Odos apdirbimo būdai

Natūralios odos apdirbimo būdų yra žinomas ne vienas. Odos ilgaamžiškumas ir kokybė kinta nuo cheminių medžiagų panaudojimo bei kailio savybių. Pagrindiniai odos apdirbimo etapai yra šie: paruošiamasis, rauginimo ir apdailinimo. Po kruopštaus šių procesų atlikimo oda valoma, lyginama, mirkoma bei džiovinama.

Paruošiamuoju metu bet koks riebalų sluoksnis ar plaukeliai yra pašalinami. Odos rauginimo metu oda įgauna atsparumo bei elastingumo, tad tai - labai atsakingas ir svarbus etapas. Pagrindiniai rauginimo būdai yra augalinio rauginimo ir chromo. Galimi ir kiti įvairūs rauginimo būdai: kombinuotas, riebalinimo, sintetinimo ir kiti. Apdailinimo metu odai suteikiamos norimos išvaizdos savybės. Pagal apdirbimo būdus oda gali būti nubuko, veliūro, anilino, pusiau anilino, pigmentuota ir kt. Kuo oda yra elastingesnė, pralaidesnė orui bei šilumai, tuo jos vertė didesnė, o kokybė nepriekaištinga. Rankinių odai gaminti naudojama įvairių galvijų oda.

Kaip atskirti kokybišką odą nuo prastos kokybės?

Graži ir gerai atrodanti rankinė daug pasako apie jos savininką. Ji pabrėžia žmogaus stilių, skonį ir netgi finansinę padėtį. Tačiau pasak Domini Leather atstovų, neretai kokybišką rankinę galima įsigyti ir už patrauklią kainą. Dažniausiai brangiausiai kainuoja žinomų mados dizainerių sukurtos ar iš retos odos pagamintos rankinės. Dauguma rankinių gamintojų, norėdami rinkoje užsitikrinti bei išlaikyti savo gerą vardą dešimtmečiais, ant savo dirbinių ar jų viduje patalpina odos gabalėlį tam, kad parodytų savo autentiškumą bei odos kokybės išskirtinumą. Yra gamintojų, kurie netgi aprašo savo odinio gaminio ar kompanijos istoriją.

Gatvės mada, rankinė

Jeigu jūs perkate odinę rankinę ar kitą jos gaminį ne pirmą sykį, tikėtina, kad sugebate čiuopiant pajausti odos savybes: minkštumą, patvarumą bei savitą kvapą. Puikiai ir kokybiškai pagamintų odinių rankinių siūlės būna lygios, užtrauktukai ir kiti papildomi užsegimai lengvai užsisega ir reguliuojasi. Vidinėje rankinės pusėje esantis pamušalas taip pat gali patvirtinti apie gamintojo profesionalumą ir meistrų rankų kruopštumą. Jei jūs liesdami rankinę ar kitą odinį daiktą jaučiate malonumą - pasitikėkite ir savo nuojauta. Šis gaminys tikrai jums!

Rankinių priežiūra

Nupirkta odinė rankinė reikalauja specialios priežiūros, ypač impregnavimo, tad nepamirškite pasiteirauti apie priemones, kuriomis galite prailginti savo rankinės tarnavimo laiką bei išlaikyti jos pirminę išvaizdą. Jeigu ieškote kokybiškos odos rankinės, atkreipkite dėmesį arba pasiteiraukite pardavėjo, iš kokios odos rūšies ji pagaminta. Nuo rankinės odos rūšies neretai priklauso ir jos priežiūra. Specialistai tvirtina, kad mažiausiai dėmesio reikalauja lakuotos odos paviršiaus rankinės. Tad jeigu esate labai užimti ir nerandate laiko odinės rankinės priežiūrai, rinkitės dažais arba laku dengtą odinę rankinę. Jei pasirinksite verstos odos rankinę, privalėsite ja tinkamai rūpintis nuolatos, įsigijus specialių odos priežiūros priemonių.

Labai svarbus kriterijus - odos storis. Kuo ji plonesnė, tuo greičiau gali susidėvėti ar suplyšti, nors tai ir nutinka retai. Labai gaila, bet odos gaminiai yra vieni labiausiai klastojamų, tad pirkite savo širdžiai ir akiai mielą bei jūsų lūkesčius atitinkančią odinę rankinę iš patikimų ir patikrintų pardavėjų.

Užsakymo nr.: PT_84613247