„Priežastys, dėl kurių komerciniuose pastatuose gali pradėti sėsti grindys, yra praktiškai tokios pat, kaip ir individualiuose namuose, tik mastelis kur kas didesnis: statybų brokas, nesutankintas gruntas, netinkamai įvertintos jo savybės, vandentiekio avarijos, padidėjusios apkrovos ir pan. Tačiau didžiausias skirtumas nuo gyvenamųjų namų slypi būtent pasekmėse. Komerciniuose pastatuose yra vykdoma veikla, kuri tiesiogine ta žodžio prasme uždirba pinigus. Kiekvienas veiklos pristabdymas ar sulėtinimas, kai dėl nusėdimo negalima greitai ir efektyviai vykdyti kasdienių pastato funkcijų, reiškia tai, jog yra prarandamas brangus laikas, o mes visi puikiai žinome, kad laikas yra pinigai“, – nuostolių problemą įvardija K. Jurėnas.

Kęstutis Jurėnas

Pavojus ir turtui, ir žmonių sveikatai

Pasak pašnekovo, požymių, kurie identifikuotų, kad sėda pastato grindys ar pamatai, yra tikrai ne vienas, o laiku nesiėmus priemonių, gali laukti vienas už kitą rimtesni scenarijai.

„Kalbant apie požymius, reikia turėti omenyje, kas tame pastate vyksta. Pavyzdžiui, parduotuvės, jose stovi stelažai, prekystaliai, šaldytuvai. Paprasčiausi pavyzdžiai – nusėdus grindims, lentynos gali pasvirti, kažkas iškristi, sudužti arba kraunant prekes į vežimėlį, šis gali tiesiog nuriedėti, kažkur atsitrenki, kažką išversti, blogiausiu atveju – sužeisti klientą ar darbuotoją. Grindų nusėdimas gali sutrikdyti ir automatinių kasų darbą, mat jų svarstyklės ypatingai jautriai reaguoja į svorių pakitimus. Žinoma, jas galima nustatinėti iš naujo, bet tai reikalauja laiko ir prekyba tuo metu nevyksta produktyviai“, – K. Jurėnas.

Jei kalbame apie gamyklinės paskirties pastatus, pasak K. Jurėno, čia grindų ar pamatų nusėdimo sukeliamos problemos tampa dar reikšmingesnės.

„Pavyzdžiui, neretai sandėliuose stelažai yra statomi per aukšti, ir posvyriai vizualiai gali atrodyti kur kas didesni nei išties yra. Būtent dėl to viršutinės lentynos neretai stovi tuščios, į jas vengiama kažką sukelti, kad stelažas nesugriūtų. Kitas atvejis, kai dėl pastato grindų sėdimo susidaro plokščių perkritimai ar įdubimai, o per juos važinėjant keltuvams, kur kas dažniau gadinasi guoliai, prieš kiekvieną įdubimą tenka pristabdyti, todėl ilgoje perspektyvoje yra sugaištama daug laiko. Jei gamykla naudoja automatizuotą liniją, sistemos darbas taip pat gali sutrikti, nes ji „nesupranta“, kodėl atsirado grindų lygio pokyčiai. Tada, vėlgi, reikia kviesti technikus, nustatinėti sistemą ir pan. Tai natūraliai sulėtina darbo tempą, gali atsirasti vėlavimai, dėl to – nuostoliai, o net ir atnaujinus linijos sistemą, sėdant pastatui, tokios problemos neabejotinai kartosis“, – teigia specialistas.

Anot K. Jurėno, jei įtariamas pastato grindų ar pamatų sėdimas, būtina kreiptis į profesionalus, kurie gali įvertinti situaciją ir imtis problemos šalinimo darbų.

„Atvykę „URETEK“, specialistai nemokamai įvertina problemos mastą ir pakonsultuoja, kokių priemonių reikėtų imtis, jei pastatas iš tiesų sėda“, – teigia pašnekovas.

Patogiai ir greitai atliekami darbai

Atstatyti nusėdusį pastatą galima įvairiais būdas: kasant, griaunant, pjaunant betoną, tačiau pasiruošti tokiems darbams reikia nemažai laiko, tenka iškraustyti visą, komerciniame pastate esančią, įrangą, dalinai arba visiškai sustabdant veiklą.

„Betonuojant reikia laukti 28-ias dienas, kol betonas išdžius, tada vėl suvežti visą techniką, ją sustatyti, pajungti ir pan. Tai neabejotinai reikalauja didelių investicijų. Tačiau naudojant „URETEK“ geopolimerines injekcijas, nėra sukeliami jokie trikdžiai vykdomiems gamybos ar komerciniams darbams, nes nereikia ardyti pastato konstrukcijų. Iš mūsų praktikos Lietuvoje, atstatymo darbai vidutiniškai trunka iki dviejų savaičių, o jei tai 100-ame kvadratinių metrų esanti problema – užtenka vos pusdienio. Žinoma, pasitaiko ir atvejų, kai sėdimas yra gerokai didesnis, tada gali prireikti ir mėnesio, tačiau mes prisitaikome prie klientų poreikių. Jei reikia, dirbame naktį, o dieną pastatas gali ir toliau sėkmingai atlikti savo funkcijas“, – pasakoja K. Jurėnas.

Vienas iš pastatų, kurio atstatymo darbų ėmėsi „URETEK“ specialistai – „Rimi“ parduotuvė Ventspilyje, Latvijoje.

„Parduotuvė buvo pastatyta ant pelkėto grunto ir dėl to jos grindys pradėjo sėsti. Šiame objekte buvo sutankintas gruntas po grindimis, o pačios grindys buvo pakeltos ir iš naujo suniveliuotos. Darbų metu parduotuvės nereikėjo uždaryti, todėl pirkėjai net nepastebėjo, kad parduotuvėje vyko darbai, nes pats procesas vyko naktį. „URETEK“ technologijos naudojimas parduotuvės savininkui buvo vienintelis galimas sprendimas, norint nepatirti nuostolių, nes uždarymas net ir trumpam laikui būtų reiškęs labai dideles išlaidas, o prarastas klientų srautas uždarymo metu būtų atsistatęs tik per keletą mėnesių“, – pasakoja K. Jurėnas.

Iš pažiūros, su nemenku iššūkiu „URETEK“ susidūrė tada, kai geotechnikos ir inžinerijos profesionalams teko imtis pastato, kuriame veikla yra vykdoma visas 24 valandas per parą, tačiau net ir tuomet buvo rastas geriausias sprendimas.

„FEB“ logistikos centre, esančiame Estijoje, kuriame darbas vyksta visą parą, dėl važinėjančių didelių ir sunkių keltuvų, buvo išjudintos betoninės grindų plokštės, todėl sandėlyje reikėjo pakelti nusėdusias grindis bei po jomis sutankinti gruntą. Uždarius centrą darbams, įmonei būtų atsiradę papildomų kaštų, todėl norėdama kuo mažiau trukdyti klientui, „URETEK“ komanda darbus atliko sekcijomis. Darbas iš viso truko šešias valandas ir pirmam visiškai pakrautam keltuvui buvo leista važinėti suremontuotoje zonoje praėjus vos 10-čiai minučių“, – pasakoja K. Jurėnas.

Net ir karantino metu, „URETEK“ ir toliau, imdamasi visų saugumo priemonių, teikia konsultacijas bei atlieka visus su nusėdusių pastatų atstatymu susijusius darbus. Daugiau informacijos rasite: www.URETEK.lt.

Užsakymo nr.: PT_84319457