Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nuo karantinio Lietuvoje pradžios buvo paaukota daugiau nei 700 tūkst. vienetų maisto produktų. Per šiek tiek daugiau nei mėnesį skirta parama sudaro daugiau nei ketvirtadalį įprastai per metus „Iki“ atiduodamų produktų vertės.

„Pradėjus plisti virusui ne tik sugriežtinome saugumo reikalavimus dėl labdarai perduodamo maisto, bet ir padidinome aukojamų produktų kiekius. Karantino metu kasdien vidutiniškai atiduodame apie 20 tūkst. visų kategorijų besibaigiančio galiojimo produktų – duonos gaminių, pieno produktų, šviežios mėsos ir žuvies, jų gaminių, vaisių bei daržovių. Deja, ne visi šiuo metu išgali įsigyti būtiniausius produktus, todėl maisto perdavimas labdarai visose parduotuvėse yra tapusi kasdiene ir savaime suprantama procedūra. Į ją įsitraukia šimtai „Iki“ darbuotojų“, – sako I. Baltrušaitienė.

Ji priduria, kad prekybos tinklas opią maisto trūkumo problemą ir paramą maisto stokojantiems žmonėms padeda spręsti ne vien produktais. Šiuo metu „Iki“ gamina šiltą maistą, kurį „Maisto bankas“ tiekia Vilniaus miesto nakvynės namams.

„Kasdien „Maisto banko“ perdirbimo virtuvėje savanoriai pagamina ir kartu su maisto paketais išvežioja kelis šimtus konservuotų troškinų, sriubų, džemų labiausiai maisto stokojantiems. Kadangi karantino metu organizacija nebespėja pati paruošti maisto visiems jo prašantiems, mielai perėmėme dalį krūvio ir gaminame maistą Vilniaus miesto nakvynės namų gyventojams“, – paaiškina I. Baltrušaitienė.

„Maisto banko“ direktorius Simonas Gurevičius sako, kad papildoma pagalba yra itin vertinga. Tai leidžia savanoriams susitelkti į kitus darbus, kaip, pavyzdžiui, maisto paketų pristatymas dėl karantino izoliuotiems vyresnio amžiaus žmonėms ir daugiavaikėms šeimoms, kurių atžalos šiuo metu negauna nemokamo maitinimo mokyklose.

„Karantino laikotarpiu „Maisto banko“ apkrovos padidėjo kelis kartus. Šalia nepertraukiamos kasdienės veiklos – maisto produktų surinkimo, išrūšiavimo ir išskirstymo kitoms nevyriausybinėms organizacijoms, kurių Lietuvoje remiame beveik šešis šimtus, šiuo metu paramą maisto produktais didelei daliai nepasiturinčių pristatome tiesiai į namus. Vien per kelias ateinančias savaites tokios „Masto banko“ paramos sulauks beveik 70 tūkstančių šalies gyventojų. Tai milžiniškas žmonių skaičius, todėl esame labai dėkingi prekybos tinklui „Iki“, kad dėl jų pagalbos mūsų savanoriams atsiras daugiau galimybių greičiau pasiekti visus šiuos laukime gyvenančius žmones,“ – sako S. Gurevičius.

Prekybos tinklas „Iki“ kovodamas su maisto švaistymo problema jau daugiau nei 10 metų „Maisto bankui“ perduoda besibaigiančio galiojimo produktus ir yra didžiausias šios organizacijos rėmėjas. Per visą bendradarbiavimo laikotarpį paaukoto maisto suma siekia beveik 40 mln. eurų.

„Iki“ prie „Maisto banko“ veiklos prisideda ir finansine parama. Prekybos tinklas organizuodamas socialines akcijas padėjo surinkti lėšas, skirtas įrengti „Maisto banko“ perdirbimo virtuvę ir įsigyti logistikos įrangą bei kitas būtinas priemones, padėjusias išplėsti labdaros fondo veiklą visoje Lietuvoje.

Užsakymo nr.: PT_84173797