Ekologiškas pienas – toks pats skanus kaip įprastas, tik sveikesnis

Kaip ir visos ekologiškos prekės, taip ir pienas turi išskirtinį išgavimo bei gamybos procesą, kuris užtikrina produkto ekologiškumą – tuo jis skiriasi nuo įprasto pieno.

„Ekologinio pieno gamyba privalo atitikti Europos Sąjungos reglamentais apibrėžtų žalio pieno ir produktų gamybos reikalavimus. Pavyzdžiui, pieną turime išgauti tik iš sertifikuotų ekologinių pieno ūkių, kuriuose draudžiama naudoti netinkamą pašarą ir chemines priemones. Tai būtų antibiotikai, hormonai, pesticidai. Pašarai taip pat privalo būti be genetiškai modifikuotų organizmų“, – pasakoja įmonės, kurios produkcijos gamybos procesai taip pat paremti ES reglamentais, atstovai.

Griežti reikalavimai, išgaunant ekologišką pieną, taikomi ir patiems pieno ūkiams – ten pienas privalo būti surenkamas autonomiškai, nenaudojant robotinių įrengimų, taip pat turi būti prižiūrimas produktų transportavimas.

Nors šie reikalavimai taikomi tam, kad būtų išgaunamas kuo sveikesnis pieno produktas, jie prisideda ir prie bendros ekologinės gerovės.

„Mes tikime, kad ekologiški produktai – laimingo gyvenimo dalis. Gamindami ekologiškus produktus, skatiname švarios, sveikos aplinkos kūrimą. O maistingas, neužterštas maistas, sveika mityba – mūsų sveikatos, darbingumo, laimingo gyvenimo pagrindas“, – įsitikinę pienininkai.

Tinka net ir turintiems alergiją

Daugeliui žmonių pieno produktų tenka atsisakyti dėl jų sukeliamos alergijos. Vis dėlto, ekologiškas produkto išgavimas užtikrina, kad pieną gaminanti karvė nebus šeriama antibiotikų ar hormonų pripildytu maistu. Būtent tai ir mažina alergizuojantį poveikį.

„Gamindami ekologišką pieną privalome užtikrinti, kad jo sudėtinės dalys – ekologiškos, sertifikuotos, patikrintos, produktų gamyba atskirta nuo įprastinės. Dėl šių priežasčių ekologiški produktai maistingesni: juose daugiau natūralių vitaminų, mineralų ir kitų organizmui svarbių medžiagų. Taip pat šie produktai puikiai tinka ir vaikams, alergiškiems žmonėms“, – teigia ekologiško pieno gamintojai.

Kalbėdama apie vartotojų įpročius specialistė tikina, kad pastaraisiais metais itin išaugo ekologiškų prekių paklausa, o labiausiai – pieno.

Atsižvelgiant į besikeičiančius Lietuvos vartotojų įpročius, ateityje tikimasi dar labiau išplėsti ekologiškos produkcijos asortimentą.

VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra, kartu su Žemės ūkio ministerija administruoja bei vykdo Europos Sąjungos ugdymo įstaigoms skirtą „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ programą, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama. Tyrimai rodo, kad sveikatai palankios mitybos įpročiai susiformuoja vaikystėje, todėl būtent Programoje dalyvaujančių mokyklų bei darželių ikimokyklinio amžiaus vaikams bei pradinių klasių mokiniams nemokamai tiekiami vaisiai ir daržovės bei pieno gaminiai. Svarbiausia, kad programoje keliami griežti reikalavimai. Tiekiami produktai turi būti ekologiški, lietuviški, nacionalinės kokybės. Daugiau apie programą skaitykite čia ir čia.





Užsakymo nr.: PT_84208963