Svarbu – ne tik sudėtis

Trąšų pasirinkimas iš tiesų platus, tačiau renkantis maisto medžiagas savo kiemo ir sodo augalams, svarbu atkreipti dėmesį ne tik jų sudėtį, bet ir makroelementų santykį, bei mikroelementų kiekį trąšose.

„Skirtingais metų laikais augalams reikia skirtingų maisto medžiagų kiekių. Pavasarį, kai jie atsigauna po žiemos, jiems reikia jėgų ir energijos – geriausia augalus tręšti tokiomis trąšomis, kuriose gausu azoto ir mikroelementų. Tuo tarpu vasaros metu azoto reikia mažiau, tačiau augalams svarbus fosforas, kalis bei tokie mikroelementai kaip boras, geležis, varis, magnis, kurie užtikrina sklandų augalų vystymąsi ir gražią bei sveiką jų išvaizdą. Norint sodo ar kiemo augalus pamaitinti reikalingiausiomis ir jiems labiausiai tinkamomis trąšomis, reikėtų rinktis specializuotas, lietuviškas trąšas, kurios skirtos būtent tai augalų grupei“, – sako agronomas A. Lenart.

Norintiems stulbinančių augalų, reikės nepamiršti jų maitinti

Pasak specialisto, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kokie orai vyrauja tuo metu, kai nuspręsite augalus tręšti. Jeigu oras sausas, o augalams akivaizdžiai trūksta jėgų, jie silpni ir neišvaizdūs – tinkamas sprendimas – skystos trąšos. Jas ištirpinus vandenyje ir tokiu tirpalu laistant augalus, jie gaus koncentruotą, itin greitai pasisavinamų, maisto medžiagų dozę.

„Lietuviškos skystos trąšos „Gėlėms ir dekoratyviniams augalams“ sukurtos visoms lauke auginamoms gėlėms, dekoratyviniams krūmeliams bei kitiems augalams papildomai tręšti. Palaistyti trąšų tirpalu, augalai atsigaus akimirksniu, nes trąšose yra ne tik visi pagrindiniai makroelementai – azotas, fosforas, kalis, magnis bet ir gausu mikroelementų“, – teigia A. Lenart.

Jeigu kiemo augalams labiau reikia lėčiau pasisavinamų ir ilgiau veikiančių trąšų, A. Lenart rekomenduoja rinktis lietuviškas birias trąšas.

„Birias trąšas reikėtų įterpti į dirvožemį, kur jos tirpdamos ilgesnį laiką augalus aprūpins reikiamomis maisto medžiagomis. Jeigu žemė labai sausa – įterpus trąšas aplink augalų šaknis, patartina augalus palaistyti. Pavyzdžiui lietuviškos trąšos „Gėlėms“ užtikrina vešlų žydinčių augalų augimą, išryškina ir suintensyvina lapų ir žiedų spalvas, saugo augalus nuo prastos išvaizdos, bei stiprina šaknų sistemą, todėl augalai tampa atsparesni nepalankioms augimo sąlygoms.

Norintiems stulbinančių augalų, reikės nepamiršti jų maitinti

Tuo tarpu birios trąšos „Spygliuočiams“ apsaugo spygliuočius ir dekoratyvinius augalus nuo spyglių geltonavimo ir sustiprina jų šaknis. Tiek gėles, tiek dekoratyvinius augalus patręšti reikėtų kartą per mėnesį, paskutinį tręšimą atliekant liepos pabaigoje, rugpjūčio pradžioje, o vėliau jau rinktis rudeniniam tręšimui skirtas trąšas“, –pasakoja agronomas A. Lenart.

Kas padeda kovoti su samanomis?

Vejos grožis taip pat itin priklauso nuo kokybiškų maisto medžiagų bei priežiūros. Tinkamos trąšos gali veją ne tik sustiprinti, sutankinti, paryškinti jos spalvą, bet ir padėti kovoti su nepageidaujamomis samanomis.

„Samanos vejoje – gana dažna problema, tačiau tai nereiškia, kad dirva, kurioje auga jūsų pievelė yra rūgšti. Samanos gali atsirasti dėl daugelio priežasčių – pavyzdžiui dėl per didelės drėgmės, ūksmingose vietose, kur patenka mažiau šviesos ir saulės spindulių, arba tose vietose, kur dirva itin nualinta. Taigi pirmiausiai, ką reikia padaryti kovojant su samanomis vejoje – pasirinkti tinkamas trąšas. Rekomenduoju rinktis tas, kurios yra kartu su samanų naikikliu. „Agrochemos“ trąšos „Vejoms, samanų naikiklis“ praturtintos geležies sulfatu, kuris greitai ir patikimai naikina samanas, o azotas, siera ir boras stimuliuoja ve¬jos augimą, sodrina spalvą ir didina atsparumą stresams. Samanų naikinimo efektas bus greitesnis, jeigu samanotas vietas palaistysite vandens ir trąšų tirpalu: 80-130 g trąšų išmaišykite 10-yje litrų vandens. Rekomenduojamas tirpalo kiekis – 1 litras į 1 kvadratinį metrą“, – sako A. Lenart.

Pasak agronomo, net jeigu samanos problemų nekelia, veją vis tiek reikėtų bent kartą į mėnesį patręšti kokybiškomis kompleksinėmis maisto medžiagomis, pvz. lietuviškomis biriomis trąšomis „Vejoms“. Šiose trąšose esantis boras stiprina šaknis, saugo žolynus nuo pašaknio ligų ir išnykimo, tuo tarpu geležis suintensyvina žolyno spalvos ryškumą bei saugo nuo chlorozės (balkšvumo).

Norintiems stulbinančių augalų, reikės nepamiršti jų maitinti

„Jeigu nuspręsite naudoti universalias trąšas, kurios yra tinkamos daugeliui kultūrų, pasidomėkite jų sudėtimi ir kokiu metų laiku jas rekomenduojama naudoti. Pavyzdžiui, lietuviškos birios trąšos „Vasara“, tinkančios gėlėms, dekoratyviniams augalams, daržovėms yra sukurtos naudoti būtent vasarą – šiose trąšose makro ir mikroelementų santykis pritaikytas būtent augalams papildomai tręšti aktyvios vegetacijos metu. Taigi galite pasirinkti vienas trąšas ir naudoti jas daugeliui sodo, kiemo bei daržo augalų. Tiesa, prieš tręšiant tam tikrą augalų grupę, reikėtų atsižvelgti ir į rekomenduojamas trąšų naudojimo normas, nes daržovėms jų reikia daugiau, o dekoratyviniams augalams – mažiau“, –atskleidžia agronomas.

Alternatyva – organinės trąšos

Pasak A. Lenart, tiems, kas nenori naudoti mineralinių trąšų, puiki alternatyva yra organinės kilmės maisto medžiagos, pavyzdžiui galvijų mėšlas.

„Galvijų mėšlas kaip trąša naudojama jau seniai, tačiau dabar yra galimybė šią trąšą naudoti net terasoje ar kambaryje auginamoms gėlėms ir kitiems augalams, nes rinkoje pasirodė 100 proc. ekologinė trąša „Granuliuotas galvijų mėšlas“, kuri neturi aitraus kvapo. Naudojant šią trąšą nėra tikimybės nudeginti augalų ar perdozuoti trąšų, ją galima įterpti į dirvą, taip ženkliai pagerinant jos derlingumą, taip pat galima ją pasitelkti laistant sodo ir daržo augalus, nes trąša yra itin tirpi. Ši trąša viena tinkamiausių ir norint atgaivinti nualintą dirvą, pagerinti dirvožemio fizines ir agrochemines savybes.

Agrochema trąšos

Be to, „Ekologiškas galvijų mėšlas“ praturtintas mikro ir makrolementais, kurie puikiai aprūpins augalus jiems reikalingomis maisto medžiagomis. Kambarinėms gėlėms, terasos ar balkono augalams itin patogu naudoti skystas „Ekologines trąšas“ patogiuose vienkartinėse pakuotėse po 20 ml. Tokia vienkartine doze organinių trąšų palaistę augalus – sustiprinsite jų šaknis ir pagerinsite dirvos, kurioje jie auga, derlingumą“, - sako agronomas A. Lenart.

Sodo ir kiemo augalai neabejotinai atsidėkos jums savo gražia išvaizda ir ryškiausiais žiedais, jeigu nepamiršite jų laiku pamaitinti, tad telieka išsirinkti Jūsų augalams labiausiai tinkančias trąšas iš gausaus „Agrochemos“ trąšų asortimento, kurį rasite čia.

Užsakymo nr.: PT_84465875