Šių žinių ir vertingų įgūdžių šiandien galima pasisemti net dviejose Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) programose: Gyvūnų mokslo studijos moko auginti ir veisti ūkinius gyvūnus, o Gyvūno ir žmogaus sąveikos programoje išmokstama deramai pasirūpinti visais augintinių poreikiais.

Šios bakalauro ir magistro studijos LSMU Gyvūnų mokslų fakultete – universalios, suteikia naujausių dalykinių, technologinių, verslo žinių, stiprų praktinį parengimą, o baigusieji studijas gali ne tik auginti gyvūnus, bet ir tapti konsultantais gyvūnų auginimo, priežiūros ar mitybos srityse, dirbti pašarų, mėsos ar pieno pramonėje.

Prižiūrėtas gyvūnas – sveika produkcija

Gyvūnų mokslas – tai išsamios studijos tiems, kurie nori auginti produkcijos gyvūnus: mėsai, pienui, kiaušiniams, medui, vilnai ir kitiems poreikiams.

LSMU  jaunesniosios mokslo darbutojos Indrės Mečionytės nuotr.

Išmaniosios technologijos dabartiniuose ūkiuose visiškai pakeitė ūkininkavimo principus ir gyvulininkystės specialisto pareigas. Modernizuotuose gyvulininkystės ūkiuose daugybė darbų – nuo pašarų gamybos ir išdalijimo iki melžimo – atliekami naudojant inovatyvias technologijas. Tad ir gyvulininkystės specialistų šiandien reikia tokių, kurie gebėtų naudotis šiomis technologijomis. Šios srities profesionalų šalies ūkiams labai stinga, jie itin paklausūs – tad geras gyvulininkystės specialistas šiandien Lietuvoje valgo skalsią duoną.

Kita vertus, kad ir koks technologiškai moderni būtų ūkio veikla, be meilės gyvūnui šiame darbe – nė iš vietos. Sveiką, paklausią produkciją gali suteikti tik mylimas, tinkamai prižiūrimas – ir laimingas gyvūnas. Todėl pažangesni ūkiai pasirūpina ne tik gyvūnų gerove, bet ir emocine jų savijauta – įtaisomi netgi specialūs įrenginiai ūkinių gyvūnų pramogai.

„Kai renkiesi Gyvūnų mokslo studijas – renkiesi gyvenimą tarp gyvūnų. Mus parengia taip, kad gebėtume auginti visus gyvūnus – nuo bitės iki triušio, nuo alpakos iki arklio“, – sako šios LSMU studijų programos absolventė Aistė Katolikaitė.

LSMU  jaunesniosios mokslo darbutojos Indrės Mečionytės nuotr.

Augintinis – pramogai, tarnybai, terapijai

Antroji su gyvūnų auginimu tiesiogiai susijusi LSMU studijų programa – Gyvūno ir žmogaus sąveika. Tai studijų programa tiems, kurie gyvūną mato kaip draugą, šeimos narį.

Gyvūno ir žmogaus sąveikos studijos aprėpia įvairių gyvūnų augintinių auginimą ir veisimą, tikslinį šunų dresavimą, jų elgsenos formavimą padėti žmogui (tarnybiniai šunys, aklųjų vedliai), sportinių žirgų treniravimą, egzotinių gyvūnų auginimą ir veisimą, įvairių kompanijos gyvūnų parengimą, siekiant suteikti gerų emocijų įvairaus amžiaus ligų ar gyvenimo negandų išvargintiems žmonėms.

LSMU  jaunesniosios mokslo darbutojos Indrės Mečionytės nuotr.

Rengiami aukštos kvalifikacijos socialiai atsakingi žmogaus ir gyvūnų sąveikos specialistai: profesionalūs žirgų arba šunų augintojai, veisėjai, kinologai, žirgininkai, gyvūnų pritaikymo visuomenėje specialistai. Būsimąjį karjeros kelią studentai gali nuspręsti jau nuo antrojo studijų kurso, rinkdamiesi kinologijos, felinologijos, žirgininkystės ar egzotinių gyvūnų specializaciją.

Šios programos magistro studijų metu mokomasi terapijai asistuojančių gyvūnų veisimo, selekcijos, mitybos ir atsakingos priežiūros. Kaniterapijos ir hipoterapijos specialistai, pagal atitinkamas metodikas paruošę gyvūnus, gali glaudžiai bendradarbiauti su pacientus gydančiais medicinos gydytojais, psichologais ar specialiaisiais pedagogais.

„Šuo geba visus besąlygiškai priimti, ir tai turi labai stiprų teigiamą poveikį. Teigiamas žmogaus ir gyvūno ryšys – viena iš priežasčių, kodėl gyvūnų asistuojama terapija tokia veiksminga“, – įsitikinusi šios studijų programos absolventė Ineta Martinkevičiūtė.

LSMU  jaunesniosios mokslo darbutojos Indrės Mečionytės nuotr.

Tad jei negalite gyventi be gyvūnų, jei norite juos auginti, jei traukia darbas su seniausiais žmonių bičiuliais ir pagalbininkais – šunimis ir žirgais, o gal norite tiesiog gebėti tinkamai pasirūpinti savo augintiniais – pasidomėkite šiemet studijomis LSMU Gyvūnų mokslų fakultete. Jokių amžiaus ribų studijoms nėra. Juk mokomės visą gyvenimą. Daugiau informacijos: https://lsmuni.lt/lt/stojantiesiems/

Užsakymo nr.: PT_84649817