Oficiali Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovė gydytoja Margaret Harris tvirtina: daugiau nei 90 proc. visų naujuoju koronavirusu užsikrėtusių asmenų skundžiasi aukštesne nei 38 laipsnių temperatūra. Būtent ši koronaviruso savybė labai pravarti saugią aplinką kurti padedančiose technologijose. Šiandien saugos sprendimai su termovizoriais aktyviai naudojami visose Baltijos regiono valstybėse – tiek viešose vietose (oro uostuose, stotyse, didžiuosiuose prekybos centruose, t.t.), tiek didelėse žmonėms itin reikalingą produkciją gaminančiose gamyklose, negalinčiose stabdyti veiklos.

Pasirodo, renkantis pakilusią kūno temperatūrą fiksuojančią įrangą, labai svarbu išmanyti tam tikras technologines subtilybes, nes priešingu atveju atsiranda reali rizika išsirinkti kitiems tikslams skirtą ir jūsų lūkesčių neatitiksiantį termovizorių.

„Dahua“ nuotr.

„Baltijos šalių rinkoje bendrovė „Dahua“ vaizdo stebėjimo sistemomis prekiauja jau daugiau nei dešimt metų. Anksčiau dėl kamerų su termovizoriais į mus kreipdavosi dėl itin konkrečių tikslų. Jos naudojamos naktiniam stebėjimui, naftos terminalų apsaugos sistemoms, elektrinėse, tabako sandėliuose... Buvo kalbama apie temperatūros svyravimus nuo 30 iki 300 laipsnių. Akis į akį susidūrę su pandemija, mes operatyviai reagavome į pasikeitusias realijas, pasirūpinome didesniu mūsų termovizorių jautrumu. Juk COVID-19 atveju kūno temperatūros skirtumas nuo 36,5 iki 37,5 laipsnių yra gyvybiškai svarbus – tai skirtumas, lemiantis, ar žmogus sveikas, ar, galbūt, serga“, – „Delfi“ sakė „Dahua“ verslo plėtros Baltijos regione vadovas Pavelas Šestakovas.

Tikrai ne visi verslai, besirūpinantys savo darbuotojų ir klientų saugumu, tas subtilybes išmano. Paskubėjusieji įsigyti kamerų su termovizoriais, nepritaikytais naujoms užduotims, susidūrė su rimtais iššūkiais, apie kuriuos pardavėjai nutylėjo. Būtent su tokia problema susidūrė vienas Baltijos uostas, kur termovizorius kartais fiksuodavo temperatūrą, neturinčią nieko bendro su žmogaus kūno temperatūra, nereagavo į kepures dėvinčius ir akinius nešiojančius asmenis, tačiau sukėlė paniką dėl vieno keleivio su puodeliu karšto gėrimo.

VIDEO testas. Vaizdo stebėsena praktikoje: „Dahua“ termovizoriaus nesuklaidins nei karšto gėrimo puodelis, nei apsauginė kaukė, nei motociklininko šalmas

„Mūsų siūlomus sprendimus kiek sudėtingiau įdiegti, įrangą būtina teisingai sukonfigūruoti, tačiau garantuojame mūsų kamerų su termovizoriais tikslumą – paklaida vos 0,3 laipsnio“, – paaiškina „Dahua“ Baltijos regiono techninio aptarnavimo inžinierius Normundas Pukinskis.

„To pilnai užtenka, kad atskirtume sergantį žmogų nuo sveiko. Mūsų sistemos apima ir dirbtinio intelekto elementų, o tai sudaro sąlygas įrangai žmogaus veide aptikti patį karščiausią tašką, neleidžia suklysti dėl kaukės, kepurės ar motociklininko šalmo bei apsigauti dėl žmogaus rankose laikomo karšto daikto. Tai reiškia, kad jos pritaikytos realaus gyvenimo sąlygoms. Trumpiau tariant, tokią šilumos kontrolės sistemą galima integruoti ir į esamus vaizdo stebėjimo sprendimus“, – paaiškina N. Pukinskis.

„Dahua“ nuotr.

Tokią šilumai jautrią įrangą galima įdiegti vietose, kur vyksta nuolatinis žmonių srautas. Kamera pateikia šiluminį kiekvieno įeinančio asmens portretą ir perspėja apsaugos darbuotoją dėl potencialiai sergančių bei pavojingų asmenų. Kamera taip pat parodo ir realų žmogaus vaizdą bei taip padeda jį atpažinti minioje.

„Gana dažnai žmonės, išgirdę žodį „termovizorius“, įsivaizduoja tokį gana paprastą rankinį prietaisą, nukreipiamą į įtarimų sukėlusio žmogaus kaktą. Tokiais atvejais užduodu tokį klausimą: o pas jus dirba žmonių, kurių rankos būtų 2,5 metro ilgio ir kurie galėtų saugiai atlikti galimai sergančio asmens kūno temperatūros patikrinimą? Mūsų sistemos leidžia tai padaryti per atstumą. Be to, jeigu kalbame apie vietas, kur žmonių srautas tikrai didelis, rankiniu būdu išmatuoti penkių tūkstančių žmonių temperatūrą prireiks daugiau nei keturių valandų, o štai „Dahua“ siūlomas „Thermal Solution“ tai padarys vos per pusvalandį. Patikra vyksta realiu laiku, o žmonės nepatiria jokio papildomo streso“, – paaiškina „Dahua“ atstovas.

Infografikas „COVID-19, gripas ar paprasčiausias peršalimas?“ – jame aiškiai matoma, kad dažnai karščiuoja koronavirusu ir gripu sergantieji

Per du mėnesius šios įrangos paklausa išaugo dešimtis kartų. Dar vasario pabaigoje „Dahua“ atstovai savo iniciatyva teikė pasiūlymų didelių objektų Europoje – oro uostų, stočių, valstybinių pastatų, t.t. – vadovams. Šiandien stambaus verslo savininkai patys reiškia norą apsirūpinti veiksmingiausiomis būtinomis apsaugos priemonėmis. Lietuvoje jas aktyviai testuoja vienas didelis prekybos centras ir su žuvies perdirbimu susijusi bendrovė, kur per valandą į darbą susirenka per 1700 žmonių, o Latvijoje – viena didelė farmacijos bendrovė.

Jeigu šiandien technologiniai sprendimai atsidūrė priešakinėse kovos su naujuoju koronavirusu linijose, ir panaikinus karantiną jie taps patikima garantija, kad bus laiku pastebėta bei identifikuota bet kuri su padidėjusia kūno temperatūra susijusi infekcija. Taip pat galima ir antroji COVID-19 banga – juk kol kas vakcinos nėra, tad atmesti tokios galimybės nevertėtų. Panašu, kad šūkis „Nepakeičiamų nėra – jeigu sergi, lik namuose“ įsitvirtins ilgam. O savimi ir kitais nesirūpinančius darboholikus pakeis dirbtinis intelektas.

Daugiau informacijos – „DahuaTechnology Baltic“ puslapyje internete.

„Dahua“ nuotr.

Užsakymo nr.: PT_84061285