Pirmas blynas – neprisvilęs

„Vienas pirmųjų projektų, kuriuos įgyvendinome naudodami projektų valdymo instrumentus, – struktūrinė pensijų reforma. Tai puikus pavyzdys kaip veikia projektų valdymas, nes be šių instrumentų vargu ar reforma būtų taip sklandžiai ir greitai įgyvendinta. Manau, niekam dar nepavyko pasiekti tokio rezultato, juk tai milžiniškas planavimo, teisės aktų keitimo darbas, į kurį įtraukta daug žmonių, institucijų, daug derinimo“, – sako SADM kancleris Karolis Vaitkevičius.

Struktūrinė pensijų reforma buvo įgyvendinta per dvejus metus ir tai tik vienas iš kelių SADM vykdomų projektų, kuriam naudojami projektų valdymo instrumentai.

„Manau, kad projektų valdymas yra visų valdžios institucijų ateitis, taip dirba Skandinavijos šalyse, į kurias lygiuojamės, Jungtinės Karalystės institucijos. Labai gerai, kad tai atėjo ir pas mus, nes modernus projektų valdymas viešajame valdyme leis geriau įgyvendinti sumanymus, o iš to išloš galutinis valstybės paslaugų vartotojas – visi piliečiai. Neabejoju, jie tikrai pajus šio projekto naudą, nes sumanymai bus įgyvendinami greičiau ir kokybiškiau“, - įsitikinęs K. Vaitkevičius.

Visos ministerijos galės lengviau bendradarbiauti

Pasak SADM kanclerio, labai sveikintina Vyriausybės kanceliarijos iniciatyva visose ministerijose ir pavaldžiose įstaigose vienu metu diegti tą pačią sistemą.

„Iš tiesų dalis ministerijų jau anksčiau dirbo pagal projektų valdymo principus. Tačiau dažnai, kai reikdavo dirbti kartu, vieni kitų nesuprasdavome, nes buvo naudojami skirtingi standartai, įrankiai. Dabar visi galėsime dirbti kaip vienas darnus mechanizmas“, - sako K. Vaitkevičius.

Karolis Vaitkevičius

Pasak jo, pradėjus diegti projektų valdymo pricipus ministerijoje, būta darbuotojų nuostabos, net tam tikro pasipriešinimo – kam to reikia?

„Natūralu. Kai veiki pagal projektų valdymo mechanizmus, kartais ministerijoje pagal pareigas vadovaujantis asmuo projekte gali tapti pavaldžiu savo pavaldiniui. Tačiau mums pavyko kolektyvą „užkrėsti“ projektų valdymo bacila ir dabar visi supranta, kam ir kodėl to reikia. Būtų sunku nesuprasti, kai jau matomi rezultatai“, - sako K. Vaitkevičius.

Šiuo metu ministerijoje jau įdiegti projektų valdymo IT įrankiai, o dalis personalo dalyvavo projektų valdymo mokymuose ir taiko šiuos pricipus savo darbe.

Visose ministerijose – viena sistema

SADM – viena iš keturiolikos šalies ministerijų, kuriose diegiamas projektų valdymas.

Bandomasis projektų valdymo diegimo projektas buvo įgyvendintas LR Vyriausybės kanceliarijoje, o nuo 2018 metų pabaigos projektų valdymo sistemos pradėtos diegti į ministerijas, kad visos institucijos galėtų lengviau bendradarbiauti įgyvendinant bendrus projektus ir dirbtų pagal tuos pačius standartus. Nustatytos bendros projektų valdymo taisyklės, organizuojami darbuotojų mokymai projektų valdymo kompetencijoms ugdyti.

Šio projekto „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“ metu bus įdiegta projektų apimties, biudžetų, terminų, išteklių bei rizikų valdymo metodika, kuri sustiprins ministerijų veiklų koordinavimą, produktyvumo augimą, projektų valdymo procesų tobulinimą, priemonių, skirtų efektyviam valstybės išteklių valdymui diegimą bei tobulinimą.

Projektą visose 14 ministerijų planuojama užbaigti 2021 metais, o vėliau projektų valdymo plėtra persikels į kitas pavaldžias institucijas.

Projektas „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“ finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.


Užsakymo nr.: PT_84589559