Kokie gatvės maisto patiekalai patys populiariausi?

Manau, kad jau daug metų savo pozicijų neužleidžia dešrainiai ir mėsainiai. Galime juos gardinti skirtingais įdarais: tradiciškai – dešrele, faršu arba vegetariškais pasirinkimais, pavyzdžiui, falafeliais. Skonius galime paįvairinti, rinkdamiesi skirtingo tipo bandeles. Gatvės maistas tuo ir ypatingas, kad pastangų ir patirties čia reikia minimaliai. Pavyzdžiui, jei liko kažkas nuo vakar dienos vakarienės, tikrai tiks vienaip ar kitaip panaudoti šiems patiekalams. Matyt, populiariausias pavyzdys – keptas kiaulienos „šmotas“, kuris vėliau gali virsti kuo puikiausia plėšyta kiauliena, idealiai tinkančia mėsainiams, kebabams ar takams. Aš mėgstu taip: kiaulieną dedu į tortilijas, pagardinu daržovėmis, mėgstamais „Santa Maria“ barbekiu padažais ir pakepinu griliuje. Tortilijos apskritai neretai virsta „valgomomis lėkštėmis“ – į jas galima krauti ingredientus ir iškart valgyti. Gatvės maisto patiekimas labai patogus, kai svečiuose daug žmonių. Taip daug mažiau chaoso, purvinų indų, o valgymas tampa ir pramoga.

Neįgudusiems kepėjams paaiškinkite, kas visgi yra tas gatvės maistas?

Gatvės maistas apima viską, kas valgoma be įrankių, maistą „supakuojant“ į tortilijas ar bandeles. Netgi šonkauliukai, supjaustyti po „kauliuką“, gali būti dedami į tortiliją. Praktiškai visi patiekalai, kurie buvo gaminti barbekiu ar griliaus būdu, gali virsti gatvės maisto patiekalais. Daugelis dar sako, kad gatvės maistas yra tai, ką galime valgyti stovėdami, tiesiog laikydami rankose. Juk dabar taip madingi gatvės maisto autobusiukai atrodo būtent taip: nusiperki ir čia pat valgai. Vilniečiai jau keli metai būriuojasi „Open Kitchen Vilnius“, esančiame greta Tymo turgaus, o jo esmė ir yra – gatvės maistas. Tiesa, pasaulyje tokios atviros užkandinių zonos gamtoje, mieste – sena praktika. Lietuvoje vienas pirmųjų gatvės maisto autobusiukų buvo Vilniuje, ir jie pardavinėjo bulvinius blynus. Blynai būdavo dideli, juos dėdavo į popierinį maišelį. Galėdavai šalia autobusiuko stovėti ir juos valgyti. Sunku patikėti, bet tai buvo dar sovietiniais laikais.

Ar galima sakyti, kad sąvoka „gatvės maistas“ – tai labiau pateikimo būdas?

Žinoma. Nors Lietuvoje dažniau naudojama sąvoka „street food“ (angl.), visgi daugelis patiekalų, kuriuos valgome rankose ir yra tas gatvės maistas.

Ko tokiems patiekalams reikia, kad sukurtum ypač gerą skonį?

Visada turėkite įvairų padažų asortimentą. Pavyzdžiui, „Santa Maria“ BBQ padažų linija tokia plati, kad kaskart patiekalams galėsite sukurti vis kitą skonį. Nuo originalaus barbekiu padažo iki gardinto čili pipirais ar skrudintais česnakais, turinčio dūmo prieskonį. Tortilijos, padažas – visa tai gali būti jūsų patiekalo pagrindu. Jums beliks rinktis mėsą, daržoves ir kurti labai skanius gatvės maisto patiekalus.

Ar gatvės maistas – tai visuomet tik nesveikas maistas? Juk egzistuoja ir tokia nuomonė.

Nesutinku. Nesveika yra persivalgyti ir neturėti saiko. Puikus pavyzdys – medus. Jis gali būti ir vaistas, ir nuodas. Viskas priklauso nuo jo suvartojamų kiekių. Nesuderinti produktai – tai gali gatvės maistui suteikti tų savybių, kurios ir pavers jį nesveiku maistu. Visgi, kiekvienas pats renkasi, koks bus tiek orkaitėje keptas, tiek grilyje gamintas maistas. Juk viską renkamės: bandelę perkame ar patys kepame, kokią mėsą naudojame.

Kitas svarbus akcentas – nedeginkite maisto. Perkepęs, suskrudęs, apdegęs maistas, savaime suprantama, taip pat nebus sveikuoliškas. Svarbūs ir kiekiai. Neverta savo mėsainio „paskandinti“ majoneze ir pan.

Dar viena gudrybė, kurią turėtų taikyti visi, norintys sveikiau maitintis – skaitykite etiketes. Taip, BBQ padažai turi cukraus, tačiau, pavyzdžiui, „Santa Maria“ naudoja natūralų cukrų padažams, o „Marinade“ marinatai yra pagaminti obuolių sulčių pagrindu, tortilijos – be konservantų, palmių aliejaus. Pažvelgus į etiketes, ingredientai turi būti aiškūs, o ne vien skaičiai ir E raidės.

Virtuvės šefas A. Braslauskas ne tik negaili puikių patarimų, tačiau ir dalinasi keliais „Santa Maria“ receptais, kad ir jūs jau dabar galėtumėte išbandyti gatvės maistą.

Braškių ir zefyrų iešmeliai su karameliniu padažu

Įspėjimas: galite tapti priklausomi nuo šio deserto. Tiesiog tobulas patiekalas su keptomis braškėmis, švelniais zefyrais ir karameliniu padažu su imbierais bei riešutais.

Braškių ir zefyrų iešmeliai su karameliniu padažu

REIKĖS:

  • 1 l braškių;
  • 1 pakelio zefyrų;
  • 4 vnt. iešmelių;
  • 1 v. š. šviežio imbiero;
  • 100 g žemės riešutų;
  • 200 ml karamelinio padažo;
  • 1 a. š. „Santa Maria“ aitriųjų paprikų dribsnių.

GAMINIMAS:

1. Įkaitinkite kepsninę.
2. Suverkite braškes ir zefyrus ant iešmelių.
3. Sumaišykite puode karamelinį padažą su tarkuotais imbierais, smulkintais žemės riešutais ir aitriųjų paprikų dribsniais. Pakaitinkite ant kepsninės ar viryklės, kol padažas pasidarys tikrai karštas.
4. Vartydami, apkepkite iešmelius ant kepsninės.
5. Apipilkite keptus zefyrus karameliniu padažu ir patiekite šiltus.

Plėšyta kiauliena

Tai geriausias plėšytos kiaulienos receptas. Minkšta mėsa pati suyra, o įmaišius lauko kepsnių padažo tampa ypač sultinga ir skani. Plėšytą kiaulieną patiekite ant paskrudintų sumuštinių bandelių su šviežių daržovių salotomis ir marinuotais raudonaisiais svogūnais.

Plėšyta kiauliena

REIKĖS:

Mėsainiams

  • 1 but. „Santa Maria“ kepsnių padažo „Smoky Hickory“;
  • 2 pak. „Santa Maria“ prieskonių mišinio marinavimui „BBQ Rub Allround“;
  • 1,3 kg kiaulienos filė be kaulų;
  • 2 svogūnų;
  • 2 obuolių;
  • 50 ml vandens.

Patiekimui

  • 8 mėsainių bandelių;
  • Šviežių kopūstų salotų;
  • Marinuotų raudonųjų svogūnų.

GAMINIMAS:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 130°C.
2. Įtrinkite mėsą lauko kepsnių prieskoniais marinavimui „Rub Allround“.
3. Obuolius ir svogūnus supjaustykite skiltelėmis ir su mėsa sudėkite į karščiui atsparų ketaus puodą. Apipilkite kepsnių padažu ir vandeniu.
4. Uždenkite puodą dangčiu ir padėkite orkaitės apačioje maždaug 5–6 valandoms. Mėsa yra iškepusi, jeigu suėmus dviem šakutėmis ji lengvai atsiskiria.
5. Suplėšykite mėsą ir sumaišykite ją su kepimo inde likusiu padažu. Patiekite ant paskrudintų sumuštinių bandelių su šviežių kopūstų salotomis ir marinuotais raudonaisiais svogūnais.

BBQ vištienos tako

Geras būdas atnaujinti įprastą takų (isp. taco) skonį – įdaryti tortilijas grilyje kepta vištienos filė. Prieš kepant, aptepkite vištieną originaliu „Santa Maria“ kepsnių padažu, kuris suteiks mėsai salstelėjusio dūmų skonio.

BBQ vištienos tako

REIKĖS

  • 2 vnt. vištienos filė;
  • „Santa Maria“ kepsnių padažo „BBQ Sauce Original“;
  • „Santa Maria“ akmens druskos;
  • „Santa Maria“ aitriųjų paprikų dribsnių;
  • 1 pakuotės „Santa Maria“ mažų tortilijų;
  • 1 morkos;
  • 1/5 raudonojo kopūsto;
  • 1 avokado;
  • ½ žaliosios citrinos sulčių;
  • laiškinių svogūnų.

GAMINIMAS:

  1. Vištienos krūtinėlę pagardinkite druska, aitriųjų paprikų dribsniais ir gausiai aptepkite kepsnių padažu. Apkepkite vištieną grilio keptuvėje ir pakepkite dar 15 minučių orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje. Taip vištiena bus sultingesnė.
  2. Kol vištiena keps, paruoškite kitus tako ingredientus. Šakute sutrinkite avokadą, supilkite žaliosios citrinos sultis ir įberkite druskos. Supjaustykite morką ir raudonąjį kopūstą. Pašildykite tortilijas (galite tai daryti orkaitėje, sausoje keptuvėje ar griliuje).
  3. Iškepusią vištieną supjaustykite nedideliais gabaliukais ar juostelėmis.
  4. Ruoškite takus. Ant tortilijos dėkite trinto avokado, tuomet morkų, kopūstų ir pjaustytos vištienos. Ant viršaus užpilkite kepsnių padažo ir užberkite smulkintų laiškinių svogūnų. Perlenkite ir, prilaikydami rankomis, valgykite. Skanaus!

Hotdoguero su aštriomis kopūstų salotomis

Hotdoguero yra meksikietiški dešrainiai, o jų receptas gimė Sonoroje, Meksikoje. Pagal šį receptą ant grotelių keptos čioriso dešrelės patiekiamos tortilijose, kartu su aitriosiomis paprikomis gardintomis kopūstų salotomis ir minkštu fetos sūriu. Meksikoje į hotdoguero paprastai dedamos raudonosios pupelės, tarkuotas sūris, pjaustyti pomidorai, svogūnai ir gardinama garstyčiomis, majonezu ir gvakamole.

Hotdoguero su aštriomis kopūstų salotomis

REIKĖS:

Hotdoguero

  • 1 pakuotės „Santa Maria“ tortilijų;
  • 4 vnt. čiorizo dešrelių;
  • 100 g fetos sūrio
  • Kopūstų salotoms su aitriosiomis jalapeno paprikomis
  • 4 v. š. aitriųjų jalapeno paprikų;
  • 250 g kopūstų;
  • 0,5 vnt. morkos;
  • svogūnų laiškų.

GAMINIMAS

Hotdoguero:

1. Kepkite dešreles ant karštų grotelių, kol iškeps ir gražiai apskrus.
2. Tortilijas pašildykite ant grotelių.
3. Ant kiekvienos tortilijos dėkite po dešrelę, kopūstų salotų ir ant viršaus patrupinkite fetos sūrio.

Salotos su aitriosiomis jalapeno paprikomis:

1. Nuplaukite ir supjaustykite daržoves.
2. Sumaišykite dubenyje su aitriosiomis paprikomis ir šiek tiek druskos.
3. Atšaldykite.

Azijietiška lašiša salotų lapuose

Skani žuvis su azijietiškais prieskoniais. Ant kepsninės kepti lašišos gabaliukai patiekiami salotų lapuose su daržovėmis ir kepsnių bei majonezo padažu.

Azijietiška lašiša salotų lapuose

REIKĖS:

Azijietiška lašiša

  • 500 g lašišos filė be odos;
  • 3 v. š. sojų padažo;
  • 1 a. š. sezamų sėklų;
  • 1 v. š. citrinos sulčių;
  • 1 v. š. cukraus;
  • 0,5 a. š. „Santa Maria“ maltų juodųjų pipirų.

Patiekimui

  • 1 salotų gūžės;
  • 1 morkos;
  • 100 g mažųjų špinatų;
  • 2 v. š. ryžių acto;
  • 2 v. š. sojų padažo;
  • 50 ml majonezo;
  • 50 ml „Santa Maria“ kepsnių padažo „BBQ Sauce Original“;
  • 1 a. š. cukraus;
  • 1 v. š. aliejaus;
  • svogūnų laiškų.

GAMINIMAS:

1. Sumaišykite dubenyje marinato ingredientus, sudėkite gabaliukais pjaustytą lašišą ir marinuokite apie 30 min. Pažiūrėkite, kad visa žuvis būtų padengta marinatu.
2. Kol lašiša marinuojasi, atskiruose induose paruoškite priedus. Morką sutarkuokite ir sudėkite į dubenį su ryžių actu bei cukrumi. Sumaišykite ir leiskite pastovėti prieš patiekiant. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite špinatus ir pakaitinkite maišydami, kol špinatų lapeliai suminkštės. Įpilkite sojų padažą, išmaišykite ir perdėkite į indą patiekimui. Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapus. Supjaustykite svogūnų laiškus. Padažui majonezą sumaišykite su kepsnių padažu.
3. Kepkite lašišą apie 2–3 min. iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.
4. Į salotų lapą dėkite špinatų, keptos lašišos, marinuotų morkų. Užpilkite paruoštu padažu ir užbarstykite svogūnų laiškų.

Vištienos kebabai

Ant grotelių kepta vištiena patiekiama kaip kebabai tortilijose su šviežiomis daržovėmis ir humusu.

Vištienos kebabai

REIKĖS

Kebabams

  • 1 pakuotės „Santa Maria“ prieskonių mišinio marinavimui „BBQ Rub for Ribs“;
  • 1 kg vištienos šlaunelių filė;
  • medinių iešmelių kepimui.

Patiekti

  • „Santa Maria“ vidutinio dydžio tortilijų;
  • humuso;
  • mėgstamų daržovių.

GAMINIMAS:

1. Medinius iešmelius 15-20 min. pamirkykite vandenyje.
2. Supjaustykite vištieną vienodo dydžio gabaliukais, įtrinkite prieskoniais marinavimui ir suverkite ant iešmelių.
3. Vištienos kebabus kepkite ant grotelių, tiesiai virš žarijų.
4. Kol vištiena kepa, paruoškite priedus: ant stalo sudėkite humusą, pjaustytas daržoves. Pašildykite tortilijas.
5. Ant tortilijos dėkite humuso, vištienos kebabą (iešmelį atsargiai ištraukite) ir daržovių.
6. Jei norite suteikti kebabams šiek tiek įdomesnio skonio, pagardinkite juos smulkintais graikiniais riešutais ir šviežiomis mėtomis.

Kentukio mėsainis

Nuostabus mėsainis su šonine, patiekiamas su ant grotelių keptais raudonaisiais svogūnais, amerikietiško stiliaus kepsnių padažu „Bourbon Whiskey“ ir mėlynuoju sūriu. Puikus derinys!

Kentukio mėsainis

REIKĖS:

  • 500 g maltos jautienos;
  • 1 a. š. „Santa Maria“ juodųjų pipirų „Tellicherry“;
  • 0,5 a. š. druskos;
  • 1 raudonojo svogūno;
  • 100 g mėlynojo sūrio;
  • 4 vnt. mėsainio bandelių;
  • „Santa Maria“ kepsnių padažo „BBQ Sauce Bourbon Whiskey“;
  • salotų lapų.

GAMINIMAS:

1. Sumaišykite jautieną su druska ir pipirais. Suformuokite keturis mėsos paplotėlius.
2. Nuplaukite ir susmulkinkite salotų lapus, žiedais supjaustykite raudonuosius svogūnus.
3. Kepkite mėsos paplotėlius ir raudonuosius svogūnus tiesiai ant įkaitusios kepsninės grotelių. Raudonuosius svogūnus reikia pakepinti maždaug po 3 minutes iš abiejų pusių. Patarimas: raudonuosius svogūnus sudėkite ant aliuminio folijos skiautės, kad jie neiškristų pro groteles. Baigdami kepti pabarstykite druska ir pipirais.
4. Praėjus maždaug 2 minutėms, vieną kartą apverskite mėsos paplotėlius, kad atsirastų ryškūs kepsninės dryžiai. Praėjus maždaug 1 minutei, ant mėsos uždėkite mėlynojo sūrio ir uždarykite kepsninės dangtį. Praėjus dar vienai minutei, mėsos paplotėliai bus iškepę.
5. Ant pašildytų bandelių uždėkite mėsą, salotų lapus, keptus svogūnus ir pagardinkite kepsnių padažu. Patiekite iš karto.

Suvožtinis su Portobello grybais ir halumi sūriu

Tai nuostabus vegetariškas suvožtinis su ant grotelių keptu halumi sūriu ir Portobello grybais.

Suvožtinis su Portobello grybais ir halumi sūriu

REIKĖS

Suvožtiniui

  • 4 vnt. Portobello grybų;
  • 1 pakuotės „Santa Maria“ marinato „BBQ Marinade Sweet Chili“;
  • druskos ir pipirų;
  • 200 g halumi sūrio;
  • 1 avokado;
  • 1 pomidoro;
  • „Santa Maria“ kepsnių padažo „BBQ Sauce Sweet Chipotle“;
  • 4 vnt. mėsainio bandelių

Marinuotiems raudoniesiems svogūnams

  • 1 raudonojo svogūno;
  • 100 ml baltojo vyno acto;
  • 2 v. š. cukraus;
  • 1 a. š. druskos;
  • 0,5 a. š. „Santa Maria“ aitriųjų paprikų dribsnių.

GAMINIMAS:

Suvožtinis

1. Nupjaustykite nuo Portobello pievagrybių kotelius ir palaikykite
pievagrybius BBQ marinate bent 30 minučių.
2. Pakepkite pievagrybius iki 10 minučių arba tol, kol paviršius įgaus gražią spalvą. Pabarstykite druska ir pipirais.
3. Aptepkite halumi sūrio griežinėlius nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus ir apkepkite iš abiejų pusių, kol sūris gražiai paruduos.
4. Dabar laikas ruošti pačius suvožtinius. Pradėkite nuo avokado, pomidoro ir marinuoto raudonojo svogūno. Pridėkite grybų, halumio, o ant viršaus užpilkite amerikietiško kepsnių padažo.

Marinuoti raudonieji svogūnai

1. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus svogūno griežinėlius.
2. Sudėkite svogūno griežinėlius į stiklainį, užpilkite marinatą ir palikite kambario temperatūroje bent valandai, o dar geriau – palaikykite pernakt šaldytuve.
3. Marinuotus svogūnus galima laikyti šaldytuve dar kelias paras.

Gvakamolė

Kol kaista kepsninė, paruoškite lengvų užkandžių – gvakamolės, kurią skanu valgyti su kukurūzų traškučiais arba daržovių lazdelėmis. Gvakamolė taip pat puikiai tiks ir kaip padažas mėsainiams bei kepsniams.
REIKĖS

Gvakamolė

Mangų gvakamolė

  • 1 pakuotės prieskonių mišinio gvakamolei „Santa Maria Dip Mix Guacamole“;
  • 2 avokadų;
  • 0,5 mango.

GAMINIMAS

Gvakamolė

1. Sutrinkite avokadą šakute ir sumaišykite su prieskonių mišiniu.
2. Sudėkite į indą, kuriame patieksite ir pabarstykite susmulkintomis kalendromis.

Mangų gvakamolė

1. Supjaustykite mangą smulkiais kubeliais.
2. Sutrinkite avokadą šakute ir sumaišykite su prieskonių mišiniu. Įmaišykite mangų kubelius į gvakamolę.

Užsakymo nr.: PT_84496663