Derliaus gausa svarbi, dar svarbesnis – saugumas

950 hektarų ūkyje besidarbuojantis R. Janušis pripažįsta – net ir geriausią derlių sugadins netinkama sandėlio temperatūra, drėgmė bei jame besiveisiantys kenkėjai. Pastarieji ūkininkams tampa tikru galvos skausmu, mat užsilieka grūdų likučiuose, plyšiuose, ant grindų ir kitų paviršių.

„Su kenkėjais kovoti tenka laukuose, tačiau išsprendus šią problemą, po rugiapjūtės ji gali pasirodyti ir saugyklose. Kad išvengtume kenkėjų, grūdus ventiliuojame, saugyklose palaikome derliui tinkamą temperatūrą. Visgi sandėlio valymas dar prieš atvežant grūdus yra pats svarbiausias. Jei nėra valymo ir dezinfekcijos, joks ventiliavimas ir temperatūros reguliavimas išvengti vabzdžių nepadės“, – teigia R. Janušis.

Tad grūdų sandėliavimui ūkininkas ruošiasi ne mažiau atsakingai, nei pačiai sėjai ir rugiapjūtei. Kiekvieno sezono pradžioje peržiūri, kad sandėlio aplinkoje nebūtų užsilikusių parazitų ar kitų kenkėjų, išvalo saugyklas ir jas išpurškia dezinfekcinėmis priemonėmis.

Visgi, maistinius grūdus auginantis ūkininkas cheminius preparatus renkasi itin atidžiai.

„Kaip ir visi ūkininkai, saugome savo derlių, kad jis išliktų kuo gausesnis. Tręšiame, rūpinamės, kad sausra nenualintų, naikiname kenkėjus laukuose ir sandėliuose. Tačiau suprantame, kad bet kokia derliaus gausą garantuojanti priemonė visų pirma turi būti saugi – nekenkti pačiam grūdui ir nekelti pavojaus jį vartojančių sveiktai“, – teigia R. Janušis.

Cheminių medžiagų normą maistiniuose grūduose nustato Lietuvoje veikianti Valstybinė augalų tarnyba. Atsižvelgdamas į reikalavimus, R. Janušis renkasi priemonę „K-Obiol“ – šis insekticidas nesuprastina grūdų maistinių savybių, o juo apdorotuose grūduose veikliosios medžiagos deltametrino aptinkama aštuonis kartus mažiau nei didžiausia leistina norma. R. Janušis pažymi, kad ir kviečius superkanti bendrovė „Roquette Amilina“, įsikūrusi Panevėžyje, pirmenybę teikia ūkininkams, grūdų saugyklas prižiūrintiems su „K-Obiol“ priemone.

Lietuva – žinoma kviečių augintoja

Tarptautinės bendrovės „Roquette“ įmonė „Roquette Amilina“ siekia užtikrinti, kad visoje grūdų tiekimo grandinėje būtų laikomasi saugumo ir tvarumo principų. Todėl bendradarbiauja su tais ūkininkais ir žemės ūkio bendrovėmis, kurių kviečiai neužteršti pavojingomis cheminėmis medžiagomis.

„Pasaulyje vis dažniau pirmenybė teikiama tvariems verslo sprendimams. Mūsų atveju institucijos griežtina taisykles grūdų apsaugai naudojamiems preparatams, o tai – svarbus žingsnis sveikesnės produkcijos link. Šiandien griežtai tikrinama, kad naudojamų preparatų medžiagos neįsiskverbtų giliai į grūdą, nepaliktų toksinų bei pesticidų pėdsakų. Rinkdamiesi grūdų tiekėjus, tokius reikalavimus taikome ir mes“, – teigia „Roquette Amilina“ tiekimo grandies vadovas Renatas Šaikus.

Įmonių grupė „Roquette“ šiuo metu veikia daugiau nei 100 valstybių. Tiek jai priklausanti Panevėžio „Roquette Amilina“, tiek kitos bendrovės bendradarbiauja siekdamos pasiūlyti geriausius ingredientus maisto, mitybos ir sveikatos rinkose. Anot R. Šaikaus, tvarūs Lietuvos ūkininkų sprendimai nelieka nepastebėti.

„ Lietuva šiandien žinoma kaip konkurencinga kviečių augintoja ir eksportuotoja. Puikią lietuviškų kviečių kokybę jau pažįsta reiklūs vartotojai tolimiausiuose planetos kampeliuose. Todėl skatiname savo partnerius išlaikyti kokybę bei rinktis priemones, atitinkančias aukščiausius standartus. Žaliavų ir gamybos produktų užterštumas pesticidais ar cheminėmis medžiagomis itin pavojingas sveikatai, taip pat užkerta kelią ir į eksporto rinkas“, – kalba R. Šaikus.

Pasak jo, tam, kad būtų užtikrinta kokybė, maisto produkcijos grandinėje turi bendradarbiauti visi – nuo ūkininkų iki produktų gamintojų. Todėl daugiau nei 0,5 mln. tonų Lietuvoje perdirbimui užaugintų kviečių kiekvienais metais superkanti įmonė, kaip ir visuomet, žaliavų kokybę tikrins keletą kartų – ir grūduose, ir galutiniuose produktuose.

„Roquette Amilina“ yra Roquette grupės įmonė. Bendrovė „Roquette“ yra pasaulinė augalinės kilmės ingredientų ir naujų augalinių baltymų pradininkė. Įmonių grupė bendradarbiauja su savo klientais ir partneriais, taip pat siekia išnaudoti gamtos potencialą tam, kad galėtų pasiūlyti geriausius ingredientus maisto, mitybos ir sveikatos rinkose – prisidėti prie dabartinių ir būsimų socialinių iššūkių sprendimo. Įmonių grupė vadovaujasi novatoriškumu ir ilgalaike vizija, ir yra įsipareigojusi gerinti milijonų žmonių gerovę visame pasaulyje, tuo pat metu tausojant gamtos išteklius. „Roquette“ šiuo metu veikia daugiau nei 100 valstybių, metinė apyvarta siekia apie 3,5 mlrd. eurų, ir grupėje dirba 8,6 tūkst. darbuotojų visame pasaulyje.

Užsakymo nr.: PT_84211805