Arčiausiai Lietuvos įsikūręs stereotaksinės radiochirurgijos centras, turintis pažangią „CyberKnife M6“ technologiją, jau penkerius metus veikia Latvijoje, Siguldos mieste. Ši amerikiečių bendrovės „Accuray“ technologija leidžia gydyti kelių rūšių navikus neinvaziniu ir visiškai neskausmingu būdu.

Apie gydymo trukmę, kainas ir klinikos darbą COVID-19 pandemijos metu pasakoja centro direktorius Maris Skromanis.

Koronaviruso pandemija kardinaliai pakeitė daugelio gyvenimą, ne vienas privatus centras apskritai buvo sustabdęs savo veiklą. Kaip dirbote jūs karantino metu?

Šį pavasarį Latvija, kaip ir dauguma kitų pasaulio šalių, įvedė nepaprastąsias priemones, skirtas užkirsti kelią COVID-19 plitimui. Laikantis visų epidemiologinės saugos priemonių, mūsų centre ir toliau buvo taikoma stereotaksinė radiochirurgija (SRS) bei stereotaksinė spindulinė terapija (SBRT).

Radiochirurginio gydymo metodai, kurie taikomi vietoj chirurginių procedūrų ar standartinės spindulinės terapijos, kai kuriems onkologijos pacientams yra saugesni ir efektyvesni, ypač pandemijos metu.

Ir tai paaiškinti labai paprasta – chirurginių procedūrų atveju reikia būti ligoninėje, jos yra invazinės, taip pat reikia numatyti ilgą pooperacinį laikotarpį. Maždaug 4–5 savaites trunkanti spindulinė terapija taip pat reikalauja kontakto su kitais žmonėmis, todėl žmogus susiduria su didesne rizika užsikrėsti koronavirusu.

Tuo tarpu 1–5 dienas trunkantis smegenų navikų gydymas ambulatoriniams pacientams taikant radiochirurgiją ar stereotaksinę spindulinę terapiją kitų navikų atveju kartais gali būti vienintelė išeitis, norint gauti kokybišką onkologinį gydymą su minimalia rizika.

Pandemija iš Baltijos šalių dar nepasitraukusi. Ar šiuo metu saugu gydytis stereotaksinės radiochirurgijos centre Siguldoje?

Kalbant apie koronavirusą, Latvija yra viena saugiausių šalių ne tik Baltijos reginio, bet ir visoje Europoje.

Nepaisant to, visos mūsų pastangos skirtos pacientų saugumui ir patogumui, taip pat gydymo efektyvumui.

Mes reguliariai bendraujame su kiekvienu pacientu telefonu arba per vaizdo skambutį. Tokiu būdu galime juos stebėti ir, esant reikalui, pakoreguoti jiems numatytus nurodymus.

Prieš gydymą pacientams rekomenduojame išsitirti dėl COVID-19. Ruošiantis ir atliekant procedūras centre, visiems pacientams ir, jei reikia, juos lydintiems asmenims, taip pat visam medicinos personalui suteikiamos asmens apsaugos ir dezinfekavimo priemonės.

Radiochirurginis gydymas mūsų centre yra labai individuali procedūra, todėl pasiruošimo ir gydymo metu kontaktas su kitais asmenimis yra labai minimalus.

Kodėl pacientai renkasi jūsų kliniką, jei jie gali būti gydomi valstybinėse ligoninėse?

Valstybinės klinikos, skirtingai nei mes, negali pasiūlyti individualaus požiūrio į savo pacientus. Žmogui, kuriam diagnozuotas vėžys, tai labai svarbus aspektas. Jis būna išsigandęs, nes turi daug klausimų, į kuriuos neatsakyta.

Mes gydome ne vien vėžį, o visą žmogų.

Gydymo kokybė „SRC Sigulda“ centre neatsilieka nuo tos, kurią siūlo geriausi Europos radiochirurgijos centrai Italijoje ar Vokietijoje. Ir tai vieningai pripažįsta mūsų užsienio kolegos.

Mūsų centre, atokiau nuo karštųjų COVID-19 taškų, galime suteikti mūsų pacientams greitą, efektyvų ir saugų radiochirurginį gydymą.

Ar gydymas jūsų centre reiškia garantuotą rezultatą?

Esame pasirengę gydyti tik tuos pacientus, kuriems galime garantuoti galutinį rezultatą. Mano nuomone, tai yra sąžininga – mes neprašome mokėti už gydymą, jei suprantame, kad dėl kokių nors priežasčių negalime padėti konkrečiam pacientui.

Kaip visa tai vyksta? Iš pradžių žmogus atsiunčia mums visą medžiagą, tyrimų rezultatus ir gydytojų išvadas. Mes juos išanalizuojame ir pateikiame preliminarų atsakymą, ar esame pasirengę gydyti.

Paprastai gydymui tinka tik 4–5 pacientai iš 10. Deja, kitiems būna per vėlu atlikti radiochirurgiją – arba navikas yra per didelis, arba paprasčiausiai neįmanoma jo pašalinti.

Vėžiu sergančiam asmeniui svarbu žinoti apie visus įmanomus gydymo metodus. Tačiau kartais sunku suprasti, kuris metodas yra geriausias.

Pavyzdžiui, vyras serga prostatos vėžiu. Jis kreipiasi į valstybinę kliniką ir jo navikas pašalinamas chirurginiu būdu. Galima manyti, kad problema išspręsta – vėžys yra pašalintas. Bet po operacijos jis gali susidurti su šlapimo nelaikymu ir impotencija, todėl tenka spręsti naujas problemas. Deja, nėra lengva tai padaryti ir tokių problemų sąrašą dar papildė su COVID-19 susiję apribojimai.

Kaip padėti tokiam pacientui?

Stereotaksinės chirurgijos centre Siguldoje pacientai gydomi naudojant pažangiausią šiuolaikinę technologiją „CyberKnife M6“, kurią sukūrė amerikiečių kompanija „Accuray“.

Šio metodo pranašumas yra tas, kad nėra atliekama operacija, t. y. nėra pjaunami minkštieji audiniai, o gydymo laikotarpis yra trumpas. Jis trunka tik vieną savaitę, per kurią atliekama iki penkių gydymo seansų.

Sistema „CyberKnife“ leidžia naudoti didelio tikslumo spinduliuotę gydant prostatos vėžį. Aplink esantys sveiki audiniai nėra pažeidžiami. Tokiai operacijai nėra būdingas kraujo netekimas, skausmas, anestezija. Nereikia gulėti ligoninėje, nebūna komplikacijų, kurių paprastai pasitaiko per chirurgines operacijas.

Pokalbis su pacientu trunka bent valandą. Jo metu paaiškiname visas įmanomas gydymo galimybes, įskaitant „CyberKnife“. Noriu pabrėžti, kad gydytojas jau būna išanalizavęs visą turimą medžiagą ir negaišta tam laiko per pokalbį su pacientu.

Dėl epidemiologinių apribojimų, susijusių su COVID-19, konsultacijas teikiame per vaizdo skambutį arba telefonu. Konsultacija iš tikrųjų yra brangesnė nei valstybinėje įstaigoje – ji kainuoja 80 eurų. Tačiau šie pinigai išleidžiami efektyviai.

Su kokio tipo navikais pacientai atvyksta į jūsų centrą?

Siguldoje mes pradėjome nuo galvos navikų gydymo, naudodami „CyberKnife“ sistemą. Mums pavyko išgydyti gana daug pacientų iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos ir kitų šalių. Maždaug 55 proc. mūsų pacientų atvyksta iš užsienio.

Šiuo metu klinikoje taip pat gydomi galvos smegenų navikai – gerybiniai dariniai (meningioma, neurinoma) ir piktybinių navikų metastazės, smegenų kraujagyslių ir funkcinės patologijos, pvz., arterioveninės malformacijos ir trišakio nervo neuralgija.

Taip pat gydome akių melanomą. Prieš kurį laiką šios rūšies navikai galėjo būti gydomi tik Estijoje ir tik 20 pacientų per metus. Todėl tie, kurie turėjo šią problemą, vyko į Taliną. Bet dabar pacientus pas mus nukreipia net ir valstybinės įstaigos.

Kalbant apie radiochirurgiją, svarbus yra naviko dydis. Idealiu atveju jis neturėtų viršyti 3 arba daugiausia 5 centimetrų. Pavyzdžiui, mes negydome gimdos miomos, nes ji paprastai būna didelė ir geriausia ją pašalinti chirurginiu būdu.

Sergantiems vėžiu itin svarbus yra finansinis klausimas. Kiek kainuoja gydymas jūsų klinikoje?

Gydymas bet kurioje privačioje klinikoje, be abejo, yra brangesnis nei valstybinėje klinikoje. Pavyzdžiui, galvos smegenų naviko radiochirurgija naudojant „CyberKnife“ kainuoja maždaug 8 tūkst. eurų.

Mūsų gydytojai yra radiochirurgijos specialistai. Jie žino, kaip pasiekti geriausią rezultatą naudojant šią technologiją. Aš kalbu ne vien apie efektyvumą, bet ir šalutinių poveikių sumažinimą iki minimumo.

Pavyzdžiui, per 5 metus mūsų gydytojas Maris Mezeckis atliko daugiau nei 250 radiochirurginių galvos patologijos operacijų ir 200 prostatos operacijų. Jis yra vienas geriausių šios srities specialistų ne tik Latvijoje, bet ir visoje Vakarų Europoje.

O jeigu liga sugrįžta?

Pavyzdžiui, 97 proc. pacientų, sergančių neišplitusiu prostatos vėžiu ir gydytų naudojant „CyberKnife“ technologiją, praėjus penkeriems metams po gydymo liga nepasikartojo.

Jei pirminis navikas yra nedidelis, dažniausiai liga nepasikartoja ir nepasireiškia metastazių. Tai yra paprasčiausias atvejis.

Bet, pavyzdžiui, jei asmeniui diagnozuotas vėžys ir jis turi keletą metastazių abiejuose smegenų pusrutuliuose, valstybinėje klinikoje jam bus paskirta visų galvos smegenų spindulinė terapija. Tai reiškia, kad asmuo iš esmės praranda gebėjimą mąstyti ir judėti.

Naudodami „CyberKnife“ mes galime išgydyti kiekvienu diagnozuotos metastazės atveju.

Turime pacientų, kurie po kelių smegenų vėžio metastazių gydymo vis dar gyvena praėjus daugiau nei trejiems metams nuo gydymo.

Kuo skiriasi gydymas jūsų centre Latvijoje nuo identiškų įstaigų kitose šalyse?

Svarbiausia yra tai, kad technologijas ir žinias į Latviją parsivežėme iš Vokietijos. Dabar, norint naudotis šiomis technologijomis, nereikia važiuoti toli nuo namų.

Mūsų specialistai dirba pagal tuos pačius principus kaip ir „CyberKnife“ centro specialistai Miunchene. Praėjusiais metais į mūsų centrą atvyko vienas iš jų gydytojų Michael Fodorov. Jį nustebino aukštas gydymo lygis mūsų klinikoje.

Pagrindinis skirtumas yra kaina – Siguldoje jūs galite gauti gydymą už 8–9 tūkst. eurų, o Vokietijoje jums tai kainuotų 20 tūkst. eurų.

Mūsų gydytojų profesionalumo lygis yra toks pat, kaip ir jų. Pavyzdžiui, pastarajame Tarptautinės refrakcinės chirurgijos draugijos (ISRS) suvažiavime mūsų gydytojas Maris Mezeckis skaitė paskaitą apie prostatos vėžio gydymą. O gydytojas Vladislav Burik yra nuolatinis ISRS lektorius, mokantis kitus neuroradiochirurgijos gydytojus.

Mes įsteigėme kliniką žmonėms, kuriems svarbus ne tik gydymo metodas, bet ir daugybė kitų aspektų, pavyzdžiui, privatumas.

Mūsų pacientai nelaukia eilėje koridoriuje. Daugeliui iš jų labai svarbus yra konfidencialumas.

Dar reikėtų paminėti labai lankstų požiūrį. Kartą vakare sulaukiau skambučio iš pažįstamo gydytojo, kuris klausė, ar galime skubiai priimti iš užsienio atvykusį pacientą.

Koks būtų atsakymas valstybinėje klinikoje? Jie pasakytų: „Ateikite po mėnesio.“ Kaip pasielgėme mes? Konsultavome pacientą jau kitą dieną, kad jam nereikėtų laukti ir jaudintis.

Šią vasarą mums suteikta „Global Clinic Rating“ akreditacija. Dabar turime 3,5 žvaigždutės iš 5. Reikia pažymėti, kad geriausia klinika yra gavusi 4,2 žvaigždutės. Mes esame tarp 1 proc. klinikų, kurios turi tokį gerą įvertinimą.

Užsakymo nr.: PT_84649797