Pasak „Paulig“ kavos ir skonio mokymų ekspertės Ievos Pikžirnytės, tokia kava yra lengvai pagaminama, puikiai tinka kaip „paruoštukas“ visai savaitei, tad taupo mūsų laiką. „Savaitgalį galite pasigaminti šaltos brandintos kavos, ir kiekvieną rytą jums tereikės jos koncentratą sumaišyti su mėgstamu kitu ingredientu. Jokio virimo, kavos aparato jungimo, priežiūros. Viskas paprasta, greita ir leidžia vasarą ne tik gauti mėgstamą kofeino dozę, tačiau ir atsigaivinti“, – sako Ieva, vienintelė Baltijos šalyse turinti tarptautinių mokslų „Maisto identitetas“ magistro laipsnį.

Pasaulyje – nėra naujiena

Nors Lietuvoje šaltai brandinta kava cold brew nėra naujiena, visgi ne visi žino, kaip paprasta namų sąlygomis pasigaminti šio gaivaus kavos gėrimo.

„Šaltos brandintos kavos gėrimas labai populiarus visoje Amerikoje ir Europoje. Iš tikrųjų, jo idėja ir gaminimo būdas nėra nauji. Sakoma, kad dar senovės Japonijoje tokia šalta, „pastovėjusia“ kava buvo gaivinamasi“, – pasakoja I. Pikžirnytė.

Šaltai brandintos kavos ruošimo principas paprastas: užpilti šaltu vandeniu maltą kavą, palikti per naktį, o vėliau vartoti praskiestą, pavyzdžiui, gazuotu vandeniu. Ruošiant kavą įprastu būdu, reikia karšto vandens ir kelių minučių laiko kavai pritraukti. Gaminant cold brew, karštį pakeičia ilgas kavos „plikymo“ laikas. „Kiek laiko laukti, kad kava virstų brandinta? 12–16 valandų – labai griežtų taisyklių nėra. Pasibaigus šiam laikui, kavą būtina perkošti, atskiriant gėrimą nuo tirščių. Košti galima per sietelį, per popierinį filtrą, per tam tinkančią medžiagos skiautelę. Galima tam naudoti ir prancūzišką kavinuką. Viskas priklauso nuo jūsų patogumo ir to, ką turite namuose.

Kaip pasigaminti cold brew?

Pasak maisto ekspertės, jei norime kavos iškart pasigaminti ilgesniam laikui arba didesniam kiekiui žmonių, mums reikia 2–3 litrų stiklainio. Kitas žingsnis – kava. Reikės arba susimalti kavos pupeles, arba galime naudoti maltą kavą. Tam tinka, pavyzdžiui, „Paulig Cafe New York“, „Paulig Presidentti“ – abi šios kavos yra vidutinio skrudinimo lygio, yra subalansuoto skonio, o brandinat šaltai, išryškėja natūralus kavos saldumas. Jei kavą malsite patys, malkite ją kiek stambiau – iki cukraus kruopelių rupumo, bus lengviau nukošti pagamintą gėrimą. Proporcijos: 300 g maltos kavos dviems litrams vandens. Kavą užpilame šaltu vandeniu ir gerai išmaišome. Indą uždengiame ir dedame į šaldytuvą maždaug 14–16 valandų. Joms prabėgus – perkošiame.

Ieva

„Jei gaminsite šiuo būdu, turėsite maždaug litrą stipraus kavos koncentrato, kuris šaldytuve gali būti maždaug savaitę ir nesuges. Kai jau norėsite pasimėgauti kava, cold brew koncentratą siūlome skiesti perpus, santykiu 1:1. Aišku, jei jums per stipru, mažinkite kavos kiekį. Kuo skiesti, rinkitės pagal savo skonį: sultimis (tinka granatų, apelsinų, spanguolių, vyšnių, greipfrutų), įprastu arba augaliniu pienu, toniku, gazuotu vandeniu. Galite įmaišyti ir kelis papildomus ingredientus ar net visą jų „puokštę“, viskas priklauso nuo jūsų fantazijos“, – patarimus dalina kavos ir skonio mokymų ekspertė.

Idealus gėrimas vakarėliui

Kokie tokios kavos privalumai? Cold brew kava išsiskiria švelniu ir subalansuotu skoniu, turi kur kas mažiau rūgšties, nei įprastai ruošiama kava, ir net yra natūraliai saldesnė. Tinka tiems, kas turi problemų dėl kavos rūgštingumo. Turėti tokios kavos atsargų, kai laukiate svečių ir planuojate barbekiu vakarėlį – labai patogu. Kiekvienam iš jūsų svečių tai bus ir pramoga – pasiūlykite keletą ingredientų ir kokteilio gaminimas privers pasitelkti fantaziją, išmėginti naujus skonius.

„Šaltą brandintą kavą rekomenduoju gardinti ir prieskoniais: cinamonu, kardamonu, žvaigždiniu anyžiumi, levandomis, rožių žiedlapiais. Svarbiausia – „nenužudyti“ kavos skonio. Labai tinka ir ledukai, kurie karštą dieną suteikia dar daugiau gaivumo. Dėl grožio ir paįvairinimo galima naudoti citriną, žaliąją citriną, apelsiną, uogas. Reikia pasitelkti išradingumą, fantaziją, nebijoti eksperimentuoti“, – sako I. Pikžirnytė.

Svarbu: cold brew kava pasižymi dideliu kofeino kiekiu, kadangi kofeinas yra tirpus vandenyje ir per 16 valandų ištirpsta didžioji jo dalis. Rekomenduojame per dieną suvartoti ne daugiau nei 2 kokteilius (ne daugiau nei 180 ml cold brew kavos)!

Kavos kokteilis

Cold brew su pienu

Klasikinis šaltos kavos gėrimas, kuris visada vasaros topuose.

Reikės:

90 ml cold brew kavos
150 ml pieno
10–20 ml mėgstamo sirupo
Ledo kubelių

Gaminimas:

Dedame į stiklinę saują ledo kubelių, užpilame juos cold brew būdu paruošta „Paulig Cafe New York“ kava. Pagal skonį įmaišome agavų ar klevų sirupo ir supilame pieną.

Kavos kokteilis

Šaltai brandintos kavos kokteilis su sultimis

Reikės:

70 ml spanguolių sulčių
90 ml cold brew kavos
10 ml mėgstamo sirupo
50–70 ml gazuoto mineralinio vandens
Ledukų
Citrinos ir apelsinų skiltelės
Mėtų, šilauogių papuošimui

Gaminimas:

Į stiklinę suberiame ledukus, dedame apelsino ir citrinos skilteles. Supilame sultis, šaltai brandintą kavą, sirupą. Pilame mineralinį vandenį. Papuošiame šilauogėmis, mėtų lapeliais.

Kavos kokteilis

Freakshake – Kreizi kokteilis

Šis šaltai brandintos kavos kokteilis-desertas tikrai bus bet kokio vakarėlio hitas – jį gaminti ne mažiau smagu, nei ragauti. Pasiūlykite įvairiausių ingredientų, kad būtų ir saldu, ir sūru, ir trašku, ir akims gražu pažiūrėti. O tada jau laisvė kiekvieno fantazijai.

Reikės:

80 ml kokosų arba avižų gėrimo (pieno)
80 ml šaltai brandintos kavos
1 Banano
2 saujų šaldytų aviečių ar kitų uogų
10–20 ml vanilinio sirupo
Šokoladinio sirupo
Kelių ledukų

Papuošimui:

Įvairių sausainių, sūrių lazdelių, spragintų kukurūzų, šokoladinių saldainių, sūdytų riešutų, pabarstukų.

Gaminimas:

Išspaudžiame šokoladinį sirupą į šaltą stiklinę. Suplakame bananą, avietes, sirupą, šaltai brandintą kavą, pieną ir ledukus iki vientisos konsistencijos. Supilame į stiklinę.
Uždedame plaktos grietinėlės. Papuošiame sausainiais, riešutais, uogomis arba ką mėgstame ir turime. Skanaujame per šiaudelį.

Kavos kokteilis

Kokteilis „Kokosinė vasara“

Reikės:

50 ml šaltai brandintos kavos
100 ml kokosų vandens
½ žaliosios citrinos sulčių
ledukų
Mėtų šakelės
Braškės papuošimui

Gaminimas:

Žaliosios citrinos sultis išspaudžiame, supilame į stiklinę. Beriame ledukus. Pilame šaltai brandintą kavą, kokosų vandenį. Išmaišome ir papuošiame mėtomis bei braškėmis.

Kavos kokteilis

Affogato su cold brew

Lėtiems savaitgalio rytams, kai visai nebesvarbu, dabar pusryčiai ar pietūs – ir kava, ir desertas viename indelyje.

Reikės:

3 kaušelių vanilinių ledų
50–70 ml šaltai brandintos kavos
Kelių krekerių, smulkintų kakavos pupelių ar mulkintų saldainių papuošimui.

Gaminimas:

Į nedidelį indelį ar puodelį dedame vanilinius ledus. Užpilame šaltai brandinta kava. Pagardiname krekeriais, šokoladiniais saldainiais. Mėgaujamės lėtai.

Užsakymo nr.: PT_84605603