 m. Anot įmonės direktoriaus, pirmoji saulės elektrinė buvo 29,78kW galingumo ir atsipirko per keturis metus. Paskutinė – 350 kW galingumo saulės elektrinė pastatyta 2018 m., kurios investicija su parama siekė 279 tūkst. eurų.

Investicija gali atsipirkti greičiau nei per dešimtmetį

P. Barono teigimu, gera investicija yra ta, kuri atsiperka per kuo trumpesnį laiką. Vienos taisyklės čia nėra, nes rinkoje laikoma, kad 5–10 metų atsipirkimo laikas yra gera investicija, tačiau įmonės mastu tokios investicijos grąžos laukiama jau po 3–5 metų. Esant gamybiniam poreikiui plėsti infrastruktūrą, įmonė visuomet investuoja į atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą.

„Kita vertus, vien tik įmonės ekspertais ir jų žiniomis kliautis šioje sferoje sunku, nes atsinaujinančių energijos išteklių rinka ir technologijos labai sparčiai tobulėja, todėl visuomet palaikome ryšį su paslaugų tiekėjais. Garantiniu laikotarpiu įrangą prižiūri rangovas, o po jo – įmonės personalas, samdomi išorės paslaugų tiekėjai“ – patirtimis dalinosi „Saldos“ vadovas.

Socialiai atsakingas verslas privalo rūpintis aplinka

„Kiekvienas socialiai atsakingas verslas privalo rūpintis aplinka, kurioje jis veikia. Manome, kad svarbu ne tik naudoti žaliąją energiją, bet ir stengtis mažinti jos suvartojimą, vengiant švaistymo. Taip neišvengiamai didėja viso sektoriaus ir jo klientų sąmoningumas, kuris kinta ir ateinant naujai tvarų vartojimą vertinančiai kartai“ – teigia P. Baronas.

Siekiant dar labiau optimizuoti energijos suvartojimą, įmonėje planuojama diegti automatizuotą energijos monitoringo ir automatinio valdymo sistemą. Tai leis beveik realiu laiku pamatyti energijos sunaudojimo anomalijas ir šalinti jų priežastis nedelsiant. „Salda“ jau dabar yra investavusi ne tik į fotovoltines sistemas, bet ir į geoterminį pastatų šildymą – vėdinimą bei biokuro katilinę. „Manome, kad visos šios iniciatyvos svariai prisideda prie aplinkos tausojimo ir švaresnės aplinkos kūrimo“ – sako „Salda“ generalinis direktorius Petras Baronas.

2014–2020 metų periodu energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimui pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamas priemones įgyvendinti ir šiuo metu įgyvendinami 165 projektai, kuriems skirta virš 21 mln. ES investicijų.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis. 

Užsakymo nr.: PT_84660559