Pro fontano purslus matyti seniausios gydyklos

Druskininkai apsupti vandens – Druskonio ežero, Vijūnėlės tvenkinio, Mergelių akių ežerėlio, Nemuno, į kurį įteka Ratnyčia. Šalia vandens telkinių įsikūrusios ir gydyklos, parkai bei kiti kurortui svarbūs objektai. Štai, tarp Nemuno krantinės, miško, miesto savivaldybės ir Vilniaus alėjos pradžios išdėstyta erdvė su muzikiniu fontanu, apstatyta gydyklomis, biuvetėmis. Vietiniai juokauja, kad į šią vietą – Gydyklų parką – natūraliai atveda dauguma pasivaikščiojimo ar pasivažinėjimo takų Druskininkuose.

Druskininkai

Tai itin mėgstama turistų vieta – vasaros vakarais čia susirenka nemažai žmonių, norinčių stebėti kurorto pažibą – šviečiantį ir „šokantį“ muzikinį fontaną.

Gydyklų parkas

Pro fontano purslus galima matyti ir senųjų Druskininkų mineralinio vandens ir purvo gydyklų XIX a. pabaigos pastatus, kurie iki mūsų dienų išliko bemaž nepakitę. Nepasikeitė ir tai, kad vanduo, slypintis mineralinio vandens gręžiniuose, esančiuose po parku, patenka į šalia esančių gydyklų vonias bei baseiną. Mineraliniu vandeniu galima atsigaivinti biuvetėse ar apsiprausti juo veidą.

Gydyklų parkas

Trykštantis jaunystės eliksyras

Gydyklų parkas driekiasi iki pat Nemuno, o nusileidę į pakrantę lankytojai gali patekti prie Grožio šaltinio, kurio vanduo taip pat naudojamas Druskininkų gydykloje.

Grožio šaltinį puošia arką primenančių dviejų rankomis susikibusių nimfų skulptūra. Vieni, susižavėję dailia skulptūra, puola prie jos fotografuotis, kiti – ragauti sūriausią kurorto vandenį. Vis tik, gerti jo šiukštu negalima – tik prausti odą.

Grožio šaltinis

Kalbama, kad šis šaltinis – jaunystės ir grožio eliksyras. Padeda ne tik pats vanduo, bet ir stovėjimas prie šaltinio, klausantis čiurlenimo ir žvelgiant į po kojomis tekantį Nemuną.

Ši vieta apipinta ir sena legenda, vis dar netylančia druskininkiečių lūpose. Ji byloja, kad kadaise Druskininkuose medžiojo kunigaikštis, o po sėkmingos medžioklės buvo priimta dievams atsidėkoti paaukojant sakalą. Tad kunigaikštis sakalą ir pašovė, tačiau paukštis įkrito į Nemuną. Jis panėrė į upę, norėdamas ištraukti sakalą, tačiau dingo Nemuno vandenyse. Dvariškiai ir ant kranto stovėjusi kunigaikštienė pamanė, kad valdovas nuskendo, todėl jo žmona prapliupo verkti. Vis dėlto, po kurio laiko kunigaikštis laimingai pasiekė krantą, nešinas strėle pervertu sakalu, o šiandien, kur krito raudančios kunigaikštienės ašaros, ėmė trykšti sūrieji šaltiniai.

Gydyklų parkas

Nors kai kurie legendą laiko tik pasaka, specialistai negali paneigti ypatingų kurorte trykštančio vandens savybių. Pasak jų, iš 300 metrų gylio šaltinio išgaunamas vanduo ne tik skaistina, jaunina odą, bet ir padeda kovoti su įvairiomis odos ligomis – net žvyneline.

Druskininkai

Vienas pirmųjų nudistų parkų Europoje

Šalia sraunaus Ratnyčios upelio driekiasi Karolio Dineikos parkas. Jo veiklos užuomazgos siekia tarpukarį – dabartinio parko vietoje, 6 hektarų ploto pušyne buvo įkurtas gydytojos Eugenijos Levickos saulės, oro ir mankštos procedūrų parkas, kurį sudarė du atviri maudymosi baseinai suaugusiems, vienas – vaikams, du lauko soliariumai, keletas gimnastikos ir sporto aikštelių. Šis parkas buvo ir vienas pirmųjų nudistų parkų Europoje. Čia žmonės mankštinosi be drabužių, kad taptų sveikesni saulėje ir grūdintųsi vėjyje.

Saulės takas

Tokie objektai parke pasirinkti neatsitiktinai, mat medikė propagavo sveikatingumą per sportą. Įdomu, kad pačiuose Druskininkuose šis parkas sulaukė didelio pasisekimo – sezono metu jame apsilankydavo apie tris tūkstančius žmonių. Vis dėlto, po II-jo pasaulinio karo parkas buvo apleistas.

Parką atkūrė Karolis Dineika – prabilęs apie tai, kad sportas turi būti skirtas sveikatingumui, o ne rezultatams siekti, pabrėžė psichologinės būsenos įtaką žmogaus fizinei sveikatai, sukūrė unikalią psichofizinių treniruočių sistemą.

Dineikos parkas

1952 m. Druskininkuose K. Dineikos iniciatyva įkurtas gydomosios fizinės kultūros ir klimato terapijos parkas buvo atgaivintas 2015 metais. Šiandien nuostabios gamtos kampelyje puikiai dera lakoniški XXI a. natūralumu dvelkiantys statiniai, sporto ir poilsio erdvės – galima išbandyti ir maudynes po Ratnyčėlės kaskadomis. Parkas tęsiamos gydymo oru, vandeniu bei saule tradicijas ir kviečia išbandyti unikaliąsias senąsias procedūras: pasivaikščiojimą dozuotais vaikščiojimo takais, maudymąsi kaskadinėse maudyklėse ir pirtyje, mėgavimąsi jonoterapija, saule ir ramybe terasose, pėdų masažu akupresūros baseine.

K. Dineikos sveikatingumo parkas pritaikytas visų amžiaus grupių bei įvairių poreikių asmenims – jame įrengtos ir sūpynės, skirtos judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Druskininkai

Darnaus turizmo projektas „Kurortų paveldas išmaniai“ kviečia pamatyti bei pažinti Birštoną, stebinantį ne tik įdomias istorijas pasakojančiais objektais, bet ir gamtos stebuklais. Susipažink su kurortu čia.

Užsakymo nr.: PT_84157737