Jei turite nedidelių vaikų, tikriausiai ne kartą turėjote atsisakyti mėgstamo maisto, iš jo rankioti įvairius ingredientus ar tiesiog šeimai gaminti kelis skirtingus patiekalus. Mitybos specialistai sako, kad būtent dėl to labai svarbu iki vaikui sueina dveji metai jį supažindinti su labai įvairiu maistu. Reikia mokyti valgyti, o tai reiškia – supažindinti su skirtingais skoniais, tekstūromis, konsistencijomis, kvapais, ingredientais.

Naujienas siūlykite po truputį

„Santa Maria“ virtuvės šefas Artūras Braslauskas sako, kad prieskoniai, o ypač jų mišiniai, gali būti nepakeičiamas tėvų draugas virtuvėje. „Turėdami kelis prieskonių mišinius, galite suteikti vis naują skonį dažnai gaminamiems patiekalams: vištienai, makaronams, daržovėms ir pan. Su vaikais juk taip nutinka, kad gaminam vis tuos pačius, jų mėgstamus, patiekalus. Žinodami savo mažylių skonį, bandykite po truputį pasiūlyti kažką naujo.“

Garsus virtuvės šefas rekomenduoja rinktis derinius, kurie turi vaikams žinomų ir tinkančių skonių, bet kartu pristato naujus poskonius. „Santa Maria“ siūlo daug įvairių prieskonių mišinių, vieni jų – pasaulio virtuvėms skirta prieskonių linija: vasabio krienai su sezamais, mango karis, itališkas bazilikas su česnaku. „Gal šie skoniai primins šeimos atostogas ar skanų, restorane valgytą, patiekalą ir maistas pavirs dar skanesniu? Suaugusiems tai irgi tinka. Nebijokite eksperimentuoti ir įprastus patiekalus pagardinti kitaip. Kasdieniai patiekalai gali suskambėti naujomis spalvomis“, – praktiškais virtuvės patarimais dalinasi A. Braslauskas.

„Santa Maria“ nuotr.  Blyneliai su cinamonu

Išsaugokite visos šeimos ramybę

Vaiko išrankumas prie stalo – nemenkas iššūkis tėvams, patikrinantis jų kantrybę. Visgi, pusryčių, pietų ar vakarienės susėdimas yra labai svarbus šeimos laikas, kurio nereikia drumsti pykčiais dėl maisto. Tėvams kartais reikia daugiau atsipalaiduoti ir mažiau skaičiuoti vaiko kąsnius, nes tai ir tampa tos įtampos priežastimi.

Tėvai – vaikams didžiausias pavyzdys. Kaip jūs elgiatės prie stalo, kaip vertinate, atrandate naujus patiekalus bei ingredientus, tikėtina, kad taip į juos žvelgs ir jūsų atžala. Venkite savo antrai pusei dalyti priekaištus dėl patiekalo skonio, atsisakykite emocingų reakcijų, neigiamų vertinimų, juos keiskite kažkuo neutraliu.

Nesureikšminkite ir iš vaikų sklindančių visokių „fe“. Jei mažylis rauko nosį, smulkmeniškai pirštais tyrinėja lėkštės turinį, gali būti, kad jis tiesiog taip pažįsta pasaulį ir visomis savo juslėmis vertina naują patiekalą.

Gaminimas – laikas kartu

Visai šeimai daug laiko praleidžiant kartu, kyla ir tam tikri iššūkiai. Kaip tėvams pakankamai laiko skirti savo mažyliams, kai tenka ir dirbti iš namų, ir prižiūrėti buitį? Vienas iš būdų – kasdienes veiklas paverti šeimos laiku. Kas tam geriau tinka, jei ne maisto gaminimas? Juk taip ir padarysite darbą, kuris būtinas, ir skirsite laiko savo atžaloms: pokalbiui, diskusijai ir bendram tikslui pasigaminti skanius pietus ar vakarienę.

„Santa Maria“ nuotr.  Traški vištiena su daržovėmis

Vaikas – baltas lapas, į kurį rašo tėvai, todėl ir tam tikri jo maisto įpročiai, greičiausiai, „atėjo“ iš jų. Nepasakokite savo blogųjų patirčių, pavyzdžiui, „vaikystėje privalgiau tiek braškių, kad mane išbėrė nuo kojų pirštų iki galvos“. Kitas svarbus akcentas – neskirstykite maisto į vaikišką ir suaugusiųjų. Taip patys namuose sukursite taisykles gaminti keletą patiekalų.

Kartu gaminkite ir kartu valgykite – tegul maisto ruoša virsta smagiu laiku, kurį galite skirti vieni kitiems, o rezultatas tegul džiugina.

Jei pritrūkote idėjų šeimos patiekalams, štai keletas „Santa Maria“ receptų, kurie patiks ir dideliems, ir mažiems valgytojams.

Traški vištiena su daržovėmis

Traškūs vištienos gabaliukai – greitojo maisto restorano patiekalas namuose. Valgykite juos su traškiomis morkų ir agurkų lazdelėmis arba šviežių kopūstų salotomis. Tobulas maistas visai šeimai, kurį galima valgyti rankomis.

Kesadilija su kumpiu ir sūriu

Vienas populiariausių „Tex Mex“ virtuvės patiekalų – kesadilijos. Vaikams jos primena jų mėgstamą picą, o tėvams patinka greitas ir nesudėtingas gaminimo procesas. Tai vienas tų patiekalų, kuriam galima pasiruošti iš labai anksti – jei spintelėje yra pakuotė tortilijų, o šaldytuve atsiras sūrio ir kumpio, po 10 min. jau galima valgyti. Vaikai patys gebės dėlioti įdaro ingredientus. Dar vienas kesadilijų privalumas: jas galima modifikuoti ne tik pagal šaldytuvo turinį, bet ir pagal kiekvieno šeimos nario skonį. Tai gali virsti netgi žaidimu – kiekvienas kuria savo „picą“.

Blyneliai su cinamonu

Šiuo metu, daug laiko praleisdami namuose, daugelis mėgsta pasilepinti pačių gamintais desertais. Jau vien kiek socialiniuose tinkluose besidalinančių cinamoninių bandelių nuotraukomis! Na, o šis variantas dar greitesnis ir paprastesnis. Jis tikrai nustebins ir mažus, ir didelius šeimos smaližius.

Vištienos Thai Wok

Keliauti per pasaulį savo virtuvėje? Šiuo metu tai itin aktualu. Jei jūsų vaikai vyresni, galbūt, tai galimybė su jais kalbėtis apie skirtingas kultūras, maisto gaminimo tradicijas, egzotiškų kraštų valgymo įpročius.

Šiam patiekalui su vištiena vaikai gali padėti išsirinkti daržoves, paskui treniruoti šefo įgūdžius, pjaustant jas skirtingomis formomis (juostelėmis, kvadratėliais). Thai Wok patiekite su kiaušininiais makaronais. Jei turite, išsitraukite medines valgymo lazdeles, ir štai – azijietiškas restoranas namuose. Atkreipkite dėmesį, kad prieskoniai gana aštrūs, tad vaikams ir sau galite paskirstyti skirtingus jų kiekius.

REIKĖS:

  • 400 g vištienos filė
  • 500 g įvairių daržovių (paprikų, morkų, brokolių ir saldžiųjų žirnių ankščių)
  • 1 pakuotės prieskonių mišinio „Santa Maria Asian Spices Chicken Thai Wok“
  • 50 ml vandens


Patiekti:

  • Kiaušininių makaronų „Santa Maria“
  • Padažo „Santa Maria Sweet Chili Original“


GAMINIMAS:

1. Supjaustykite vištienos filė juostelėmis, o daržoves stambiais gabaliukais.
2. Sudėkite vištieną ir daržoves, kepkite 1–2 minutes labai karštoje WOK ar paprastoje keptuvėje.
3. Supilkite prieskonių mišinį bei vandenį ir išmaišykite. Kepkite tol, kol vištiena visiškai iškeps.
4. Kol vištiena kepa, išvirkite makaronus pagal nurodymus ant pakuotės.
5. Vištieną patiekite su makaronais ir saldžiu aitriųjų paprikų padažu.

„Santa Maria“ nuotr.  Vištienos Thai Wok

Kokosiniai ledai su vaisiais

Vis dažniau mus lepinančios šiltos dienos tiek vaikams, tiek suaugusiems primena, koks malonumas yra ledai. Jei vengiate neaiškios sudėties parduotuvinių, gaminkite juos patys! Tikriausiai, šis receptas yra greičiausiai pagaminamų ledų, o jie dargi ir sveiki bei labai skanūs. Receptą galite modifikuoti pagal save ir naudoti šaldytas avietes, mėlynes, braškes ar kitas mėgstamas uogas.

REIKĖS:

  • 250 g šaldytų mangų
  • 250 g šaldytų ananasų
  • 250 ml riebaus kokosų pieno „Santa Maria Coconut Cream“
  • 1 v. š. cukraus


GAMINIMAS:

1. Sumaišykite visus ingredientus dubenėlyje ir sutrinkite su smulkintuvu iki purios masės.
2. Patiekite nedelsiant arba padėkite į šaldiklį, kol užsinorėsite paskanauti.

„Santa Maria“ nuotr.  Kokosiniai ledai su vaisiais

Užsakymo nr.: PT_84052227