Palankesnis paraiškų priėmimo terminas

KPP paraiškų priėmimo naujovės suteiks ūkininkams daugiau laiko parengti paraiškas.

Pratęsti terminai tokių priemonių veiklos sritims, kaip: „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“, „Parama miškų infrastruktūrai gerinti“, ,,Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“, „Parama asbestinių stogų dangos keitimui“ ir daugeliui kitų priemonių. Priemonių sąrašas, kurių terminai pratęsti, skelbiamas ŽŪM interneto svetainėje.

Paraiškų pateikimas nuotoliniu būdu

Kartu su paraiškų terminų pratęsimu priimti Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos administravimo taisyklių (Administravimo taisyklės) pakeitimai, kurie leis paraiškas pateikti bekontakčiu pareiškėjui patogiu būdu – tai specialiai įrengtos „paraiškų dėžutės“, galimybė siųsti dokumentus per kurjerį arba elektroninėmis priemonėmis.

Dokumentai, siunčiami per kurjerį, turi būti išsiųsti ne vėliau kaip paskutinę paramos paraiškų priėmimo tvarkaraštyje nurodytą dieną. Tokie dokumentai turi būti patvirtinti pareiškėjo parašu ir pateikiami dokumentų originalai arba kopijos, kaip to reikalaujama Administravimo taisyklėse.

Norintys pasinaudoti KPP parama ir pateikti paraišką, dokumentus taip pat gali siųsti elektroniniu paštu Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) interneto svetainėje nurodytais adresais. Tokie dokumentai turi būti pasirašyti saugiu elektroniniu parašu.

„Paraiškų dėžutės“ – tai specialiai įrengtos vietos, kuriose pareiškėjas gali pateikti paramos paraišką tiesiogiai nekontaktuodamas su kitais asmenimis. Šios dėžutės įrengtos NMA Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento teritoriniuose paramos administravimo skyriuose, adresais, nurodytais interneto svetainėje www.nma.lt.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad paraiškų, kurios paliekamos „paraiškų dėžutėse“, teikimas vyksta dviem darbo dienomis trumpiau nei nustatyta paramos paraiškų priėmimo pabaiga.

Apie paramos paraiškos užregistravimą pareiškėjai per 1 darbo dieną informuojami paramos paraiškoje nurodytu telefonu ir (arba) elektroniniu paštu, o negavęs iš NMA informacijos apie paramos paraiškos užregistravimą, pareiškėjas ne vėliau kaip 2 darbo dieną po paraiškos pateikimo turėtų susisiekti su NMA.

Lengvesnės paraiškų teikimo sąlygos

Karantino laikotarpiu atlikti KPP paraiškų vertinimo pakeitimai, kurie yra itin svarbūs ir aktualūs ūkininkams. Pakeitimai suteikia palankesnes sąlygas dokumentų pateikimui bei užtikrina, kad susidariusi situacija nesukeltų kliūčių ūkininkams, ketinantiems pateikti paraiškas.
Taip pat karantino metu į paramos paraiškų vertinimo terminą neįskaičiuojamas paklausimų pareiškėjui ir (ar) prašymo dėl papildomos informacijos kitoms institucijoms pateikimo ir atsakymo gavimo terminas, jei atsakymų į paklausimus negalima pateikti dėl karantino ir tai pagrindžiama atitinkamais dokumentais.

Visi pakeitimai ir numatytos lengvatos yra skelbiami NMA interneto svetainėje: https://www.nma.lt/index.php/naujienos/svarbus-pakeitimai-del-karantino-kpp-administravimo-taisyklese/26580

Tikimasi, kad skubos tvarka priimti administracinių procesų pakeitimai ir pratęsti paraiškų pateikimo terminai leis ūkininkams, planuojantiems pasinaudoti KPP parama, tinkamai pateikti dokumentus, o dėl COVID-19 susidariusi situacija nesukels papildomų trukdžių.

Finansuojama Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_84230105