Tinkama vaiko burnos ertmės higiena

Vaikams pieniniai dantys pradeda kristi maždaug nuo 6 metų. Pieninius dantis pamažu pakeičia nuolatiniai, kurie dažniausiai išdygsta vaikams laikotarpiu nuo 9 iki 12 metų (iltiniai ir krūminiai). Įpratus valytis burną ir dantis bent du kartus per dieną (ryte ir vakare) galima sumažinti ėduonies atsiradimo pavojų, dažniausiai pasireiškiantį vaikams iki 7 metų.

Svarbiausia yra išmokti rūpintis dantimis nuo pat pirmųjų kūdikio gyvenimo akimirkų ir išsiugdyti burnos ertmės valymo įpročius. Tai taip pat svarbu kalbant apie kūdikius, pradedant nuo pirmųjų gyvenimo dienų, nes jų dantys yra linkę į ankstyvąjį dantų ėduonį ir baltų dėmių susidarymą ant dantų.

Tėvai turėtų pasirūpinti dantų valymo įpročių, kurie ateityje lems gerą burnos ertmės higieną, formavimu. Vaikams dantų valymas turėtų sietis su kažkuo maloniu, todėl svarbu užtikrinti, kad nuo ankstyvo amžiaus jie būtų įpratę prie šios kasdienės rutinos. Prieš dygstant dantims kūdikių dantenos turėtų būti valomos vatos pagaliuku. Paskesniuose dantų valymo etapuose jums prireiks spalvingų burnos higienos aksesuarų, tokių, kaip dantų šepetėlis vaikams, skoninė dantų pasta su fluoru ar elektriniai dantų šepetėliai.

Vienas iš skatinimo prižiūrėti burnos ertmę žingsnių yra reguliarūs vizitai pas dantų gydytoją. Kada reikėtų atvykti į pirmą susitikimą? Tai galite padaryti jau rinkdamiesi mažyliui tinkamą dantų šepetėlį (nuo 6 iki 12 mėnesių), kad jūsų vaikas priprastų prie dantų apžiūros.

Stomatologas arba dantų higienistas ne tik padės išsirinkti priemones, bet ir parodys, kaip tinkamai valyti dantis, naudojant specialų modelį. Vaikų odontologijos kabinetuose mažieji pacientai dažnai būna apdovanojami už gerą elgesį, pavyzdžiui, gauna lipdukus ar mažyčius danties formos niekučius, mėgstamų pasakų personažų figūrėles, todėl nesusieja odontologijos kabinetų su kažkuo nemaloniu.

Kaip išrinkti tinkamą dantų šepetėlį savo vaikui?

Kaip tinkamai prižiūrėti kūdikio dantis? Tai yra kiekvieno tėvo pareiga. Pirmiausia reikia kiekvieną dieną švelniai nušluostyti dantenas vatos pagaliuku, silikoniniu dantų šepetėliu ar specialiu antpirščiu, o tada, kai pasirodo pirmieji kūdikio dantys, turite išsirinkti amžiui tinkamą dantų šepetėlį su maža galvute ir mikštais šereliais. Švelnus dantenų masažas turi būti atliekamas iki maždaug 6 mėnesių, kai kūdikiui pradeda dygti pirmieji dantys. Pasiruošimui tereikia kruopščiai nusiplauti rankas ir paruošti puodelį su šiltu ramunėlių užpilu ir mažytį vatos pagaliuką. Švelniai prispauskite pamirkytą tamponą prie kūdikio lūpų. Išdygus pirmiesiems kūdikio dantims (kandžiams), reikėtų pradėti naudoti minkštą dantų šepetėlį, skirtą vaikams iki 24 mėnesių. Kotelis turėtų būti patogus tėvams, nes pirmaisiais vaiko gyvenimo metais jo dantis turi valyti tėvai.

Dantų šepetėlis mažiems vaikams, vyresniems, nei 2 metų, turi būti pagamintas iš plastiko ir su maža apvalia galvute, tinkančia jo burnos ertmei, ir, kas svarbiausia, su patogiu koteliu, tinkančiu mažai vaiko rankytei. Rinkoje yra specialių, guminių, silikoninių, ranka valdomų ir elektrinių dantų šepetėlių, skirtų vaikams. Ar tikrai verta pirkti elektrinį dantų šepetėlį mažam vaikui? Taip, tai geras sprendimas, nes tai padės vaikui kruopščiai išsivalyti dantis, tačiau reikėtų atsiminti, kad toks šepetėlis rekomenduojamas vyresniems nei 3 metų vaikams. Jaunesni vaikai turėtų išmokti patys pasirūpinti dantimis ir tinkamai išvystyti rankų judesius.

Kaip tinkamai naudoti dantų šepetėlį? Turėtumėte vadovautis „Fones“ valymo technika (dar vadinama žiedine technika): dantų paviršiai iš skruostų pusės ir priekyje valomi sukamaisiais judesiais, kramtomieji dantų paviršiai – šveitimo judesiais, liežuvio ir gomurio paviršiai – valomaisiais judesiais. Tinkamai naudojamas dantų šepetėlis leis mums preciziškai pašalinti apnašas ir maisto likučius bei prižiūrėti dantenas, švelniai jas masažuojant.

Oral-B nuotr.

Reikėtų atsiminti, kad išsivalęs dantis vaikas neturėtų valgyti ar gerti (vienintelė išimtis – mineralinis vanduo), nes miego metu sumažėja seilėtekis, o dėl saldintoje arbatoje ar vaisių gėrime esančio cukraus greičiau formuojasi ėduonis. Odontologai rekomenduoja ženkliai sumažinti cukraus vartojimo dažnumą, mažiau užkandžiauti ir išlaikyti pakankamas pertraukas tarp valgymų.

Geriausi dantų šepetėliai vaikams

Dantų šepetėlis moksleiviams (vyresniems nei 7 metų) ypatingai nesiskiria nuo kitų, skirtų jaunesniems vaikams: jo galvutė mažesnė, tinkama vaiko burnai, o šereliaiminkšti, nepažeidžiantys jautrių dantenų. Tai yra laikas paskatinti vaiką palaipsniui pereiti prie kitokio dantų valymo metodo, kuris pirmiausia turėtų būti sutelktas į maisto likučių valymą. Besisukantys ir valymo pirmyn-atgal judesiai turi būti sutelkti į visus dantų paviršius, o šveitimo judesiai – į kramtomuosius paviršius.

Šiame amžiuje galima pradėti naudoti pažangesnius dantų valymo priedus: skalavimo skystį, liežuvio valiklį, siūlą ir elektrinį dantų šepetėlį. O ką galima pasakyti apie burnos irigatorių? Kaip teigia tyrimo „Higienos rekomendacijos dėl burnos ertmės priežiūros vaikams ir jaunimui“ autoriai, burnos irigatoriai rekomenduojami vaikams su negalia arba tiems, kurie, būdami tam tikro amžiaus, negali naudotis dantų šepetėliu dėl padidėjusio dantenų kraujavimo ar skausmo valantis šepetėliu rizikos.

Kita vertus, jei vaikas yra įnoringas ir negali valyti dantų bent rekomenduojamas 2 minutes, galite rinktis elektrinį dantų šepetėlį. Rinkoje yra specialių vaikams skirtų elektrinių dantų šepetėlių su įmontuotu laikmačiu, kuris skaičiuoja tam tikros dantų dalies valymo laiką. „Oral-B“ dantų šepetėliai su maža apvalia galvute, specialiai pritaikyta vaikų poreikiams, ir su tam skirta programėle, naudojama su išmaniaisiais telefonais, yra puikus šio tipo gaminių pavyzdys. Tokie šepetėliai padeda motyvuoti vaiką ir kontroliuoti dantų valymo laiką:

Oral-B nuotr.

„Disney Magic Timer“ programėlė padės 90 % vaikų valyti dantis ilgiau. Valydami dantis vaikai galės pasiekti naujus personažus ir kaip apdovanojimą gauti patrauklius lipdukus– taip parašyta programėlės kūrėjo aprašyme.

Mažyliai mėgsta pasakas ir spalvotus dalykėlius, todėl „Oral-B“ elektriniai dantų šepetėliai buvo sukurti taip, kad palengvintų laiko, reikalingą apnašoms nuvalyti, kontrolę. Dantų šepetėlis vienu įkrovimu veikia net iki aštuonių dienų, kiekvieną kartą valantis dantis tiksliai dvi minutes. Programėlė leidžia apdovanoti vaikus lipdukais ar naujais personažais, o taip pat sekti burnos ertmės valymo kalendorių ir stebėti pažangą. Kai kuriuose dantų šepetėlių modeliuose yra keli veikimo režimai, kad jau nuo ankstyvo amžiaus būtų galima švelniai ir veiksmingai prižiūrėti dantis ir dantenas.

Geriausi būdai paskatinti vaiką prižiūrėti dantis

Vaikai mėgsta spalvingus žaislus, todėl turėtume tai atsiminti, rinkdamiesi pirmąsias dantų priežiūros priemones. Įprasti vienspalviai dantų šepetėliai ir balta dantų pasta su fluoru vaikui yra „nuobodūs“. Laimei, parduotuvėse ir vaistinėse galima rasti vaikams vizualiai patrauklius dantų šepetėlius ir specialias dantų pastas. Dantų šepetėlio išvaizda yra labai svarbi: pavyzdžiui, parduotuvėse galite nusipirkti gaminių su „Žaislų istorijos“, „Žvaigždžių karų“, „Ratų“ ar „Ledo šalies“ motyvais („Oral-B“ gaminiai). Jei nusipirksite puodelį ar dantų pastą su tuo pačiu motyvu, jūsų vaikas bus labiau linkęs valyti dantis. Puiki mintis yra apsipirkti ir išsirinkti dantų šepetėlį kartu: mažylis labiau norės naudoti tai, ką pasirinko jis pats.

Mokymasis žaidžiant

Užsiimant su mažais vaikais, puiki mintis yra derinti dantų valymą su linksmybėmis: mama ir tėtis turėtų valyti dantis kartu su vaiku, įsijungę mėgstamą dainą. Apdovanojimų sistema taip pat gali būti naudinga: galite apdovanoti vaiką už puikiai valomus dantis, pavyzdžiui, papildomu smagiu žaidimu po vakaro maudynių arba dar viena pasaka prieš miegą.

Įtikinantys argumentai

Kaip įtikinti šiek tiek vyresnį vaiką laikytis įprastos dantų priežiūros? Gali būti naudingas konstruktyvus pokalbis. Nereikėtų gąsdinti vaikų pasakojant, kaip dantys yra ir iškrenta, nes tai gali tik atbaidyti mūsų mažuosius lankytis pas odontologą. Verta pabrėžti reguliarios dantų priežiūros pranašumus: gaivus burnos kvapas, gražūs ir sveiki dantys, balta šypsena. Kiekvieną kartą, kai mažylis ką nors daro teisingai, turėtumėte jį pagirti. Tėvai turėtų stebėti, kaip vaikas valosi dantis, kol vaikui sukaks maždaug 10 metų. Be to, turėtumėte reguliariai lankytis pas odontologą ir kartu su dantų higienistu atlikti profilaktines procedūras.

Pabaigai reikia pridurti, kad tinkama burnos ertmės priežiūra turėtų prasidėti jau prieš išdygstant pirmiesiems kūdikio dantims. Iš pradžių už dantenų ir dantų valymą atsako tėvai, palaipsniui stebėdami vaiko dantų valymo techniką ir skatindami laikytis kasdienės dantų priežiūros, nupirkdami tinkamas priemones (dantų šepetėlį, dantų pastą, puodelį ir skalavimo priemones) bei užtikrindami reguliarų dantų tikrinimą odontologo kabinete.

Užsakymo nr.: PT_84318087