Atkeliauja iš Lietuvos ūkių

Pašnekovė prisimena, kad geresnės kokybės maistą į lopšelį–darželį įsileido prieš dvejus metus, Ukmergės savivaldybei pasiūlius produktus pirkti iš vietinių ūkių tam, kad vaikai gautų geriausias – ekologiškas – daržoves, vaisius.

„Mes ir patys didelį dėmesį kreipėme į vaikų maitinimą – organizavome įvairias degustacijas tėvams. Pavyzdžiui, įvedame naujus produktus, patiekalą ir kviečiame tėvus, kad jie paragautų – juk namuose ne visi gamina tą, ką mes. Pradėjome sekti, konsultuotis, žiūrėti, ką vaikai valgo, o ko – ne. Taip sudarėme valgiaraščius“, – sako Birutė Jucevičienė.

Pasak Ukmergės lopšelio–darželio „Žiogelis“ vadovės, jų prioritetas buvo užtikrinti, kad produktai būtų ekologiški, naudingi sveikatai.

Organizacijos nuotr.

„Šiandien „Žiogelyje“ vaikai valgo tik ekologiškus, Lietuvoje išaugintus obuolius, slyvas, kriaušes, visas uogas. Jie nevalgo nei bananų, nei apelsinų ar kitų atvežtinių vaisių. Mažieji geria daug vandens, natūralias sultis arba vandenį su šaldytomis uogomis. Turime įsigiję tokius dozatorius – vaikai gali išsirinkti, ką nori gerti, ir pats įsipilti“, – priduria ji.

B. Jucevičienė atskleidžia, kad visas maistas atkeliauja tiesiai iš Lietuvos augintojų, ūkininkų. Ugdymo įstaigos vadovė džiaugiasi, kad šiandien daugiau nei 84 proc. jų naudojamų maisto produktų – ekologiški.

„Tiesiai iš ūkininkų atkeliauja daržovės – moliūgai, ropės, bulvės, salotos. Taip pat naudojame ekologišką pieną ir jo produktus, kruopas, makaronus, ekologišką jautieną bei vištieną, išaugintą Lietuvos ūkiuose “, – kalba pašnekovė.

Renkasi sveikus užkandžius

Lopšelyje–darželyje vaikai auga sveikesni, mat gauna ir mažiau cukraus. Kaip atskleidžia įstaigos direktorė, ją lankantys vaikai beveik negauna saldumynų.

Organizacijos nuotr.

„Jei ir gauna, tai yra duoniukai, sveiki traškučiai, riestainiai, sausainiai, kurie yra beveik be cukraus. Mes nenaudojame uogienės, tik šaldytas, trintas uogas, kuriomis gardiname blynelius, varškėčius, varškę. Šiek tiek dėl skonio cukraus įdedame į jas. Keista, tačiau niekas nepasigenda, kad to cukraus mažai, ar visai nėra“, – su šypsena pasakoja Birutė Jucevičienė.

Ji džiaugiasi ir tuo, kad jos auklėtiniai renkasi sveikus užkandžius.

„Šiemet įvedėme papildomą daržovių davinį – moliūgą, ropes, morkas. Juos vaikai labai noriai valgydavo 11 valandą, dar iki pietų. Moliūgus valgydavo tiesiog supjaustytus plonomis riekelėmis“, – teigia pašnekovė.

Stipresnė imuninė sistema

Lopšelio–darželio direktorė B. Jucevičienė pasakoja, kad ekologinis maitinimas pastūmėjo keisti ne tik valgiaraštį, bet ir įvairius iki tol nusistovėjusius įpročius, ugdymo procesas pasipildė naujovėmis.

„Turime šiltnamį, kur mūsų vaikai patys gali sodinti, auginti daržoves. Jie mato visą eigą, stebi, kaip užauga ekologiškas produktas. Turime ir sliekyną – jeigu lieka maisto, vaikai patys nuneša jį ten, sudeda. Sliekai pagamina bio-humusą, o šis keliauja į šiltnamį ir „padeda“ augti daržovėms. Tai turime visą grandinę“, – džiaugiasi moteris.

Organizacijos nuotr.

Tiesa, pasak jos, vis dar pasitaiko skeptiškų žmonių reakcijų – kai kurie vis dar nesupranta, kas yra ekologiškas maitinimas. Tačiau pašnekovė šį požiūrį siūlo keisti.

„Vis dar yra žmonių, kurie galvoja, kad ekologiškas maitinimas reiškia, kad vaikai valgys tik žoles. Iš tiesų, vaikai valgo viską, ką ir kiti, tačiau sveikesnius, atsakingiau užaugintus produktus. Aš manau, kad ir vaikų, valgančių švaresnį maistą, imuninė sistema yra stipresnė“, – priduria Birutė Jucevičienė.

VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra, kartu su Žemės ūkio ministerija, administruoja bei vykdo Europos Sąjungos ugdymo įstaigoms skirtą „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ programą, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama. Tyrimai rodo, kad sveikatai palankios mitybos įpročiai susiformuoja vaikystėje, todėl būtent Programoje dalyvaujančių mokyklų bei darželių ikimokyklinio amžiaus vaikams bei pradinių klasių mokiniams nemokamai tiekiami vaisiai ir daržovės bei pieno gaminiai. Svarbiausia, kad programoje keliami griežti reikalavimai. Tiekiami produktai turi būti ekologiški, lietuviški, nacionalinės kokybės. Daugiau apie programą: www.pienasvaisiai.lt





Užsakymo nr.: PT_84097015