„Sausas, šiltas oras bei didelis vėjas yra tobulos sąlygos išnešioti žydinčias žiedadulkes, sukeliančias alerginius negalavimus, todėl natūralu, kad pavasarį ir vasarą padaugėja žmonių, norinčių įsigyti vaistų nuo sezoninės alergijos“, – teigia „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Alerginės ir paprastos slogos skirtumai – akivaizdūs

Anot jo, kalbant apie alergiją, visų pirma labai svarbu išmokti ją atskirti nuo paprastos slogos – peršalimo atveju simptomai dažniausiai keičiasi. Pradžioje ima perštėti gerklę, tada prasideda sloga, galiausiai gali prasidėti sunkesnis nebe toks sausas kosulys.

„Bet jei tai yra alerginė sloga, tuomet čiaudulys ir užgulusi ar bėganti nosis žmogų gali kankinti savaitę, mėnesį ar dar ilgiau. Todėl reikia stebėti, ar tam tikrose patalpose, pavyzdžiui, miške arba vietose su daug žydinčių augalų jus ima kamuoti alergijos simptomai. Pamačius, kad šiose vietose požymiai paūmėja, ligą reikėtų nedelsiant pradėti gydyti“, – pasakoja pašnekovas.

Kainos priklauso nuo alergijos tipo

„Camelia“ vaistininko teigimu, jeigu tai yra sezoninė alergija, besitęsianti ilgą laiko tarpą, tiek 30–ties tablečių antialerginių vaistų pakuotė mėnesiui, tiek priešalerginiai nosies purškalai suaugusiems atsieitų nuo 6 iki 8 eurų.

Svarbu paminėti, kad alergija labai dažnai eina koja kojon su astma – maždaug 80 proc. astmos sutrikimų yra alerginės kilmės. Pasaulyje astma serga maždaug 300 milijonų žmonių, o Lietuvoje – apie 4 proc. populiacijos, t.y. apie 100 tūkst. gyventojų.

„Alerginę astmą, kaip ir paprastesnes alergijos formas, gali sukelti dulkės ar žiedadulkės, tačiau šio susirgimo požymiai yra gerokai nemalonesni – žmogus pradeda dusti, ima sunkiai kvėpuoti, jam nuolat trūksta oro. Šiuo atveju reikėtų skubiai kreiptis į gydytojus – jie turėtų nustatyti, kokio tipo astma sergate ir paskirti atitinkamą gydymą. Dažniausiai yra naudojami specialūs inhaliatoriai arba ilgesnio poveikio vaistai, kurie gali gerokai patuštinti ligonio piniginę“, – sako R. Blynas.

Jis priduria, kad reikėtų nepamiršti, jog vasarą, žmonės traukia į gamtą, todėl alergines reakcijas gali sukelti ir susidūrimas su įvairiais augalais ar vabzdžių įkandimais. Pradėjus stipriai perštėti ar berti odą, tokias bėdas galima spręsti tepalais arba tabletėmis, kainuojančiais iki 10 eurų.

„Apskritai, alergijos sezono metu, ūmiausiai sergantys gyventojai, kuriems visą šį laikotarpį tenka vartoti vienus ar kitus vaistus, gali išleisti tikrai nemažai – jeigu kas mėnesį reikia įsigyti vaistų už 10 eurų, visa suma galėtų siekti apie 50 eurų“, – teigia pašnekovas.

Apsisaugoti gali padėti kaukės

„Camelia“ vaistininkas pažymi, kad dažniausiai sezoninėmis alergijomis sergantys žmonės jau žino, kad reikėtų vengti tam tikrų vietų ar būti namuose ilgesnį laiką, žydint atitinkamiems augalams, tačiau neretai su alergijomis susiduriama tik vėlesniame amžiuje.

Jo teigimu, pradėjus jausti pirmuosius alerginės slogos simptomus, apsisaugoti gali padėti ir pastaruoju metu įprastu visiems tapęs medicininės kaukės nešiojimas: „Prieš koronaviruso pandemiją, kaukes nešiodavo labai maža dalis Lietuvos gyventojų, tačiau tai yra puiki prevencijos prieš įvairiausius alergenus priemonė – dėvint kaukę, į žmogaus organizmą patenka mažiau alergiją sukeliančių žiedadulkių ar kitų dalelių, todėl ir ligos simptomai būna švelnesni.“

Užsakymo nr.: PT_84532877