„Agrochemos“ specialistai išskiria tris pagrindinius dalykus, kuriais pasirūpinę, galėsite džiaugtis kokybišku pomidorų ir agurkų derliumi.

1. Žemė, kurioje auga pomidorai ir agurkai turi būti derlinga ir sveika.

Labai svarbu pomidorų ir agurkų daigus perkelti į gerai paruoštą, derlingą dirvą. Jeigu šiltnamio žemės seniai neatnaujinote, būtų verta tai padaryti ir nukasus 20-30 cm. senos žemės, pakeisti ją nauja, praturtinta trąšomis ir mikroelementais. Rinkoje nemažai įvairių durpių substratų, tačiau patartina rinktis atidžiai ir pirkti tikrai kokybišką. „Agrochemos“ „Kompostinė žemė“, skirta daržovių auginimui atvirame ir uždarame grunte. Ši kompostinė žemė pagaminta iš durpių ir galvijų mėšlo mišinio. Joje taip pat yra azoto, fosforo ir kalio, kurie užtikrina gerą daigų vystymąsi ir augimą.

Kompostinė žemė

Jeigu šiltnamyje žemė nėra nualinta, užtenka padidinti jos derlingumą įmaišant organinių trąšų. „Ekologiškas galvijų mėšlas“ – nauja 100 proc. ekologiška „Agrochemos“ trąša, neturinti cheminių priedų ar dirbtinių medžiagų. Ji atstato nualintas dirvas, didina organinės anglies ir humuso kiekį dirvoje, o joje esančios organinės medžiagos skatina mikrofloros dauginimąsi. „Agrochemos“ naujiena „Ekologiškas galvijų mėšlas“ yra universali trąša, tinkanti visoms kultūroms tręšti ir pagerinti visų tipų dirvožemio kokybę. Plačiau apie naujas „Agrochema“ trąšas skaitykite čia >>

Tiek pomidorų, tiek agurkų daigus perkeliant į nuolatinę jų augimo vietą reikėtų „pagrūdinti“ ir prieš persodinimą išnešti į lauką, bei gausiau daigus palaistyti. Į paruoštas augalams duobutes, daigus perkelkite kartu su žeme iš daiginimo indelių – taip augalai lengviau prigis ir patirs mažiau streso.

Agrochema nuotr.

Jeigu yra galimybė, agurkus ir pomidorus auginti skirtinguose šiltnamiuose, nes šios daržovės turi gana skirtingus „pomėgius“ – pvz. pomidorai mėgsta gaivų gryną orą, o agurkams reikalinga užuovėja ir kuo didesnė šiluma. Jeigu šias daržoves auginate viename šiltnamyje – pomidorų daigus geriau sodinti arčiau durų, o agurkus – šiltnamio viduryje, arčiau jo sienų.

2. Sveikiems augalams ir geram derliui reikalingos maisto medžiagos.

Gelstantys pomidorų ir agurkų lapai – pirmas signalas, kad šiems augalams trūksta maisto medžiagų. Kad taip neatsitiktų, rekomenduojama pomidorus ir agurkus tręšti specialiomis, konkrečiai šiems augalams pritaikytomis trąšomis. Tiek pomidorai, tiek agurkai paprastai tręšiami 4-6 kartus per sezoną, tačiau reikia atsižvelgti į augalų būklę ir jeigu yra poreikis, tręšti papildomai. Trąšas galima naudoti ir prieš daigų sodinimą – įberiant jų į duobutes. Taip pat bent kartą pomidorus ir agurkus reikėtų patręšti intensyvaus augimo, žydėjimo ir vaisių mezgimo metu. Ir, žinoma, nepamirškite šių daržovių palepinti papildomomis maisto medžiagomis derėjimo metu. Lietuviškos birios „Agrochemos“ trąšos „Pomidorams“ ir „Agurkams“ sukurtos būtent šių daržovių poreikiams patenkinti – specializuotose trąšose be azoto, fosforo, kalio gausu mikroelementų, kurie užtikrina gerą pomidorų ir agurkų aprūpinimą lengvai įsisavinamomis maisto medžiagomis, normalų augimą, intensyvų žydėjimą ir derliaus mezgimą, gerina daržovių išvaizdą. Agurkams prieš sodinimą patariama naudoti 60-80 g/m2 birių trąšų „Agurkams“, intensyvaus augimo ir žydėjimo metu sumažinti normą iki 20-25 g/m2, o derėjimo metu – 30-35 g/m2. Tuo tarpu „Agrochemos“ trąšų „Pomidorams“ prieš sodinimą rekomenduojama berti 50-70 g/m2, intensyvaus augimo ir žydėjimo metu, kaip ir agurkams, – 20-25 g/m2, ir derėjimo metu atininkamai – 30-35 g/m2. Šiomis trąšomis daržoves galima ir laistyti ištirpinus 15-25 g trąšų 10 l vandens.

Agrochema nuotr.

Jeigu pirmenybę teikiate skystoms trąšoms, pomidorus ir agurkus vegetacijos ir derėjimo metu galima laistyti skystomis „Agrochemos“ trąšomis „Daržovėms“. Šios makro ir mikroelemtų trąšos, skirtos lauke ir šiltnamyje auginamoms daržovėms (žalumyninėms, šakniavaisinėms ir vaisinėms) yra greitai augalų įsisavinamos ir efektyviai veikiančios trąšos. Užtenka 50-70 ml skystų trąšų išmaišyti 10 l vandens ir šiuo tirpalu laistyti daržoves, išliejant 3-5 l į 1 m2.

Taip pat pomidorus ir agurkus galima palaistyti gerai vandenyje tirpstančiomis „Ekologiško galvijų mėšlo“ trąšomis. Dirvožemyje ištirpusios šios granuliuotos bekvapės trąšos pereina į lengvai augalui pasisavinamas maisto medžiagų formas, tad pomidorų ir agurkų daigai turės pakankamai jų augimui reikalingų medžiagų.

3. Pomidorus ir agurkus reikia saugoti nuo ligų.

Ir pomidorus, ir agurkus, ligos gali užpulti vos šiems sudygus. Dažniausiai pomidorų ir agurkų daigus puola šaknų puvinys, pažeidžiantis augalų šaknų sistemą dar iki susiformuojant visaverčiams daigams. Jei liga pažeidžia daigus vėliau, jie gali iškart nenunykti, tačiau pažeistos šaknys nebeleidžia augalui toliau vystytis, daigai nustoja augti, dažnai jie patys supūva. Norint daigus apsaugoti nuo pašaknio ligų ir puvinio rekomenduojama juos laistyti sisteminio poveikio fungicidu – „PREVICUR ENERGY“. Šis preparatas stabdo grybienos augimą, sporų vystymąsi ir tokiu būdu neleidžia ligoms plisti. Jis ne tik gydo ir apsaugo augalus nuo ligų, bet ir stimuliuoja šaknų sistemos bei viso augalo vystymąsi. Nepalankiomis sąlygomis augalai būna tvirtesni. Užtenka 10 litrų vandens išmaišyti 15 ml fungicido ir šiuo tirpalu palaistyti daigus. „PREVICUR ENERGY“ fungicidą galima naudoti ir šiltnamio žemės bei konstrukcijų dezinfekavimui, taip užkertant kelią ligų sukėlėjų, sėkmingai peržiemojančių grunte, plitimui.

Agrochema nuotr.

Viena dažniausiai pasitaikančių ir pavojingiausių pomidorų ligų – maras. Jį galima atpažinti iš ant pavienių lapų, stiebų ir žalių vaisių atsiradusių pailgų rusvų dėmių. Šios ligos pažeisti lapai greitai nudžiūsta. Ligos pažeidimai pastebimi ir ant lapų, stiebų, bet daugiausiai jų galima pamatyti ant pomidorų vaisių, ypač žalių. Šis grybelinis susirgimas itin pavojingas, nes plinta labai greitai, o ligos sukėlėjo sporų yra beveik visur – tiek dirvožemyje, tiek ant sodo įrankių. Kovoti su šia pavojinga liga galima pasitelkus itin veiksmingą kontaktinį fungicidą „REVUS 250 SC“ (norma – 6 ml arui).

Tuo tarpu miltligė puola ir pomidorus, ir agurkus. Ši liga paprastai pažeidžia visas augalo dalis, išskyrus vaisius. Pirmiausiai nuo miltligės nukenčia augalo lapai, kurie paruduoja, nudžiūsta ir nukrinta. Miltligės padarinys – nedideli vaisiai ir prasta jų prekinė išvaizda. Miltligės plitimui palankus sumažėjęs šviesos kiekis ir pernelyg sausas oras. Veiksmingai su miltlige kovoja sisteminis fungicidas „TOPAS 100 EC“ (norma – 5 ml/10 l vandens). Jį rekomenduojama naudoti profilaktiškai arba ligų plitimo pradžioje. Jeigu liga smarkiai išplitus – jo veiksmingumas bus menkas.

Asociatyvi nuotr.

Be tinkamų trąšų užauginti kokybišką derlių sudėtinga. Visiems augalams reikalingos maisto medžiagos – ar jos organinės, ar mineralinės kilmės. Svarbu įsitikinti, jog augalus maitinate kokybiškais produktais, skirtais būtent tai kultūrai, kurią auginate ir laikytis rekomenduojamų naudojimo normų. Platų asortimentą lietuviškų birių ir skystų trąšų visoms sodo ir daržo kultūroms, taip pat veiksmingų augalų apsaugos priemonių, kokybiškų durpių substratų rasite „Agrochemoje“. Tai sodininkų ir daržininkų simpatijas jau pelnę produktai, kurių efektyvumu netruksite įsitikinti patys: www.agrochema.lt/katalogas/prekes-sodui-ir-darzui/

Tad skanaus ir gausaus derliaus!

Užsakymo nr.: PT_84264721