Žinoma, pasiekti gerų rezultatų įmanoma tik įdėjus pakankamai darbo, tačiau jūs, tėvai, galite padėti savo atžalai išgyventi šį sudėtingą etapą lengviau, tam pasitelkiant kelias, mokslinėmis žiniomis apie bioritmus paremtas, taisykles.

Įveikti stresą itin svarbu

Beveik kiekvienas suaugęs žmogus per savo gyvenimą patiria stipraus streso išgyvenimų, kai nerimas dėl kokio nors įvykio, pavyzdžiui: svarbaus darbo pokalbio, rezultatų pristatymo, trikdo sklandų pasiruošimo darbą. Lygiai taip gali jaustis ir jūsų vaikas, besiruošiantis itin svarbiam iššūkiui: baigiamiesiems egzaminams ar paprastesniems atsiskaitymams, kurie jaunuolio akimis gali būti tiek pat svarbūs bei reikšmingi.

Nors šios situacijos tikrai nėra grėsmingos gyvybei, mūsų organizmas reaguoja būtent taip: išskiriami didesni streso hormono kortizolio kiekiai ir kūnas pasirengia gynybai. Žinoma, patiriamas stresas pastebimai sutrikdo mokymosi procesus: kortizolio veikiama limbinė (smegenų dalis, atsakinga už informacijos priskyrimą pavojui arba saugumui) sistema pernelyg daug gaunamos informacijos nepagrįstai priskiria pavojui, todėl yra sutrikdomas naujos informacijos įsiminimo procesas.

Jei matote, kad jūsų atžala stipriai nerimauja, paskatinkite jį dažniau užsiimti atpalaiduojančia veikla: kartu pasivaikščiokite ar paskatinkite šiek tiek laiko praleisti su draugais gryname ore ar vedžiojant šunį. Šiuolaikinis jaunimas pakankamai mielai imasi ir įvairių tikslingų atsipalaidavimo technikų, kurių tikrai rasite internete, svarbu įsitikinti, ar jos paruoštos šios srities profesionalų: psichologų ar psichoterapeutų.

Beje, stresą sumažinti padės ir nuoširdus pokalbis, kurio metu patikinsite savo vaiką, kad juo didžiuojatės, nesvarbu, kaip jam pasisektų. Leiskite jam žinoti, kad tai, ką jis jaučia – visiškai normalu.

Asociatyvi nuotr.

Naktinė veikla neigiamai veikia pažintines funkcijas

Šioje situacijoje, kai jau kuris laikas visas gyvenimas persikėlė į namus ir tik pamažu grįžtame į ankstesnes vėžes, daugelio kasdienė rutina stipriai pasikeitė ir ne visada į gerąją pusę. Stebėkite, ar jūsų vaikas netapo „naktinės pamainos darbuotoju“, kuris, kaip taisyklė, pirmą dienos dalį blaškęsis po namus ir besistengęs susikaupti laukiančiam darbui, atėjus vakarui kimba į knygas bei taip praleidžia dalį nakties.

Ne veltui tokį elgesį prilyginome pamaininiam darbui. Atliktos mokslinės studijos su darbuotojais, dirbančiais naktinį darbą, rodo, kad jie blogiau atlieka testus, vertinančius atmintį, smegenų veiklos greitį ir kognityvines (pažintines) funkcijas: veiksnius, darančius esminę įtaką gebėjimui mokytis (dėmesio kontrolei, sklandžiam planavimui, atminčiai ir net kūrybiškumui). Be to, toks naktinio mokymosi modelis dažniausiai stipriai išderina žmogaus bioritmą, o tai ilgainiui gali lemti net ir sveikatos sutrikimus: pradedant miego sutrikimais, baigiant antsvoriu, diabetu ar širdies bei kraujagyslių sistemos sutrikimais.

Svarbu žinoti šiuos faktus apie miegą

Mes, suaugusieji, iš savo patirties puikiai žinome, koks svarbus yra miegas. Po neramios nakties sunku susikaupti, likti motyvuotiems ir efektyviai atlikti pavestas užduotis. Tačiau nedaugelis žinome, kaip miegą išnaudoti itin efektyviai. Neuroendokrinologai skiria didelį dėmesį mokslinėms studijoms, analizuojančioms miego poveikį atminties formavimui ir mokymosi kokybei. Tyrėjai pastebi, kad mokymasis yra efektyviausias, jei užmiegama iškart ar bent kelių valandų laikotarpyje po jo. Manoma, kad taip gali būti dėl atminties formavimosi ypatumų: pirmiausia surinkta informacija yra perkeliama į trumpalaikę atmintį, o miego metu ji yra perrašoma į ilgalaikę atmintį. Svarbu, kad toks procesas įvyktų per sąlyginai neilgą laiką po informacijos įsiminimo ir šis laikas būtų netrikdomas, o tai geriausiai garantuoja miegas.

Žinoma, tam, kad miegas būtų pakankamos trukmės ir kokybiškas, patartina laikytis režimo: eiti miegoti kaskart tuo pačiu metu, tai daryti tinkamomis valandomis, užtemdytoje bei ramioje aplinkoje, tik taip bus sudarytos sąlygos organizme susidaryti pakankamam kiekiuimelatonino, miego hormono, atsakingo už poilsį ir pasirengimą naujai dienai. Tyrėjai tvirtina, kad net po vienos prasto miego nakties, studentai atminties testus išlaiko ženkliai blogiau. Žinoma, yra ir kita miego pusė – tie, kurie nuolatos miega ilgiau nei rekomenduojama, taip pat gali susidurti su įvairiais kognityvinių funkcijų bei bendros sveikatos sutrikimais. Išeitis – subalansuota ir tinkama dienotvarkė, naudinga laikytis visiems šeimos nariams.

Klausykite savo vidinio laikrodžio

Svarbu suprasti, kad daugelis problemų ir sveikatos sutrikimų yra susijusios su šiuolaikiniu gyvenimo būdu. Tai būdinga tiek suaugusiems, užsisukusiems kasdieniame darbų rate, tiek jauniems žmonėms, susiduriantiems su nemažesniais iššūkiais. Atidesnis įsiklausimas į savo poreikius ir prisitaikymas prie natūralių žmogaus bioritmų – įvairių dėsningų hormoninių mechanizmų – pastebimai pagerintų mokymosi kokybę įtemptu metu.

Asociatyvi nuotr.

Be anksčiau aptartų rekomendacijų laiku ir kokybiškai miegoti, valdyti stresą bei vengti naktinio gyvenimo, itin svarbu – efektyviai išnaudoti dienos laiką. Tyrimai rodo, kad pakankamas laikas praleistas ryškioje natūralioje dienos šviesoje užtikrina geresnę tam tikrų smegenų struktūrų veiklą ir lemia efektyvesnes kognityvines funkcijas. Nors tam, kad gautume pakankamai šviesos, reikia pastangų, tai pasiekti nėra taip sunku: mokantis svarbu plačiai atverti užuolaidas ir į kambarį įleisti kuo daugiau šviesos, jei reikalingas apšvietimas, jis dienos metu turėtų būti pakankamai ryškus. Idealu, jei tarp mokymosi epizodų būtų užsiimama, kad ir neilgos trukmės aktyvesne veikla lauke, tam puikiai tiks pasivaikščiojimas ar įvairūs pratimai, taip netgi gaunamas dvigubas poveikis: užtikrinamas fizinės veiklos, mažinančios stresą, poveikis bei ryškesne šviesa suaktyvinama smegenų veikla.

Papildoma pagalba, paremta bioritmais

Dar vienas pagalbos sau būdas tiek suaugusiems, tiek abiturientams – „BioChronoss“ maisto papildai, kurių veiksmingumo principas paremtas bioritmais ir jų derinimu. Produktai – „neuro ir OFFICE“, „neuro ir REST“ sukurti taip, kad padėtų subalansuoti žmogaus vidinį laikrodį. Ryte, prieš mokslus ar darbus, vartojamas „neuroOFFICE“ – fiziniam ir protiniam darbingumui subalansuoti. Jame esantis triptofanas virs serotoninu, o juodasis eleuterakokas – padės palaikyti normalią pažinimo funkciją bei protinę veiklą. O prieš miegą vartojamas „neuroREST“ – miego kokybei, jame esantis melatoninas padeda mažinti laiko, reikalingo užmigti, trukmę, o raudonžiedė pasiflora palaiko normalią miego funkciją.

Daugiau informacijos apie „neuroREST“, „neuroOFFICE“ rasite: www.biochronoss.com

Užsakymo nr.: PT_84406819