Paslėpti Girulių lobiai

Gyvenvietę iš visų pusių supa miškai. Ši medžių oazė – tai rezultatas įdėtų pastangų, siekiant apsisaugoti nuo pustomo smėlio. Prūsijos karališkajai šeimai, reziduojant Klaipėdoje, buvo išleistas potvarkis, įpareigojantis smėliu užpustytus plotus paversti naudą teikiančiais miškais. Po pusšimtį metų trukusių sodinimo darbų aplink dabartinius Girulius, buvo pradėtas kurti Försterei (vok. girininkija) miško parkas su pasivaikščiojimo takais, apžvalgos aikštelėmis ir smėlėtais paplūdimiais. Dabar ši erdvė vadinama Girulių mišku. Beje, šis, anksčiau egzistavęs, parko pavadinimas sufleruoja ir miestelio pavadinimo kilmę. Juk Försterei (vok. girininkija) yra savotiškas Girulio pavardės vertinys.

Kita neretai primiršta įdomybė, kurią slepia šis miestelis, yra į šiaurę nuo Girulių išlikusi priklausomybės Vokietijai laikais statyta Antrojo pasaulinio karo pakrančių apsaugos baterija. Antrojo pasaulinio karo išvakarėse Giruliuose buvo pradėti statyti dotai – karo gynybiniai įtvirtinimai pajūryje, skirti Baltijos jūros pakrančių apsaugai. Giruliuose buvo įkurdinti artilerijos bazės kariai ir karininkai, čia veikė artilerijos pajėgų sanatorija. Šiuo metu pakrančių apsaugos baterijos kompleksą sudaro 3 dotai (didžiausiojo plotas 500 m²). Šį kompleksą slepiančias paslaptis jums atvers „Memel Nord“ muziejaus įkūrėjai.

Giruliai

Sveikatingumo oazė

Giruliai, kaip sveikatos, jėgų atgavimo ir poilsio oazė, skaičiuoja jau virš pusantro šimto metų. Dabar miestas vilioja ne tik klaipėdiečius, bet ir visus, norinčius pabėgti nuo kasdienybės.

Šis miestelis yra ideali vieta praleisti laiką visai šeimai. Laikas visuomet greitai bėga, vaikštant pajūrio pakrante, leidžiant laiką Girulių miške, kur vyrauja spygliuočių medynai su retu lapuočių pomiškiu. Be to, verta žinoti, kad Giruliai dabar garsėja ir kaip kaitavimo Meka, tad ją atranda ir vis daugiau aktyvaus laisvalaikio entuziastų.

Taip pat yra puikiai išvystytas susisiekimas dviračių takais – galite tiek leistis į trumpą kelionę iki Karklės, ar patogiai ir saugiai numinti net iki Palangos. O išsiilgus šurmulio ilgai netruksite – Girulius nuo Klaipėdos senamiesčio teskiria 7 kilometrai.

Olando kepurė

Verta atrasti ir pėsčiųjų bei pažintinius takus, kurių šiame regione – visa gausybė. Ar teko lankytis Olando kepurėje? Šioje vietoje atsiveria nepakartojami vaizdai ir Baltijos jūros horizontai. Olando kepurė – tai 24,4 m aukščio skardis Baltijos jūros pakrantėje, Pajūrio regioniniame parke, 2 km į šiaurę nuo Girulių, prie Karklės. Prieš 12–15 tūkstančių metų jį suformavo Baltijos ledynas. Tai yra parabolinė kopa, supustyta ant moreninio gūbrio.

Čia pat jūsų laukia ekologinis pažintinis takas „Litorina“. Į pietus ir į šiaurę nuo Olandų kepurės eina status senovinis Litorinos jūros kranto šlaitas, bangų suformuotas prieš 5–7 tūkst. metų. Santykinis šio senovinio šlaito aukštis yra 8–21 m. Čia susidarė gilios šaltiniuotos griovos su trumpais srauniais upokšniais. XIX a. pabaigoje, apželdinant Girulių pajūrį, šiose vaizdingose vietose buvo sukurtas klaipėdiečių pasivaikščiojimams skirtas parkas, įveisti ąžuolai, bukai, platanalapiai klevai, kiti dekoratyviniai medžiai. Taką žymi specialus ženklinimas bei informaciniai stoveliai, tad vargu ar galima pasiklysti. Šlaito viršuje įrengtos įspūdingos regyklos su pavėsinėmis.

O praeitais metais Pajūrio regioninio parko būstinė Karklėje oficialiai atidarė žiedines vaikščiojimo trasas. Jų išskirtos net 3: raudonoji, geltonoji ir mėlynoji. Raudonoji trasa prasideda nuo Karklės ir tęsiasi 4 km iki Olando Kepurės. Geltonoji trasa, kurios ilgis 3,5 km, prasideda nuo Olando Kepurės ir driekiasi iki Kukuliškių piliakalnio, Girulių „Memel Nord“ karinės baterijos, atgal keliaujant pėsčiųjų taku palei mišką. O mėlynoji trasa kviečia kelionę pradėti nuo Girulių baterijos aplankant Kalotės ežerą. Ji apima 4,5 km. Galima tiek bandyti įveikti visą maršrutą vienu ypu, tiek pasirinkti norimą atkarpą.

„Skautų rezidencija“ – išskirtinė galimybė gyventi ir ilsėtis Giruliuose ant Baltijos jūros kranto

Jei jūsų svajonė – rytą pradėti su puodeliu kavos prie jūros, tuomet „Skautų rezidencija“ ją pavers realybe. Tai šiuo metu Lietuvoje arčiausiai jūros statomas apartamentų kompleksas.
0,12 ha plote dviejuose namuose suprojektuoti 6 atskiri apartamentai. Esant poreikiui, galima ir pilna apdaila. Kiti šio komplekso privalumai: uždara saugoma teritorija, priskiriama dalis sklypo kiekvienam namui, lauko terasos, žaidimų aikštelės vaikams, stovėjimo aikštelė automobiliams, pilna komplekso priežiūra ištisus metus. Tai puiki erdvė gyventi visai šeimai.

Šio komplekso išskirtinumas – kaip jau galėjote įsitikinti, ne tik viena iš geriausių ir unikaliausių lokacijų Lietuvoje, bet ir dar daugiau: čia pat laukiantis Girulių paplūdimys, privažiavimas asfaltuotais keliais, visos komunikacijos, akį traukianti pajūrio statomų pastatų architektūra, šalia esantys dviračių takai, 300 m iki vaikų darželio, sporto bei laisvalaikio infrastruktūra, netoliese esančios kavinės, patogus susisiekimas su Klaipėda ir Palanga, ribotas gyventojų kiekis.

„Skautų rezidencija“ gali būti idealus pasirinkimas tiek norinčiam čia gyventi nuolat, tiek sezoniškai ar siekiant investicinės grąžos iš nuomos. Seniai svajojote apie vakarus ant jūros kranto, palydint saulę? Visada norėjote savo vaikams suteikti geriausią, ką turi mūsų gamta: gryną orą, jūrą, smėlį, augalijos prieglobstį? Tačiau nesate žmogus, kuris galėtų pasislėpti viduryje miško, jums būtina, kad ranka pasiekiama būtų ir civilizacija? „Skautų rezidencija“ – būtent tokia vieta.

Daugiau informacijos ir išankstinė apartamentų rezervacija: http://skauturezidencija.lt/

Užsakymo nr.: PT_84452887