Dauguma Lietuvoje dirbančių plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojų sugeba atlikti nemažai grožio operacijų, tačiau tik keletas tokių, kurie kokybiškai daro veido patempimo, sudėtingas nosies koregavimo operacijas. R. Vaičiūnas yra šios srities ekspertas, vienas iš tų, į kurį galima kreiptis visais klausimais, ir jei gydytojas mato, kad operacija reikalinga, o sprendimas įmanomas – jis besikreipiančio kliento problemas išsprendžia itin profesionaliai.

Po 30-ies metų darbo ir profesinio tobulėjimo Vilniuje, keliatės į Klaipėdą. Kas paskatino šiam žingsniui? Ar nebaisu palikti gerai pažįstamas ligonines ir nerti į naujus iššūkius?

Aš iš tų žmonių, kuris visada turėjo svajonę gyventi kažkur prie jūros. Visgi, gyventi kurorte ir ten ilsėtis – du skirtingi dalykai. Mano tėvai 45-ius metus turėjo vasarnamį Palangoje, kuris liko man, ir kuriame mielai visada ilsiuosi. Kalbant iš profesinės pusės, Vilniuje jau daug visko išbandyta, sostinėje save realizavau, o čia svajonė pati pasibeldė – su galimybe tapti chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje vadovu. Kodėl ja nepasinaudojus? Kada jei ne dabar? Čia tas atvejis, kai svajoti reikia tyliai, nes svajonės anksčiau ar vėliau išsipildo. Naujas centras, nauja aplinka, ligoninė, kuri puikiai įrengta – puiki galimybė.

Northway nuotr.

Kodėl Jums pasirodė patraukli chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje perspektyva?

Manau, kad tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė privati ligoninė Vakarų Lietuvoje, turinti taip gerai įrengtas operacines ir visas licencijas. Tikiu, kad po kelių metų daugelis jaunų gydytojų čia svajos padirbėti. Aš pats, studijuodamas rezidentūroje, Klaipėdoje po trečio ir ketvirto kursų atlikau labai sėkmingą praktiką.

Ar tikite ir matote perspektyvą, kad Lietuvos pajūris yra ar gali tapti oaze tiems, kas nori „pabėgti“ grožio savaitgaliams?

Žinoma. Klaipėda yra didelis miestas, tačiau tuo pačiu čia ir kurortas. Tai labai patogi vieta vystyti plastikos chirurgiją, juk visi puikiai žino, jog po mūsų atliktų procedūrų, operacijų, pacientams, kad taptų gražūs, pradžioje tenka pabūti labai negražiems. Ši lokacija idealiai tinka poilsiui po operacijos. Juk greta Palanga, Šventoji, Nida, kur galima pabėgti, ramiai pabūti ir grįžti tiek pagražėjus, tiek pailsėjus. Manau, kad pajūris turi didžiulį potencialą. Tikiu, kad klientams galėsime pasiūlyti aukščiausios klasės paslaugų paketus: nuo galimybės geriausiomis sąlygomis atlikti norimas procedūras, operacijas iki poilsio galimybių gijimo laikotarpiu, mėgaujantis Baltijos pajūrio teikiamais privalumais.

Northway nuotr.

Nemažai klinikų Vakarų Europoje, užsiimančių plastine chirurgija, yra įsikūrusios kalnų miesteliuose, kurortuose. Po operacijos, kad žmogus ramiai praleistų savaitę ar dvi, tai tiesiog idealus variantas.

Pas mano srities specialistus lankosi dviejų tipų pacientai: vieni labai nori visiems pasakoti ir girtis, kokias procedūras atliko, kitų tikslas – kad niekas nepastebėtų. Pastariesiems tokios grožio atostogos į pajūrį – idealus variantas. Aukščiausio lygio procedūros turi būti atliktos taip, kad pacientai po jų, grįžę į įprastą gyvenimą, atrodytų ir jaustųsi kaip po gerų atostogų.

Esate labai garsus chirurgas, kurio pavardė žinoma ne vienam. Sakykite, kas Jums svarbiausia profesiniame kelyje? Kokius iššūkius ir tikslus sau keliate, darbus pradėjęs Klaipėdoje?

Darbas man yra ir darbas, ir hobis. Tai geriausia, ką aš moku daryti. Pacientų atsiliepimai sako, kad man tai sekasi gerai. O juk yra ir posakis: jei darbas mylimas, tai niekada nedirbi, o mėgaujiesi. Palikti savo klientus, su kuriais dirbau trisdešimt metų, tikrai nemažas iššūkis. Visgi, pagalvojau, kad jei dabar į Vilnių pas mane atvažiuodavo nemaža dalis pacientų iš vakarų Lietuvos, tai kodėl ir atvirkščiai negali būti?

Vadovausite naujam kolektyvui, o tai irgi savotiškas iššūkis. Kokius reikalavimus sau ir kitiems keliate? Kaip manote, kokios mediko savybės yra svarbiausios?

Vienas iš didžiųjų iššūkių, kurį patiriu tikrai ne pirmą kartą – naujas kolektyvas. Kita vertus, turėsiu galimybę formuoti taisykles, darbo kultūrą, kuri man priimtina, ir vadovautis tomis vertybėmis, kurios man darbe svarbios. Pamatinė jų – kokybė. Jos reikalauju tiek iš savęs, tiek iš žmonių, dirbančių su manimi. Manau, kad tam tikrų taisyklių laikymasis, aukštų standartų kėlimas ir lėmė, kad, kaip sakote, esu Lietuvoje žinomas grožio chirurgijos atstovas.

Northway nuotr.

Turiu įvairios patirties, kalbant apie naują kolektyvą ir integraciją į jį. Man pirmoje vietoje – darbo kokybė, o sėkmingumą vertinu pagal rezultatus. Man nėra svarbu, kiek laiko žmogus praleidžia darbe, aš domiuosi, ką jis nuveikė per tą laiką. Aš labai vertinu kolektyviškumą, kas itin aktualu medicinoje. Vengiu – kategoriškumo ir kategoriškų žmonių. Medicina nėra tikslus mokslas, todėl tas „visko žinojimas“ – labai bloga savybė. Kažkada, kai buvau plastinės chirurgijos draugijos prezidentu, man pavyko pasiekti vieną svarbų dalyką: kad mes, grožio chirurgijos atstovai, nors ir būdami konkurentais, netapome priešais. Manau, kad labai svarbu, kad tos pačios srities specialistai dalintųsi žiniomis, patirtimis, konstruktyviai bendrautų.

Žinau, kad Klaipėdoje laukia nauja ligoninė, naujas kolektyvas, bet tikiu, kad greitai pavyks tapti stipria komanda. Tai vienas mano tikslų.

Kokias procedūras atliksite chirurgijos centre „Northway“ Klaipėdoje? Kokių procedūrų galimybes suteiks ši privati klinika ir joje dirbanti komanda?

Šioje klinikoje labai daug aukščiausios kvalifikacijos specialistų. Aš pats esu plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistas, kuri apima dvi sritis: rekonstrukcinę ir estetinę chirurgiją. Tikiuosi, kad ateityje komandą papildys ir daugiau plastikos chirurgijos specialistų. Chirurgijos centras „Northway“ yra daugiaprofilinio spektro chirurgų klinika. Joje dirba ortopedai, traumatologai, pilvo chirurgai, kraujagyslių chirurgai, ginekologai ir t.t. Tikrai labai didelis spektras profesionalų. Šioje klinikoje galima atlikti labai daug grožio procedūrų ir operacijų: nuo veido iki viso kūno modeliavimo su riebalų nusiurbimu. Tam čia yra visa reikalinga nauja moderni įranga.

Jūsų vizitinė kortelė – veido, o ypač nosies, rekonstrukcinės operacijos. Ar dažna lietuvė joms ryžtasi? Ar tai sudėtinga operacija? Ar reikalauja ilgo pooperacinio gijimo laikotarpio?

Veido operacijos yra labai populiarios. Neretai manoma, kad plastikos chirurgija – tai tik krūtų operacijos. Visgi, Lietuvoje daugiausiai atliekama vokų pakėlimo operacijų. Krūtų – antroje vietoje. O tada nosies, veido patempimo, riebalų siurbimo, pilvo.

Northway nuotr.

Medicinoje yra nerašyta taisyklė, kad po bet kokios operacijos pacientas komforto zonoje turėtų būti bent dvi savaites, kol patinimai, mėlynės pradeda nykti. Po nosies operacijos, kol praeina tinimas, susiformuoja minkštieji audiniai, kol kaulai sugyja, vidinis tinimas baigiasi – mažiausiai keli mėnesiai, o rezultatai vertinami tik po pusmečio. Klaipėdoje tam (tiek trumpam, tiek ilgam pooperaciniam laikotarpiui) sąlygos yra puikios: tiek prieš operacinio, tiek operacinio, tiek pooperacinio laikotarpio. Tai daugiaprofilinė ligoninė, kurioje yra viskas: tiek reanimacija, tiek įvairaus spektro specialistai. O juk pacientų saugumas mums visada yra svarbiausia.

Dažna moteris, nusprendusi, kad jai reikia tam tikros grožio procedūros, nežino, nuo ko pradėti. Gal patarsite, kokių veiksmų imtis, kaip planuoti tas procedūras, ką įvertinti?

Jeigu atsiranda kažkokia problema, kuri kankina, neduoda ramybės, pavyzdžiui, raukšlės, tuomet ir reikia kažką daryti. Aišku, kaip taisyklė, moterys pirmiausia pasitaria su draugais arba internetinėmis paieškų sistemomis, na o jau tada ieško gydytojų. Aš siūlyčiau pirmiausia kreiptis į specialistus ir tai daryti gyvai. Nuotoliniu būdu galima konsultuoti, papasakoti apie operacijos eigą, tačiau daugelį svarbių niuansų virtualiai sunku įvertinti. Svarbu ateiti, pasirodyti, kad specialistas geriausiai, kaip tik gali, viską įvertintų, tai būtų saugu, teisinga. Jeigu jūs norite kelių nuomonių, kreipkitės į kelis gydytojus, išgirskite kelias nuomones. Man „kepurė nenukrenta“, jei pacientas pasirenka kitą chirurgą. Labai svarbu, kad būtų tarpusavio pasitikėjimas.

O kada reikia kažką daryti, kreiptis į plastikos chirurgus? Kai iškyla problema, kuri trukdo laimingai gyventi. Amžiaus, lyties ar kitų cenzų čia nėra.

Esate sakęs, kad „operuoti gražiai moka daug kas, bet menas yra atrinkti: ką reikia ir galima operuoti“. Ką turite omenyje?

Taip, tai ir yra didysis menas. Techniškai gerai operuoti sugeba nemažai plastikos chirurgų ir, aišku, tai labai svarbu. Visgi, jei specialistas sugeba gražiai, gerai operuoti, tačiau nesugeba ar nenori atrinkti, kam to reikia, jis save sukompromituoja. Kai sako, kad šis geras chirurgas, o šis nelabai – manau, kad apie tai ir yra. Svarbu numatyti rezultatą ir sugebėti pacientui pasakyti, kad atsiprašau, bet jūsų lūkesčiai nėra realūs arba jums to nereikia. Kiti, būna, ateina prisirinkę informacijos internete, kuri visai nėra teisinga. O medicinoje visko esmė – patirtis. Tik bėgant metams specialistas įgyja tą žinių bagažą, kuris pacientams leidžia padėti „nepasiklysti“, tinkamai patarti, surasti geriausius sprendimus. Kitas klausimas: ar gydytojas moka ta patirtimi pasinaudoti ar ne?

Northway nuotr.

Aš visada sakiau, kad pirmiausia – darbas, atsakingas požiūris, o tada ateina ir pinigai. Vidutiniškai medicinoje dirbti negalima, reikia būti geriausiems. O man „vidutinioku“ niekada ir mama neleido būti. Ji visada kartojo, kad turiu siekti būti geriausia savo versija darbinėje srityje. Mano mama buvo griežta moteris, kaip juokauju, su tėčiu mes jos nebijojome, bet privengdavom (juokiasi – aut. past.).

Kuo Jums artima ir miela Klaipėda?

Jei Klaipėda nebūtų miela, tai ir karjeros galimybės ten nenuvytų. Jūra man turi ypatingą reikšmę, suteikia energijos. Man labai patinka Švyturio šalis. Aišku, Vilnius – gimtasis miestas, kuriame augau, kuriame žengiau visus profesinius žingsnius link to, kuo esu šiandien. Visgi, manau, kad Klaipėda – labai didelį potencialą visose srityse turintis miestas – modernėjantis, augantis, o kur dar kurorto privalumui.

Ar nebaugu keltis į mažesnį, ramesnį miestą?

Mūsų pasąmonėje dažnai užkoduota, kad tik didelis miestas kažką žmogui gali suteikti. Manau, kad klaidingas šis požiūris. Na, pavyzdžiui, Kembridžas – juk tikrai yra tiesiog didelis kaimas. O turi pasaulinio lygio universitetą ir visi svajoja ten pagyventi. Kažkada buvau stažuotėje Vokietijoje, nedideliame miestelyje, maždaug 80 km už Hamburgo, kuris dydžiu panašus į mūsų Trakus. Ir ką jūs manote? Klinikos – dvigubai didesnės nei Santaros, malūnsparniai skraido, žmonės saugiai, patogiai gyvena ir niekam nekyla klausimų, kad tai kažkuo prastesnė vieta nei didmiesčiai. O kiek pliusų! Jokių kamščių, skubėjimo. Ką, tikiuosi, ir aš patirsiu Klaipėdoje.

Kaip manote, ką ne tik kaip savo srities profesionalas, tačiau ir kaip žmogus, atrasite šiame Lietuvos pajūrio mieste? Gal turite hobių, kuriais mėgautis pajūris palankus?

Mano mylimas hobis be chirurgijos yra nardymas, aš priklausau nardymo klubui, kuris yra būtent Klaipėdoje. Šis sutapimas – kaip eleksyras ant žaizdos, mat, tikiuosi, gyvendamas uostamiestyje galėsiu daugiau laiko rasti šiai, man labai mielai, veiklai.


Northway nuotr.
Na, o kur mieliau poilsiaujate? Baltijos jūros kurortuose ar svetur?

Kiekvienais metais tam tikrą atostogų dalį leisdavau Palangoje. Tai nelaužoma tradicija. Kaip sakau, esu baltų tautybės, tad natūraliai jaučiu tą trauką Baltijos jūrai. Lietuvos pajūris yra puikus, gal saulės ne tiek daug, jūra ne pati šilčiausia, tačiau daug kitų privalumų. Visgi, kasmet ir į užsienį keliaudavau panardyti su garsiu povandeninio fotografavimo profesionalu ir žurnalo „Ocean Geographic“ redaktoriumi Michaelu Awu. Jau kelerius metus mūsų lietuvių draugų komanda važiuoja į jo organizuojamas ekspedicijas po nuostabiausias povandeninio pasaulio vieteles.

Užsakymo nr.: PT_84264189