Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) – viena iš keturiolikos šalies ministerijų, kuriose diegiamas projektinis valdymas.

Bandomasis projektas buvo įgyvendintas LR Vyriausybės kanceliarijoje, o nuo 2018 metų pabaigos projektų valdymo sistemos pradėtos diegti į ministerijas, kad visos institucijos galėtų lengviau bendradarbiauti įgyvendinant bendrus projektus ir dirbtų pagal tuos pačius standartus. Nustatytos bendros projektų valdymo taisyklės, organizuojami darbuotojų mokymai projektų valdymo kompetencijoms ugdyti.

„Ekonomikos ir inovacijų ministerijai projektų valdymo sistemos – nėra naujiena, esame ta ministerija, kur projektinis valdymas įgyvendinamas jau seniau, tačiau įdiegti projektų valdymo įrankiai reikalavo tobulinimo, nebeatitiko besikeičiančių poreikių, tad „know-how“ pagrindus turime, bet atsinaujinimo labai laukėme“, - sako I. Medvedeva-Ragėnienė.

Sėkmės istorija – „Doing Business“ reitingas

Kaip vieną ryškiausių pavyzdžių, parodančių projektinio valdymo naudą, I. Medvedeva-Ragėnienė mini Lietuvos sėkmę „Doing Business“ reitinge.

„Vyriausybė davė užduotį pakilti „Doing Business“ reitinge ir EIMIN buvo pagrindinė tai turėjusi įgyvendinti institucija. Šiame projekte dirbti teko su keliolika kitų institucijų. Suvaldyti darbą, kuriame dalyvauja tiek organizacijų be projektinio valdymo instrumentų būtų išties sunku, o šiuo atveju konkrečios užduotys buvo paskirstytos konkretiems žmonėms, projekto įgyvendinimo metu kontroliuota, kad visi veiksmai būtų nukreipti į tikslą ir mums pavyko“, - džiaugiasi I. Medvedeva-Ragėnienė.

Šiemet Lietuva „Diong Business“ reitinge pakilo į 11 vietą ir tai aukščiausias Lietuvos įvertinimas per visą istoriją. Pradėjus darbą dabartinei Vyriausybei, kuomet ir suformuluotas tikslas pagerinti verslo sąlygas Lietuvoje, mūsų šalis buvo 21 vietoje.

„Doing Business“ reitingas vertina verslo sąlygas valstybėse ir rengiamas pagal Pasaulio banko atliekamą tyrimą. 190 pasaulio šalių vertinančiame reitinge Lietuva aplenkė ne tik Latviją (19 vieta) ir Estiją (18 vieta), bet ir Suomiją (20 vieta), Vokietiją (22 vieta) bei Lenkiją (40 vieta). Tarp visų 28 Europos Sąjungos valstybių narių Lietuva užima 4 vietą ir nusileidžia tik Danijai, Jungtinei Karalystei bei Švedijai.

Ina Medvedeva-Ragėnienė, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Projektų valdymo skyriaus patarėja

Padės išsaugoti vertingą patirtį

Ministerijos atstovė teigia, jog pradėjus dirbti su projektų valdymo instrumentais, vėliau sunku įsivaizduoti, kaip galima projektus įgyvendinti kitaip. „Naudojantis projektų valdymo instrumentais, atliekamos užduotys vertinamos per naudos, siekiant konkretaus tikslo, prizmę. Tai leidžia išvengti nereikalingo veiksmų ir resursų eikvojimo“, - sako EIMIN Projektų valdymo skyriaus patarėja.

Anot jos, projektų valdymas įneša daug skaidrumo elementų. Tai ir asmeninė atsakomybė nuo specialisto iki politiko. Kiekvienas motyvuotai prisiima aiškias roles ir atsakomybes. Tokiu būdu atsakingi žmonės įtraukiami į bendrų tikslų siekimą, o atsiradus problemai, aiškiai matosi, kur būtina skirti dėmesį ir resursus.

Į projektą įtraukus kuo daugiau suinteresuotų šalių ir aiškiai komunikuojant apie siekiamus tikslus, išvengiama nesusipratimų, mažinamas pasipriešinimas pokyčiams, priimami kokybiškesni sprendimai ir nėra vietos šešėliui.

Pasak ministerijos atstovės, ministerijose ne rašomi dokumentai, o kuriamas produktas. Todėl ypač svarbu nuolat investuoti į viešojo sektoriaus kompetencijas ir ugdyti darbuotojus, kurie kuria vertę.

Dar vienas labai svarbus momentas – įstaigoje sukaupta patirtis ir „know-how“ perduodama kitiems, ja gali pasinaudoti kitų panašių projektų vadovai, tokiu būdu auga visos organizacijos branda ir kompetencijos.

Įgyvendinamas visose ministerijose

Šio projekto „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“ metu bus įdiegta projektų apimties, biudžetų, terminų, išteklių bei rizikų valdymo metodika, kuri sustiprins ministerijų veiklų koordinavimą, produktyvumo augimą, projektų valdymo procesų tobulinimą, priemonių, skirtų efektyviam valstybės išteklių valdymui diegimą bei tobulinimą.

Projektą visose 14 ministerijų planuojama užbaigti 2021 metais, o vėliau projektinio valdymo plėtra persikels į kitas pavaldžias institucijas.

Projektas „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“ finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.


Užsakymo nr.: PT_84473913