„Visada truputėlį daugiau!“ Štai tokiu šūkiu, įkvėpta iškiliojo dvasininko, sielų gydytojo Tėvo Stanislovo žodžių, Kėdainių konservų fabriko bendruomenė duoda atkirtį ir mūsų kraštą užklupusioms koronaviruso pandemijos bėdoms. Vyriausybei pratęsus karantiną iki kalendorinės vasaros pradžios, pažeidžiamiausia visuomenės grupe, kuriai vis dar rekomenduojama kuo labiau vengti socialinių kontaktų ir būti namie, išlieka senjorai. Akimirksniu reaguodamas į tokią situaciją, Kėdainių konservų fabrikas jau antrą kartą šio karantino metu daugiau nei dviem šimtams rajono senolių suruošė gausius sočių savo produkcijos gėrybių lauknešėlius.

Patikimas bendruomenės ramstis

Kritinės situacijos atskleidžia tikruosius lyderius ir herojus. Kėdainių konservų fabrikas visuomenei netikėtai smogusio sunkmečio akivaizdoje išlieka socialiai jautrus, atsakingas bei patikimas mūsų krašto bendruomenės ramstis.

Senjorams tiesiai iš fabriko jau iškeliavo kruopščiai, rūpestingai ir saugiai suruošti 207-i maisto produktų paketai. Rajono savivaldybės duomenimis, būtent toks skaičius aukštos rizikos grupėje esančių vienišų senolių, kuriems ypač rekomenduojama vengti socialinių kontaktų, yra mūsų krašte.

KKF parama senjorams

„Mūsų fabrikas jau 75 metus Kėdainių rajone gamina konservuotus maisto produktus. Per šį laiką tapome neatsiejama bendruomenės dalimi. Taigi siaučiant tokiai visą pasaulį išgąsdinusiai krizei norime būti kartu ir padėti savo krašto žmonėms, todėl prioritetą skiriame būtent jiems, – sako Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius Andrius Viazovskis. – Bene labiausiai pandemija ir kovai su ja paskelbtas karantinas apribojo mūsų senjorų kasdienybę. Vyresnio amžiaus gyventojai raginami likti namie, todėl pirmiausia, ko pritrūksta ir be ko neįmanoma išsiversti, žinoma, yra maistas.

Taigi mūsų komanda, bendradarbiaudama su rajono savivaldybe, nusprendė prisidėti ir pagelbėti silpnesniesiems bendruomenės nariams – vienišiems, kukliau ar sudėtingesnėmis sąlygomis gyvenantiems krašto senjorams. O padedame tuo, ką turime geriausia – savo gaminama produkcija.“

Lauknešėlis kruopščiai apgalvotas

Maisto paketus sudaro aštuoni Kėdainių konservų fabriko gaminami produktai: kubeliais pjaustyti virti burokėliai, marinuoti agurkai, burokėlių, pupelių sriubos, plovas su kiauliena, baltoji mišrainė, kietojo sūrio su kumpiu užtepėlė ir majonezas. Pasak A. Viazovskio, produktai, kurie pateko į lauknešėlius, buvo atrinkti rūpestingai galvojant apie senjorų poreikius.

„Mūsų gaminamos produkcijos asortimentas didelis, todėl iš beveik kiekvienos produktų grupės atrinkome po gaminį, kuris parduodamas Lietuvoje ir yra pažįstamas bei jau ragautas mūsų vartotojų, – paaiškina A. Viazovskis. – Atsižvelgėme į tai, kad gaminiai būtų ilgesnio galiojimo laiko, tiktų kasdieniam senjorų stalui ir, žinoma, užtikrintų mitybos įvairovę. Juk jei sudėtume tiesiog aštuonias skirtingas sriubas, tai greičiausiai vieną ar dvi senjorai suvalgytų, o likusias pasidėtų į spintelę.

Dotnuvos seniūnija

Na, o gavę platesnio spektro produktų, jie galės valgyti skirtingą maistą: plovą, sriubas, mišrainę ar marinuotas daržoves panaudoti garnyrui prie kitų patiekalų, užtepėle pagardinti sumuštinį.“

Pradžiugino ir produktai, ir dėmesys

Krašto senjorai, sulaukę į jų kiemus užsukusių dovanomis nešinų svečių, liko maloniai nustebinti. Kaip pasakoja paramą dalijusios seniūnijų socialinės darbuotojos, senoliai džiaugėsi ne tik praktiškomis lauknešėlių gėrybėmis, bet ir sudėtingu laiku Kėdainių konservų fabriko kolektyvo jiems skirtu nuoširdžiu dėmesiu bei rūpesčiu.

„Dotnuvos seniūnijoje ir pirmą kartą, ir antrą maisto produktų lauknešėlius išdalijome 10-čiai vienišų, atokiau gyvenančių ir 70-metį perkopusių senjorų, – pasakoja seniūnijos socialinio darbo specialistė Jurgita Daniūnaitė. – Smagu, kad ne tik valstybė senjorams stengiasi padėti, bet ir privatus verslas nepamiršta, ištiesia pagalbos ranką.

Žinoma, parnešti iš parduotuvės produktų tokią galimybę turintys senoliai paprašo ir kaimynų, bet juk kiekvienam norisi būti savarankiškam, todėl sulaukti paramos maisto produktais būtent šiuo laiku senjorams buvo ypač džiugu.“

Surviliškio seniūnijoje išdalyta taip pat 10 lauknešėlių.

„Turime vienišų senyvo amžiaus asmenų, kurie nuošaliai gyvena ir neturi jais pasirūpinti galinčių artimųjų. Šiems seniūnijos gyventojams paskirta lankomoji priežiūra. Tad būtent tokiems senjorams ir dalijome maisto paketus, – sako Surviliškio seniūnijos socialinio darbo specialistė Lina Civilkienė. – Sulaukę šių dovanų senoliai labai džiaugėsi. Tiesa, juos nustebino tai, kad su lauknešėliais apsilankėme ir antrą kartą. „Argi gali būti taip dažnai?“ – negalėdami atsidžiaugti klausė jie.

Senjorai labai patenkinti, kad tokiu sudėtingu laiku, kai nerekomenduojama net eiti į parduotuvę, jie liko nepamiršti ir apie juos buvo pagalvota, – šypsodamasi pasakoja pašnekovė. – Gyventojai džiaugėsi ne tik geradarių dėmesiu, bet ir pačiais maisto produktais, kuriuos rado lauknešėliuose.

Surviliškio seniūnija

Pavyzdžiui, sriubos labai greitai bei lengvai paruošiamos. Juk ne kiekvienas senjoras beturi sveikatos ilgai stovėti prie viryklės ir gaminti, o čia – greitai, paprastai paruošiama ir gardu. Šie produktai išties praturtino senjorų stalą, kai kurie sakė per visą gyvenimą tokių sriubų bei skonių neragavę.

Išties sveikintina bei malonu, kad užklupus sudėtingam metui verslas išlieka socialiai atsakingas ir dėmesingai remia šalia esančius bendruomenės narius, kuriems šiuo metu yra nelengva.“

Jei reikės, paramą skirs ir trečią kartą

Pirmieji maisto produktų paketai senjorams iškeliavo netrukus po to, kai buvo paskelbtas karantinas. Vyriausybei karantiną pratęsus, Kėdainių konservų fabrikas žengė drauge – lauknešėlius senoliams skyrė dar kartą. Pasak A. Viazovskio, bendrovė stebės situaciją ir, jei senjorams neiti iš namų bus rekomenduojama dar ilgiau, fabrikas savo produkcijos paketus suruoš ir trečią kartą.

„Šiuo kebliu laikotarpiu senjorams bei visiems krašto gyventojams norėčiau palinkėti saugoti save, nes sveikata – brangiausia, ką kiekvienas turime, – akcentuoja Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius A. Viazovskis. – Laikykimės karantino metu valstybės skelbiamų rekomendacijų. Padėkime vieni kitiems kantriai išlaukti šį sunkų periodą. Tikiu, jei būsime atsakingi, sudėtingas tarpsnis praeis ir visi vėl galėsime laisvai judėti, susitikti bei lankyti artimuosius.“

Užsakymo nr.: PT_84265613