Miegas – gyvybiškai svarbi organizmo funkcija. Jo metu grįžta jėgos, atsistato raumenys ir audiniai, kaulai, bei imuninė sistema. Gerą savijautą lemianti miego trukmė kiekvienam žmogui individuali: suaugusiems rekomenduojama miegoti 7-8 val., vyresniame amžiuje miego poreikis įprastai sutrumpėja iki 6-6,5 val. Visgi svarbi ne tik miego trukmė, bet ir jo kokybė.

Netekęs kokybiško miego žmogus dieną kenčia nuovargį ir mieguistumą. Daugelis žino savijautą, kai kankina galvos skausmai, virškinamojo trakto negalavimai, sunku susikoncentruoti. Energijos sumažėjimą įprastai lydi ir įtampa, nuotaikos svyravimai bei atminties sutrikimai. Lėtinė miego stoka labai pavojinga nervų sistemai, dėl jos išauga įvairių ligų rizika, gręsia „perdegimo sindromas“ ir depresija – nemigos kamuojami žmonės ja serga net 20 % dažniau bei 19 % dažniau patiria nerimo priepolius.

Kenčia apie trečdalį suaugusiųjų

Vaistininkė E. Gurskė teigia, kad nemiga – rimta problema, trukdanti kokybiškai gyventi ir mažinanti darbingumą. Specialistė išskiria kelias grupes nemigos kankinamų žmonių: „nuo 55 metų melanino gamyba ima pastebimai lėtėti, tad dėl fiziologinių pokyčių ir vangesnės dienotvarkės miego sutrikimais dažniausiai skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės. Antra kategorija – dirbantys pamainomis, daug keliaujantys ar stiprų stresą patiriantys žmonės. Dar viena ryški grupė – kaip šalutinį poveikį nemigą sukeliančius vaistus vartojantys, kofeinu ar alkoholiu piktnaudžiaujantys žmonės“. Ji pastebi, kad nemiga dažniau kamuoja moteris, nes jos tiesiog jautriau reaguoja į stresines situacijas, o stresas – viena dažniausių miego sutrikimo priežasčių.

Milžiniškas cheminių vaistų suvartojimas

Prie intensyvaus gyvenimo tempo pripratę žmonės dažnai greito rezultato nori ir gydydamiesi. Vis dėlto, savigyda sveikatai dažnai padaro meškos paslaugą, nes cheminiai vaistai ne tik gali sukelti pripratimą, bet ir turi pavojingų šalutinių poveikių, kurių žmogus dažnai neįvertina. Vienu metu vartojant kelis vaistus tikimybė, kad organizmas patirs šalutinių poveikių, dar labiau išauga. Deja, visame pasaulyje žmonės vaistus vis dar vartoja milžiniškais kiekiais. JAV tyrėjai įvertino, kad bendros metinės išlaidos nemigai gydyti siekia 30-35 milijardus dolerių.

Asociatyvi nuotr.

Ilgai vartotės lovoje negalėdami užmigti, prabudinėjate visą naktį arba prabundate anksti ir nebegalite užmigti, o ryte jaučiatės nepailsėję? E. Gurskė pataria į sveikatos problemas nenumoti ranka, bet pirmiausia pradėti nuo mažiausiai kenksmingo būdo ir rinktis natūralias priemones. Anot jos, žmonės pamažu sąmoningėja – pagalbos į vaistines miegui sutrikus dažniau ateina ne atskirus simptomus slopinti linkę, o natūralesnėmis priemonėmis sutrikimo priežastis spręsti norintys pacientai. Tuo tarpu vyresnio amžiaus žmonės, jau turintys cheminių vaistų vartojimo „stažą“, pirmiausia kreipiasi į gydytoją, nes greitai veikiantys stiprūs vaistai parduodami tik pagal receptą.

Kankinamiems nemigos reikalingos aminorūgštys

Siekiant išspręsti miego sutrikimą svarbu suvokti, kokios medžiagos reikalingos jūsų organizmui. Miego ir budrumo rėžimui reguliuoti reikalingas melatoninas. Jis organizmui praneša, kada laikas poilsiui. Triptofanas ir 5HTP – amino rūgštys, būtinos smegenyse vykstančiai laimės hormono seratonino ir iš jo sintetinamo miego hormono melatonino gamybos grandinėje. Triptofanas yra nepakeičiamoji amino rūgštis, kurios organizmas pats nepasigamina, o kai su maistinėmis medžiagomis gaunamo kiekio nebepakanka, atsiranda sutrikimai. Todėl norint įveikti nemigą, būtina užtikrinti sklandų melatonino gamybos grandinės veikimą.

Kompleksiniai preparatai ne tik papildo melatonino lygį, bet ir skatina patį organizmą jį gaminti. Preparatai, kurių sudėtyje yra melatonino, 5-HTP bei triptofano derinys, leidžia atsipalaiduoti ir greičiau užmigti, daro teigiamą poveikį gerai nuotaikai, mažina depresijos ir nerimo simptomus. Kadangi tokios sudėties preparatai veikia natūraliau, poveikis pastebimas palaipsniui – vieniems užtenka kelių dienų, kitiems reikia ir kelių savaičių.

Miego higiena – raktas į geresnę savijautą

Vaistininkė Eglė Gurskė sako, jog natūralias priemones derinant su miego higiena galima pasiekti puikų rezultatų: „besikreipiantiems pagalbos visada primenu, kad įtaką miego kokybei daro dieną gaunamas šviesos kiekis, miego režimas, miegojimas tamsoje, tyloje, išvėdintame kambaryje, kofeino sumažinimas, sunkaus maisto prieš miegą atsisakymas, vengimas pasnausti dieną ir kitos pagalbinės priemonės. Jei sąžiningai atlikus miego higieną bei kurį laiką reguliariai vartojant natūralias priemones situacija negerėja, tikėtina, kad nemiga yra ligos pasėkmė. Tokiais atvejais rekomenduoju kreiptis į gydytoją“.

Užsakymo nr.: PT_84433279