Apleistų ir senų teritorijų konversija į modernius NT objektus Šnipiškėse – Vilniaus miesto savivaldybės interesas, kuris yra pastebimas ir skatinamas. Bendrajame sostinės plane nurodyti rajonai, kuriems teikiamas NT vystymo prioritetas – tarp tokių patenka ir centrinė miesto dalis, kurioje įsikūrusios Šnipiškės.

Skaičiai kalba patys už save

Jei pasižvalgysime į penkmetį, kuris apima 2012–2017 m., tai vienam Šnipiškių seniūnijos kv. km teko įspūdingas skaičius – 494 nauji butai daugiabučiuose namuose, kai tuo metu visos sostinės vidurkis buvo tik 43 nauji butai kv. km. Pernai šioje seniūnijoje viename kv. km. buvo pastatyta net 36.063 kv. m, o per 2019 m. pirmus penkis mėnesius iš visų Vilniaus mieste nupirktų butų apie 18 proc. sudarė butai, įsigyti būtent Šnipiškių rajone.

Šnipiškės tapo itin patraukiu rajonu, nes jame galima rasti visko, ko reikia pilnaverčiam gyvenimui. Rajone vienas po kito dygsta komercinės paskirties objektai. Manoma, kad 2020 m. bendras Vilniaus rinką papildysiantis naujų biurų plotas bus didžiausias per visą istoriją ir sudarys ne mažiau kaip 95 tūkst. kv. m.

Viskas, ko reikia gyvenimui

Nemažai komercinės paskirties objektų duris atvers Šnipiškėse: čia veiks ir įsikurs daug įmonių, atsiras darbo vietų. Negana to, rajone įsikūrusi sostinės savivaldybė, bankai ir kitos įstaigos, kuriose tenka apsilankyti tvarkant kasdieninius reikalus. Nereikia pamiršti pramogų – čia veikiančių restoranų, kavinių, sporto klubų, prekybos ir laisvalaikio centrų gausa leidžia išsirinkti tinkamiausią.

Dar vienas pliusas, kurį turi Šnipiškės – itin dėkinga geografinė padėtis. Viskas ranka pasiekiama: norimą objektą galima lengvai pasiekti pėstute ar dviračiu per kelias minutes arba pasinaudoti čia puikiai išvystytu viešuoju transportu. Nepaisant dėkingos padėties, darbai, skirti infrastruktūrai gerinti, čia nesibaigia ir tęsis ateinančius metus. Numatoma, kad iki kitų metų pavasario planuojama beveik 1 km Kernavės gatvėje pakloti naują asfalto dangą, įrengti dviračių ir pėsčiųjų takus, dvi sankryžas, tris viešojo transporto stoteles, kurių viena bus Žalgirio g. Taip pat bus įrengta žiedinė sankryža bei dvi šviesoforais reguliuojamos sankryžos: Lvovo–Kernavės ir Žalgirio–Kernavės gatvių. Tad patekti į pagrindines miesto gatves, kuriomis galima pasiekti kitus rajonus, taps dar paprasčiau ir greičiau.

Jausti miestą po savo kojomis

Skandinaviškas stilius lietuviams yra vienas iš priimtiniausių: jis vyrauja tiek drabužių dizaine, tiek ir interjere. Būtent šiuo stiliumi alsuoja 4 ha ploto teritorijoje darnios miestų plėtros bendrovės „YIT Lietuva“ statomas urbanistinis projektas „Naujasis Skansenas“, kurį sudaro daugiabučių kompleksas ir du verslo centrai. Planuojama, kad iki kitų metų pabaigos Žalgirio g. iškils pirmasis biurų pastatas, o antrasis bus statomas Linkmenų g. Kiek piečiau nuo verslo centrų iškils 4–6 aukštų daugiabučiai, kuriuose net per 2 tūkst. naujakurių galės rinktis iš 1–3 kambarių 43–80 kv. m ploto butų. Sukti galvos dėl įvairiausių paslaugų gyventojams neteks, nes čia pat viskas, ko reikia gyvenimui šalia miesto centro: pirmuose aukštuose įsikurs parduotuvės, kirpyklos, gėlių ir vaikų užimtumo studijos, drabužių valyklos.

Naujasis Skansenas

Kaip teigiama, šis projektas išsiskirs patraukia estetika, minimalistiniu, patogiu ir moderniu stiliumi. Taip kiekvienam gyventojui paliekama erdvė išreikšti save ir adaptuoti namus pagal savo poreikius. Viršutinių aukštų gyventojams atsivers vaizdinga Vilniaus finansų centro Konstitucijos prospekte bei Šeškinės miškų panorama, o jaukūs vidiniai kiemeliai gyventojams leis burti bendruomenę ir mėgautis šiuolaikinio gyvenimo privalumais su artimaisiais. Čia taip pat bus įsikūrusios laisvalaikio ir renginių erdvės. Tiems, kas neįsivaizduoja gyvenimo be dviračio ar paspirtuko, juos be baimės galės palikti požeminėse parkavimosi aikštelėse, kur vietos ras ne tik įprasti automobiliai, bet ir elektra varomi – jiems įrengiamos krovimosi stotelės. Be to, projektas atitiks aukštą energetinio naudingumo klasę, padėsiančią taupyti ne tik gamtos išteklius, bet ir pinigus.

Naujasis Skansenas

Didelės apimties gyvenamųjų namų kvartalus projektavo dvi – Vytauto Bėkšos ir Algirdo Kaušpėdo vadovaujamos – architektų komandos, o atskiros urbanistinio projekto dalys vystomos taip, kad sukurtų darnią visumą atsižvelgiant į miesto plėtros viziją. „Čia įgyvendinome tris aktualius urbanistinės plėtros principus: bendruomeniškas miestas, žalias miestas ir sveikas miestas. Visi trys principai įgijo konkrečią išraišką: žali plotai kiemuose, sporto takai ir įranga. Šiame projekte įgyvendinome seną svajonę darniai perpinti bendruomenės, viešas ir privačias erdves į vieną urbanistinį audinį“, – teigė Algirdas Kaušpėdas, projekto architektas.

Idėją įkvėpė Didysis obuolys – Niujorkas

Kernavės g. vaizdas keičiasi, o prie pokyčių prisideda „Kernavės aveniu“ gyvenamasis daugiabutis. Projektą vystanti įmonė „Infra Group“ kartu su projektuotojais UAB „Devyni architektai“ daugiabučio projekto stiliaus sėmėsi iš JAV didmiestyje Niujorke vyraujančios architektūros, įterpiant žaliąsias zonas namo aplinkoje. Būtent dėl to dauguma butų turės privačius, erdvius balkonus arba terasas, kuriuose bus galima mėgautis miesto panorama ir gera kompanija šiltais vasaros vakarais. Apželdinimui bus naudojami mažai priežiūros reikalaujantys augalai, tad visada bus jaučiama dalelė gamtos. Namo fasado apdailai naudojamos apdailinės klinkerio plytelės, vyraus juodi balkono turėklai iš aliuminio, kas užtikrins pastato išskirtinumą ir ilgaamžiškumą.

Kernavės aveniu

Nuo gamtos toli neteks pabėgti, nes erdviuose vidiniuose kiemuose bus įrengtos sporto ir vaikų žaidimų aikštelės, o likęs plotas – apželdintas. Vidiniame kieme bus galima pamiršti miesto šurmulį, nors ir gyvenant centro pašonėje.

Siekiant ne tik tausoti gamtos išteklius, bet ir mažinti išlaidas bendrų patalpų apšvietimui, bus įrengta saulės elektrinė ant stogo – tai padengs iki 80 proc. suvartojamos elektros energijos. A+ energetinio efektyvumo klasę atitinkantis būstas užtikrins, kad šaltuoju metų laiku namie bus šilta, o išlaidos šildymui bus mažos.

Kernavės aveniu

„Kernavės namai“ – su apgalvotomis detalėmis

Kitoje Kernavės g. pusėje UAB „Anreka“ vysto kompleksą „Kernavės namai“, kurį sudarys 2 daugiabučiai gyvenamieji namai. Jie naujakurius pasitiks puikiai įrengtu vidiniu kiemu – bendravimo erdve gyventojams su žaliosiomis zonomis bei vaikų žaidimo aikštelėmis.

Šeimos galės jaustis saugiai, mat vidinio kiemo saugumą užtikrins visą parą teritoriją stebinčios vaizdo kameros. Parkelis tarp gatvės ir gyvenamojo namo taip pat didins privatumą ir galimybę jaustis arčiau gamtos.

Kernavės namai

Skirtingo erdvių planavimo pasirinkimai leis gyventojams išsirinkti tai, ko nori: ar tai būtų 1, 2, 3 ar daugiau kambarių būstas – visi butai suprojektuoti taip, kad erdvės maksimaliai tarnautų gyvenimo komfortui. Pirmame etape numatyta 212 butų, o antrajame – dar 99 butai. Vos už 2 km nuo Senamiesčio kuriamas būstas būsimus gyventojus nudžiugins dalinai įstiklintais balkonais, kuriuose su šeima ar draugais bus galima mėgautis jaukiu ir netrikdomu poilsiu. Įdomu, kad balkonai sukurti taip, jog juos lengva paversti lodžijomis.

Norintiems daugiau privatumo – dalis projekto butų yra kotedžo tipo. Jie, kaip ir visi projekto butai, pasižymės techniniais privalumais, pavyzdžiui, energinio efektyvumo A klase, rekuperacine vėdinimo sistema, individualiais šilumos, karšto bei šalto vandens skaitikliais. Kotedžo tipo butų išskirtinumas – atskiri įėjimai, integruoti individualūs šilumos siurbliai oras-oras, garantuosiantys norimą mikroklimatą tiek šalčiausią žiemą, tiek vasaros karštyje.

Kernavės namai

Dar vienas išskirtinis pasiūlymas – viršutinių aukštų butai. Jie pasižymės ne tik jau minėtomis integruotomis individualiomis šilumos siurblių oras-oras sistemomis, bet ir erdviomis terasomis, apsuptomis natūraliu miesto peizažu.

Ideali projekto vieta – naujakuriams bus paprasta ir greita susisiekti su miesto centru. Be to, šalia veikia darželiai, mokymosi įstaigos, įvairūs restoranai ar kavinės, prekybos ir laisvalaikio centrai, parduotuvės, kuriuos pasiekti galima vos per 2−5 minutes. Centras, Senamiestis, Neries krantinė ir daug kitų lankomų vietų pasiekiama pėsčiomis. Turintiems poreikį keliauti toliau ir automobilį – įrengiamas erdvus dviaukštis parkingas.

Užsakymo nr.: PT_84083567