Seniausiam čiužiniui – 77 tūkstančiai metų

Seniausias pasaulyje čiužinys, plonesnis nei 2,5 cm, buvo rastas Pietų Afrikoje. Tai tebuvo primityvus nendrių sluoksnis, padengtas žolės ir lapų apklotu, visgi jau tada žmonės į jį pridėdavo augalų, atbaidančių vabzdžius. Žmogui toliau žengiant evoliucijos keliu, keitėsi ir jo miegojimo įpročiai, lova.

Štai, pavyzdžiui, maždaug prieš 3–1 tūkst. metų pr. m. e. senovės egiptiečiai lovas jau gamino iš medienos ir su kojelėmis, kad apsisaugotų nuo ant žemės tykančių parazitų ir gyvačių. Turtingesni gyventojai gamino lovas iš juodmedžio, dekoravo brangakmeniais, o čiužiniai bei patalynė jau buvo gaminami iš vilnos ir lino. Po dar kelių tūkstantmečių, senovės Romoje žmonės jau miegojo ant medžiaginių maišų, kurių vidų kimšdavo nendrėmis, šiaudais, vilna ir paukščių plunksnomis.

Įžengus į viduramžių epochą buvo galima pamatyti į šiandienines lovas panašias, išpuoštas konstrukcijas, kurios XII a. simbolizavo gerą socialinę padėtį ir turtus. O štai XVIII a. pasirodė pirmieji čiužiniai, kimšti natūralia medvilne, kokoso palmių pluoštu, vilna ir ašutais. Galiausiai, XIX a. čiužinys pradėjo sparčiai panašėti į šiandieninį. 1870-aisiais buvo sukurti spyruokliniai čiužiniai, po jų sekė lateksiniai, putų poliuretano, ir galiausiai išpopuliarėjo inovatyvi viskoelastinio putų poliuretano technologija. Pasak Smartbaldai.lt ekspertų, būtent pastarieji atradimai leido sukurti aukščiausio lygio komfortą teikiančius čiužinius, šiandien lengvai prieinamus kiekvienam gyventojui.

Poliuretano putos – NASA mokslininkų išradimas

1966 m. mokslininkai išrado poliuretano putas ir taip visam laikui pakeitė čiužinių gamybos rinką. Ši medžiaga puikiai prisitaiko prie kūno, o iš jos pagamintas čiužinys yra itin lengvas, pralaidus drėgmei ir orui, neskatinantis prakaitavimo, atsparus deformacijai, lankstus. Taip pat iš poliuretano pagamintuose čiužiniuose nepalanki terpė kauptis dulkių erkutėms, o tai yra itin aktualu alergiškiems žmonėms.

Kiek vėliau, 1970 m. NASA sukūrė dar vieną unikalią, viskoelastinę medžiagą, kuri turi „paviršiaus atmintį“. Kadangi ši yra itin jautri kūno šilumai ir spaudimui, jos sluoksniu padengti čiužiniai dar geriau prisitaiko prie kūno anatomijos ir puikiai tinka sąnarių skausmus ar kūno dalių tirpimą dažnai jaučiantiems žmonėms, nes jį sumažina.

Lietuvoje jau 23 metus veikianti įmonė „Magrės baldai“, atsižvelgdama į šias naujausias tendencijas, visai netrukus pristatys naują miego liniją, kurioje atsispindi šiuo metu rinkoje inovatyviausių medžiagų privalumai. Gamintojas sukūrė 6 skirtingus čiužinių tipus, kurių kiekvienas sukurtas individualiems poreikiams patenkinti. Šiuo metu išskirtiniu pasirinkimu rinkoje tapę produktai pagaminti kombinuojant skirtingus medžiagų sluoksnius – poliuretaną bei viskoelastinę medžiagą. Be to, gaminiai turi ir specialų oro tarpų sluoksnį, kuris leidžia medžiagoms kvėpuoti, todėl čiužiniai – visiškai bekvapiai.

Skirtingiems poreikiams – skirtingi produktai

Didelė įvairovė užtikrina individualių poreikių patenkinimą, tačiau tuo pat metu gali apsunkinti paieškos procesą. Kad jis būtų bent šiek tiek lengvesnis, smartbaldai.lt specialistai dalinasi keletu patarimų:

Atsižvelkite į savo kūno svorį. Jeigu esate didesnio svorio atstovai, patariama rinktis kietesnius, kišenines spyruokles turinčius čiužinius. Mažesnio svorio žmonėms tiks poliuretaniniai su viskoelastinės medžiagos sluoksniu.
Pasidomėkite gamybos metu naudojamomis pridėtinėmis medžiagomis. Tai ypač aktualu nuo alergijų kenčiantiems, astma sergantiems, kūdikiams prekių besidairantiems žmonėms. „Magrės baldų“ gaminiuose naudojamas sojų aliejus – ekologiškas, natūralus ir veiksmingas pasirinkimas.
Pasidomėkite, ar čiužinys laidus orui. Tai suteiks didesnį komfortą, ypač, jeigu esate linkę miego metu prakaituoti.
Išbandykite prieš pirkdami. Specialistai rekomenduoja prieš priimant galutinį sprendimą ant čiužinio pagulėti bent 15 min. ir įsitikinti, ar jis tikrai jums tinkamas.

Rimtai įvertinę kiekvieną čiužinio pasirinkimo aspektą, neabejotinai padidinsite savo šansus nusipirkti ne tik kokybišką, sertifikuotą gaminį, tačiau taip pat ir geriausiai tinkantį jūsų kūnui. Visi čiužiniai sukurti patogumui, tačiau kiekvieno žmogaus sudėjimas, sveikatos būklė ir poreikiai lemia, jog patogumo sąvoka nėra universali.

Šiandien žmonės neabejotinai sunkiai įsivaizduoja ant žemės tysančią medinės lovos konstrukciją ir iš lapų bei žolės sukonstruotą čiužinį. Taigi, jeigu ir jūs vertinate kokybišką poilsį, išnaudokite modernių laikų teikiamas galimybes bei rinkitės inovatyvius produktus. Investuokite šiandien ir grąža mėgaukitės ilgus metus.

Užsakymo nr.: PT_84073297