Raubonių parkas – turiningas laikas visai šeimai

Raubonių parkas yra įsikūręs šalia vaizdingo Raubonių piliakalnio (dar vadinamas Ąžuolpamūšės piliakalniu). Jis yra įrengtas Tatulos ir Ūgės upių santakos kyšulio aukštumoje, tad tai bus puiki vieta atokvėpiui po kelionės mašina bei piknikui. Na, o po trumpo sustojimo pats metas pasinerti į Raubonių parko pramogas, kurios gali įtraukti šeimos narius visai dienai!

Raubonių parkas

Šis parkas yra patogioje susisiekimo vietoje šalia Via Baltija automagistralės, nuo Vilniaus nutolęs 180 kilometrų ir tik 90 kilometrų nuo Rygos. Tai – didžiausias tokio tipo parkas Pabaltijo šalyse, kur vienu metu galėsite aplankyti net tris skirtingus parkus, kurių plotas apima net 16 ha!

Dinozaurų–drakonų ir milžiniškų vabalų parke pamatysite daug natūralaus dydžio riaumojančių dinozaurų kopijų bei judančių drakonų, kurie nustebins savo neįprasta išvaizda. Naujoji milžiniškų judančių vabalų draugija įtrauks į dar didesnius nuotykius visus žaliosios gamtos mylėtojus.

Raubonių parkas

Gyvūnų parke gyvena net daugiau nei virš 30 skirtingų gyvūnų rūšių (virš 160 gyvūnų)! Nuo mažyčių voveraičių iki gamtos karaliaus liūto, rudosios meškos, pumos, lūšies, elnių, surikatų, dygliatriušės ir daug kitų. Laukiniai gyvūnai gyvena erdviuose aptvaruose, kurie atitinka Europos sąjungos reikalavimus. Kai kuriuos gyvūnus galima aplankyti specialiai įrengtuose aptvaruose ir iš arti su jais pabendrauti, juos paliesti, paglostyti. Gyvūnų parkas veikia jau daugiau nei 10 metų. O pasigrožėjus gyvūnais, lauks pramogos. Šioje zonoje yra gausu įvairių nemokamų atrakcionų, ne tik vaikams, bet ir tėveliams.

Raubonių parkas

Po Gyvūnų parko pats metas pasikarstyti Tarzano taku – tai vienintelis tokio tipo parkas, kur galėsite stebėti gyvūnų gyvenimą iš viršaus! Šis parkas tinka ekstremalaus poilsio ištroškusiems lankytojams. Jame yra net 5-ios skirtingo sudėtingumo trasos, kurias, norint įveikti, tikrai užtruksite laiko ir patirsite daug nepamirštamų emocijų.

Taip pat parke nuolat pildomas pramogų spektras: nuo šiol laukia ir lazerių žaidimas („laser tag“), nauji batutai, mašinėlės smagiam pasivažinėjimui po parko aplinką. Net nepastebėsite, kaip pralėks visa diena, o praalkus ar atokvėpio minutei parko erdvėje laukia ir restoranas.

Raubonių parkas

Daugiau informacijos rasite ČIA.

Netoliese – įsimintini objektai

Jei Šiaurės Lietuvoje planuojate praleisti savaitgalį, pats metas apsilankyti netoli Riaubonių parko esančiame garsiajame Pakruojo dvare. Jis yra įrašytas į Lietuvos rekordų knygą, kaip didžiausia saugoma paminklosauginė dvaro sodyba. Įspūdingiausias ir didžiausias Pakruojo dvaro sodybos pastatas – puošnūs dviaukščiai rūmai, stovintys sodybos viduryje. Manoma, jog dvaro rūmai buvo pastatyti XIX a. pradžioje. Pakruojo dvaro rūmai vis dar restauruojami, tačiau juose jau įrengtos pokylių salės, terasos, balkonai.

Esant geram orui galite pasivaikščioti po didžiulį parką, kuriame auga net apie 26-ių pavadinimų medžiai; prasieiti arkiniu tiltu (tokio stiliaus Europoje yra tik du); apžiūrėti rekonstruotą malūnininko namą (čia veikia ir viešbutis); taip pat laukia vandens ir vėjo malūnai. Be viso to, galite paskanauti Šiaurės Lietuvos paveldo skonių ir sudalyvauti nesibaigiančiuose renginiuose. Jau birželio 20 d. prasideda visą vasarą vyksiantis festivalis „Vasarvidžio nakties sapnas“, kuomet visa dvaro erdvė pražysta daugybe gėlių.

Kita stotelė – Joniškėlio dvaras. Šis dvaras yra įsikūręs Joniškėlio miestelio vakariniame pakraštyje. Nuo 1723 iki 1940 m. Joniškėlio dvaras buvo Karpių giminės nuosavybė. 1736 m. Jokūbui Ignui Karpiui buvo suteikta teisė steigti miestelį. XIX a. Joniškėlis buvo klestintis miestas ir vienas didžiausių dvarų Žiemgalos regione. 1810 m. vykdant Igno Karpio testamentą, Karpai pirmieji Rusijos imperijoje ir antrieji Europoje panaikino baudžiavą, Vilniaus Universitetas įkūrė Joniškėlyje vienintelę tuo metu pasaulyje universitetinę pradžios mokyklą ir ligoninę. Čia Jūsų lauks ir dvaro parkas, įkurtas prancūzišku ir anglišku stiliumi. Na, o pats dvaras apipintas įvairiomis legendomis, kurios kelia daugybę klausimų: kodėl Joniškėlis buvo vadinamas Johaniškėliu; kodėl bažnyčios pastatas yra karsto formos; kodėl dvare naktimis vaikšto Karpio vaiduoklis? Atsakymus sužinosite tik apsilankę šiame objekte.

Kur toliau?

Po šio smagaus pramogų užtaiso savo išvyką galite pratęsti Latvijoje. Ryga nutolusi 90 km, dar arčiau laukia ir mažai girdėtas Bauskės miestas, kur upių sankirtoje įsikūrusi žavinga Bauskės pilis. Tačiau nenorint vykti į artimąjį užsienį, galite tiesiog patraukti dar šiauriau ir iš naujo atrasti Biržų kraštą, kuris tikrai turi, ką pasiūlyti.

Kirkilų apžvalgos bokštas. Biržų regioninio parko teritorijoje prie Kirkilų karstinių ežerėlių pastatytas apžvalgos bokštas, kurio forma primena kanoją arba grimztančią valtį. Bokšto aukštis – beveik 32 metrai. 30 metrų aukštyje esančios apžvalgos aikštelės plotas – beveik 30 kvadratinių metrų. Iš šio apžvalgos bokšto atsiveria įstabus vaizdas – Kirkilų draustinio ežerėliai, kurie, esant tam tikroms sąlygoms, vasaros metu nusidažo įvairiomis spalvomis. Be to, atvykę vis kitu metų laiku išvysite alternatyvų vaizdą – 30 karstinių įgriuvų būna apsemtos skirtingais lygiais. Na, o netoliese dar galite pamatyti aukščiausią beržą Lietuvoje, kuris 2 metrais aukštesnis už apžvalgos bokštą.

Karvės ola ir Ievos duobė. Karvės ola – karstinė smegduobė su ola, esanti Karajimiškio kaime (Biržų rajonas), Biržų regioniniame parke. Tai žinomiausias ir geriausiai ištirtas geologinis gamtos paminklas Šiaurės Lietuvoje. Speleologai spėja, kad jai – apie 200 metų. Į ją galima nusileisti laiptais, tačiau rudenį ir žiemą būkite atsargūs – jie būna gan slidūs, be to yra pakrypę, tad nejučia kiaurymę galite pasiekti ir greičiau.

Ievos duobė yra netoli žymiosios Karvės olos. Tai mažiau žinoma ir tyrinėta karstinė smegduobė šiaurės Lietuvoje, įtraukta į valstybės saugomų geologinių objektų sąrašą 2007 m. Be to, Karajimiškio kraštovaizdžio draustinyje, galima rasti ir daugiau žymių įgriuvų, tai – „Geologų“, „Velykų“, „Lapės ola“. Taip pat kraštovaizdžio draustinyje yra įrengtas smegduobės „Barsuko ola“ pažintinis geologinis pėsčiųjų takas. Tiesa, šiuo metu takas yra remontuojamas, bet vaikščioti galima (tik ne laiptais).

Biržų pilis. Bene geriausiai Lietuvoje išsilaikiusį Biržų bastioninės tvirtovės kompleksą sudaro atstatyti renesansiniai rūmai, arsenalas, tiltas, dvi parakinės, pylimai ir vartų bei gynybinių statinių liekanos. 1989 m. atstatytuose tvirtovės rūmuose įsikūrė Biržų krašto muziejus „Sėla“ muziejus, kurio ekspozicijose pristatoma sėlių ir žiemgalių archeologija, etnografija, Biržų krašto religinių konfesijų istorija, raštija bei menas, kunigaikščių Radvilų ir grafų Tiškevičių epocha, Biržų kraštas Rusijos imperijos valdymo, Nepriklausomos Lietuvos ir XX a. II pusės laikotarpiu. Arsenale įrengta interaktyviais elementais paįvairinta XVII–XVIII a. karybos bei kalvystės ekspozicija.

Biržų pilis

Taip pat muziejuje galite sužinoti daug paslapčių apie pilį. Pavyzdžiui, senuose metraščiuose pateikiama švedų diplomatijos pamoka, kaip reikia įžengti į LDK per Livonijos sieną. Svarbiausias taikinys buvo Biržų pilį juosianti siena, dėl to kareiviai pirmiausia turėjo patekti į biržiečių kiemus. Tad švedams tekdavo išmokti tris žodžius, kurie padėtų pasibelsti į biržiečių širdis. Vargu, ar tai jums bus netikėta – tie žodžiai buvo – „gal turite alaus?“ Ir tai tik dalis to, ką dar galite nuveikti šioje vietovėje, tad belieka leistis į atradimus po Šiaurės Lietuvą ir pildyti naujai atrastų Lietuvos vietų sąrašą.

Užsakymo nr.: PT_84566071