Iš tiesų – latviai į Joninių šventimą žiūri labai atsakingai! Joninės arba kitaip Lyguo, senovinis lietuvių atitikmuo – Rasos. Lyguo šventę latviai mini birželio 23-ąją, o Jonines – 24-ąją. Lyguo šventės išvakarėse yra tradicija rinkti įvairius gėlių žiedus, žoleles ir naktį ieškoti paparčio žiedo – kaip darome ir mes. Tarp tradicinių veiklų yra ir prietarų, kuriais tikėjo senovėje, o dabar tai liko tradicijomis, kaip kad prausiantis veidą rasa tampama gražesniais, o jai nukritus į batus šie pavirs sidabru ar auksu.

Latvija

Latviai taip pat paruošia milžiniškas šventes miestų aikštėse ir muziejuose po atviru dangumi, tačiau šiais metais tradicijoms tenka keistis dėl pasaulinės pandemijos, todėl didelių susibūrimų neliks, bet „joninėtojus“ kvies tradicinių amatų puoselėtojai ir turizmo pramogos.

Miško apsuptyje įsikūręs „Meža SPA“ siūlo pirties ritualus, kur jumis pasirūpins latviškų pirčių profesionalai. Po šio ritualo galėsite Miške ieškoti įvairių žolelių ar paparčio žiedo ir paskui grįžti į jaukų „Saulės“ ar „Mėnulio“ namelį. Taip pat pirties pramogas siūlo ir „Ziedlejas“ – čia jus pasitiks tikra gamtos ramybė. SPA ir pirties ritualų meistrai atpalaiduos ne tik kūną, bet ir mintis – Jonines pasitiksite it naujai gimę!

Latvija

Dar viena Joninių pramoga Latvijoje – tai saulėtekio laukimas vandenyje ant irklenčių. Ši pramoga prigijo šiomis dienomis ir itin traukia jaunas draugų kompanijas, kurie mėgsta švęsti Jonines privačiose sodybose prie ežero. Tokiu atveju irklentėmis reikia pasirūpinti iš anksto ir nepamiršti laiku išplaukti, kad atrastumėt geriausią tašką!

Lyguo ar Joninės dažniau asocijuojasi su pabėgimu į gamtą iš miesto šurmulio, todėl daugiausiai veiklų galima rasti būtent už didžiųjų miestų ribų. Norintiems ištrūkti romantiškai Joninių nakčiai latviai siūlo itin populiarėjantį stovyklavimą su patogumais. „Uz salas“ yra unikali vieta Latvijoje, kur galima stovyklauti atokioje saloje sukurtose kempingo vietose. Miegmaišiais rūpintis nereikės, nes palapinėse lauks patogios lovos ir šilumą palaikančios krosnelės, o saulei kylant ryte vaizdas nuo lieptelio užgniauš kvapą.

Jeigu gyvenimas saloje nevilioja – tuomet išbandykite patogumus medyje. „Majakokos“ stovyklavietė įsikūrusi virš žemės, tvirtuose miško medžiuose kabo tikrų tikriausi nameliai. Kas gali būti tradiciškiau nei Jonines pasitikti miško apsūptyje.

Latvija

Daugiau vasaros poilsio idėjų Latvijoje rasite apsilankę www.latvia.travel, o kelionę į Latviją susi-planuoti dar lengviau galite pasinaudodami kelionės planavimo įrankį https://www.latvia.travel/trip-planner/#/language. Keliaudami nepamirškite dalintis savo įspūdži-ais, o keldami nuotraukas į savo Instagram profilį žymėkite @EnjoyLatvia, kur taip pat galite pasisemti kelionės idėjų.

Užsakymo nr.: PT_84572719