Žemiau pateikėme 10 būdų, kaip kūrybingai ir naudingai leisti laiką su vaikais namuose!

1. Gaminkite kartu su vaiku!

Kartu gamindami smagiai praleisite laiką, o jūsų vaikas turės galimybę įgyti vertingų įgūdžių, išmokti gaminti pagal receptą ar tėvų instrukcijas, būti atsargiu. Be to, jis galės išsiugdyti virtuvėje labai svarbią kulinarinę intuiciją, paklusnumą ir kitus, visiškai naujus įgūdžius. Pradžiai pasirinkite nesudėtingą patiekalą ar vaiko mėgstamą pyragą. Paruoškite jį kartu nuo nulio. Taip gamindamas jaunas žmogus supras, kad ne viskas yra paprasta ir, norint sukurti tam tikrus dalykus, reikia įdėti pastangų ir skirti laiko. Kita vertus, leiskite vaikui susitepti, nedrauskite nieko, kas nekelia pavojaus jiems patiems. Bandelių ar pyrago dekoravimas gali tapti puikia viso gaminimo proceso kulminacija. Taigi, leiskime vaikams linksmintis visą laiką. Kita vertus, jei manote, kad jūsų kulinariniai sugebėjimai nesiekia karalių virtuvės lygio, vis tiek galite pabandyti pagaminti spalvingus sumuštinius ar kito rankomis valgomo maisto.

2. Stalo žaidimai

Net interneto amžiuje verta prisiminti ir kitus smagius laiko leidimo būdus, pirmiausia – senus gerus stalo žaidimus. Jei dar turite kelis, užsilikusius iš senų laikų, būtinai parodykite vaikams, ką žaisdavote, kai interneto žaidimai nebuvo taip plačiai paplitę. Tiesa, reikia pridurti, kad visiškai naujų žaidimų pasiūla taip pat yra įspūdinga. Beje, žaidimus reikia rinktis išmintingai, atsižvelgiant į vaiko amžių ir pomėgius. Gali būti, kad vyresniems vaikams iš tiesų patiks žaisti tradicinius žodžių paieškos žaidimus, „Monopolį” ar kitus strateginius žaidimus. Mažuosius galite įtraukti į žaisliukų pasaulį, bet nepamirškite ir įgūdžius lavinančių žaidimų, tokių, kaip „Jenga“. Gali būti, kad kai kurie žaidimai padės lavinti jūsų vaiko motorinius įgūdžius. Taip pat galite pasiūlyti ir labiau suaugusių mėgstamus žaidimus, tokius, kaip vaidmenų (RPG) stalo žaidimai. Jų metu žaidėjai turi pasitelkti visą turimą vaizduotę, įsitraukti, todėl jie užvaldo ne mažiau, nei kompiuteriniai žaidimai.

3. „Pasidaryk pats” projektai

Internete galite rasti daugybę pamokų, parodančių, kaip iš įprastų, namuose esančių daiktų galima pasidaryti ką nors visiškai naujo. Mes gyvename laikais, kai galimybės naudotis informacija yra neįtikėtinai didelės ir neišsemiamos. Vienintelis dalykas, kurį turite žinoti – kaip jomis pasinaudoti. Kartu galima gaminti žaislus ar kitus dalykus: lėlių namelį iš kartoninės dėžės, baldus iš dėžių, drabužius iš nenaudojamų audinių, besikaupiančių mūsų namuose. Galime susitvarkyti įrankius ir tuo pačiu sukonstruoti pirmąją pagrindinių vaiko įrankių dėžutę. Be abejo, būtina užtikrinti, kad tai būtų saugu.

Taip pat galima pasidaryti papuošimus vaikų kambariui, atnaujinti arba padaryti visiškai naujus įrenginius, pavyzdžiui, įdomų apšvietimą, kurį šiais laikais galima įsirengti paprastai ir nebrangiai. Taip pat labai įdomu patiems pasigaminti muzikos instrumentus, vėliau surengti koncertą ar sukurti nesudėtingą dainelę. Tai taip pat yra puiki proga patiems pasigaminti dovaną artėjančios šventės proga.

4. Mokymasis teisingai valytis dantis

Tai yra puiki proga vaikams suformuoti teisingos higienos įpročius, taip pat – ir burnos ertmės higienos. Taigi, galime leisti laiką ne tik žaisdami, bet ir įdiegdami naudingus įpročius, kurie augančiam vaikui išliks visą gyvenimą. Kita vertus, nepamirškite, kad mokymasis teisingai valyti dantis gali tapti labai smagiu užsiėmimu. Kaip tai pasiekti? Naudojantis „Oral-B Disney Timer” programėle, kur galite rinkti apdovanojimus už teisingą dantų valymą. Tiesiog pažvelkite į telefono ekraną: kai jūsų vaikas teisingai naudojasi dantų šepetėliu, paslėptas paveikslėlis pasirodo ekrane. Tuo pačiu metu turėtumėte stebėti, ar vaikas valosi dantis teisingai, pagal mūsų instrukcijas, ir iš karto pataisyti klaidas. Programėlė suderinama su „Oral-B Kids” dantų šepetėliais. Be abejo, turėtumėte nepamiršti, kad svarbu ne tik linksmintis, bet ir išmokti tinkamai valytis dantis

5. Grupiniai sporto užsiėmimai arba šokiai

Rūpintis savimi – tai ir rūpintis savo kūnu. Fizinė sveikata yra labai svarbi, ypač dabar, kai turime likti namuose. Jei vaikas neserga, pasiūlykite jam šokti ar kitaip sportuoti namuose kartu. Turėtume skatinti vaikus gyventi sveikai ir stiprinti savo kūną nuo pat mažens. Kiekviename žingsnyje turėtume pabrėžti aktyvaus gyvenimo būdo pranašumus ir stengtis, kad tai neatrodytų kaip dar viena erzinanti pareiga. Jei turite mažų vaikų, šokiai jiems labai patiks. Tai – ne varginanti treniruotė, o smagūs grupiniai užsiėmimai, skatinantys judėti. Neskaitant geros nuotaikos, kokia iš to nauda? Endorfinai, gera savijauta, sveikas vystymasis ir... gilus mūsų vaiko miegas. Už kurtį būsime dėkingi vėliau vakare.

6. Spalvinimas, karpymas, figūrų konstravimas

Turėtume lavinti savo smegenis visais aspektais. Neturėtume manyti, kad, jei nesame sutverti tam tikriems dalykams, turėtume jų kiek galima labiau vengti. Priešingai. Sužadinkime savo ir savo vaiko įgūdžius skirtingose sferose, ne vien šokdami, sportuodami, rūpindamiesi savo higiena, linksmindamiesi ar gamindami maistą. Verta pagalvoti ir apie meninę veiklą. Ji lavina abstraktų mąstymą, vaizduotę ir motoriką, o pasyvus kontaktas su menu formuoja mūsų skonį ir praplečia akiratį.

Taigi, jei turite vertingos, klasikinės dailės kurinių albumų, kartais verta juos pavartyti kartu su vaiku. Galima ir pasilinksminti, mėginant kopijuoti ir atkurti žinomus meno kūrinius. Net jei nieko dailaus nupiešti nepavyks, greičiausiai bus labai smagu. Na, o jei kūrybiškumas nėra jūsų stiprioji pusė, galite rungtyniauti spalvinimo žaidimuose. Jų būna visokių: nuo paprastų iki gana sudėtingų didelių paveikslų ir stresą mažinančių spalvinimo žaidimų skirtingoms amžiaus grupėms. Taip pat galite pasiūlyti vaikams piešinio temą ar surengti konkursą, pasiūlant tapyti tam tikru stiliumi arba konkrečia tema. Tikriems amatų entuziastams siūlome lipdyti figūras iš plastilino ar pačių pasigamintos druskos tešlos.

7. Žinių viktorina su prizais

Tai – ne tik puikus būdas prisiminti pamokų metu išmoktą medžiagą, bet ir proga surengti bendrųjų žinių viktoriną. Paruoškite stendą (visai kaip televizijoje) ir įtraukite kitus šeimos narius. Galite paruošti klausimus, derindami mokykloje įgytas žinias su faktais iš popkultūros, pasakų ir filmų personažais. Galite pasirinkti televizijoje matytą žaidimo modelį ir taškų sistemą, taip pat – tinkamą prizą, kuris nebūtinai turi būti apčiuopiamas, tačiau gali reikšti tam tikrą privilegiją. Pavyzdžiui, nugalėtojui nereikia tvarkytis 3 ateinančias dienas.

8. Šarados

Tai yra puikus būdas išmokti patarlių ir patobulinti piešimo ir temos pristatymo įgūdžius. Linksmybės garantuotos visai šeimai. Galų gale, turėsite progą geriau pažinti vieni kitus ir pažvelgti vienas į kitą kitu kampu. Vienintelis dalykas, kurio jums reikia, yra lenta, ant kurios galite piešti, arba dideli popieriaus lapai ir...pozityvus nusiteikimas.

9. Kurti rankdarbius kartu

Tai yra puikus būdas kokybiškai praleisti laiką tiek su berniukais, tiek su mergaitėmis. Trečiajame punkte paminėjome, kad galite pasigaminti pirmąją vaiko įrankių dėžutę, o dabar šiais įrankiais pasinaudosime. Ką įdomaus su jais galima nuveikti? Galite išardyti sugedusius daiktus, žaislus ir prietaisus. Gali paaiškėti, kad gedimo priežastis nerimta ir kad daiktą galima prikelti naujam gyvenimui. Kita vertus, išlikite atsargūs ir atminkite, kad tuo pačiu mažylį galime išmokyti laikytis sveikatos ir saugos principų. Įvairių prietaisų ir žaislų taisymas gali būti puiki pamoka, kad daiktus reikia saugoti. Kartu sukonstruodami ką nors paprasto, mokome vaikus būti kantriais, planuoti darbus ir plano laikytis.

10. Filmų klubas

Žiūrėti animacinius filmukus ar filmus kartu taip pat gali būti naudinga. Kita vertus, tai darydami stenkitės nebūti pasyvūs. Diskutuokite su vaikais apie tai, kas vyksta meniniame ar animaciniame filme, kurį žiūrite kartu, paaiškinkite tai, ką vaikui sunku suprasti. Aptarkite pagrindinių veikėjų sprendimus, apsvarstydami įvairius galimus pasirinkimus, moralines dilemas ir kitas galimybes. Šis naminis diskusijų klubas gali būti efektyvia terpe, kurioje mokomasi išreikšti savo emocijas, jausmus ir apmąstymus bei lavinti vaizduotę, erudiciją ir iškalbą.

Užsakymo nr.: PT_84318405