40 metų patirtį geotechniniuose ir inžineriniuose darbuose turinčios suomių įmonės „URETEK“ pardavimų vadovas Lietuvoje Kęstutis Jurėnas pasakoja, kad dažniausiai nusėdimas yra susijęs su pasikeitusiomis grunto savybėmis, o tam įtakos gali turėti keletas priežasčių.

„Dažniausia pamatų ar grindų sėdimo priežastis yra nekokybiškai atlikti darbai. Pavyzdžiui, statant namą nebuvo atlikti geologiniai tyrimai ir įvertintas gruntas, todėl jį pastačius ant silpno grunto, laikui bėgant pamatai ar grindys gali pradėti sėsti. Taip pat statybų metu nekompetentingų darbininkų blogai sutankintas gruntas, gali būti viena iš priežasčių, kodėl namas sėda. Pasitaiko net ir tokių atvejų, kai namas būna pastatytas neįrengus drenažo, todėl, gausiai lyjant, grunte atsiranda drėgmės perteklius, kuris jį silpnina. Pamatų nusėdimui lygiai taip pat įtakos gali turėti ir sausra, nes, išdžiūvus gruntui, sumažėja jo apimtys“, – aiškina specialistas.

Uretek

Kita priežastis, dėl kurios pastato konstrukcijos gali pradėti sėsti – įvairios avarinės situacijos. „Pavyzdžiui, kai sugenda po pastatu esančios nuotekų sistemos, bėgantis vanduo pradeda minkštinti gruntą ir jis praranda savo tvirtumą. Jei turėjote šią nemalonią patirtį, kai trūko vamzdžiai, net ir likvidavus situaciją, vertėtų pasikonsultuoti su specialistais. Nusėdimas taip gali atsirasti dėl šalia pastato augančių augalų, kurie, siurbdami vandenį iš grunto, verčia jį trauktis arba, savo šaknimis skverbdamiesi pro pamatus, keičia pastato padėtį“, – sako K. Jurėnas.

„URETEK“ atstovas pasakoja, kad pačiam gyventojui identifikuoti ar bent jau įtarti pastato nusėdimą dažnu atveju yra ganėtinai nesudėtinga, nes tai labai aiškiai išduoda įvairūs pakitimai pastato konstrukcijose.

„Lengviausiai pastebimi požymiai, kad pastatas, galbūt, yra nusėdęs – sienose atsiradę skilimai arba tarp grindų ir grindjuosčių atsiradę tarpai bei taip pat skilusios keramikinės plytelės. Dažniausiai tokie įplyšimai sienose formuojasi įstrižai iš viršaus į apačią ir gali atsirasti tiek namo viduje, tiek ir išorėje. Analogiškai – tarpai, įvairūs įtrūkimai ir nelygumai plika akimi gali būti pastebimi ir grindyse“, – aiškina K. Jurėnas.

Dar vienas požymis, kuris indikuoja, kad su namu tikrai ne viskas yra gerai – vaikštant girdimas dundesys. „Pavyzdžiui, einate ir girdite, kaip sekcijoje dunda servizas. Tai nebūtinai yra sėdimas, tačiau požymis, kad gruntas yra silpnesnis, todėl vertėtų įsivertinti jo būklę ir, jei reikia, pasitelkus specialistus, užtvirtinti grunto stabilumą, kad laikui bėgant neatsirastų didesnių problemų“, – pataria „URETEK“ atstovas.

Pasak jo, kartais apie nusėdusį namą jo gyventojams išduoda ir labai komiškos situacijos. „Turėjome atvejį Estijoje, kai klientas pasakojo, kad bežaisdamas su savo kate pastebėjo, jog ant grindų lygioje vietoje padėjus kamuoliuką, šis pradėdavo riedėti. Tai tikrai pralinksmino augintinį, bet ne patį šeimininką. Juk tai – gana rimtas požymis, kad sėda grindys. Tačiau būna ir tokių atvejų, kai pastatas sėda itin tolygiai, todėl vizualiai to pastebėti praktiškai neįmanoma. Jei nesate įsitikinę dėl savo namo grunto kokybės, visada galite kreiptis į specialistus, kurie ne tik nustatys, ar pastatas sėda, bet ir padės jį maksimaliai sugrąžinti į pradinę padėtį“, – aiškina K. Jurėnas.

Kęstutis Jurėnas

Nusėdęs namas gali pridaryti dar daugiau bėdos

K. Jurėno teigimu, jei jūsų namas išties turi nusėdimo problemą, atidėlioti atstatymo darbų tikrai nereikėtų, mat, nepašalinus defektų, gali kilti aibė papildomų problemų, dėl kurių, neabejotinai atsiras finansinių išlaidų.

„Atsiradę įtrūkimai sienose laikui bėgant taps akivaizdžiais plyšiais, per kuriuos į namų vidų pateks vėjas, drėgmė, viduje pradės kauptis pelėsis, o gyvenimo kokybė taps prastesnė. Tačiau tai tik minimali problema, palyginus su tuo, kai sėdantis namas pažeidžia vamzdyną ar elektros instaliacijas: gali trūkti šildymo vamzdeliai, konstrukcijos, sudegti elektros laidai, sugadinti buitinę techniką. Po tokių padarinių, namui gali prireikti net ir kapitalinio remonto. Tačiau net ir viską sutvarkius, bet nepašalinus nusėdimo, problemos neabejotinai kartosis“, – įsitikinęs specialistas.

K. Jurėnas pasakoja, kad šiais laikais būdų, kaip atstatyti pastatą į jo normalią poziciją, yra išties ne vienas, tačiau, kalbant apie kokybę, darbų greitį ir patogumą – geopolimerinės injekcijos technologija yra kone geriausias pasirinkimas rinkoje.

„URETEK“ taikomos geopolimerinės injekcijos privalumas tas, kad ji nepažeidžia pastato konstrukcijų ir nesukelia papildomų nepatogumų gyventojams.

„Taikant įprastinius metodus, namo grindys išardomos ir klojamos iš naujo, tačiau naudojant geopolimerinę technologiją, nusėdimas yra sustabdomas greitai ir nepastebimai, nereikia nieko griauti ar ardyti, nes pasiekti gruntą tereikia 12–15 milimetrų išgręžtų skylučių. Išsikraustyti ir ieškoti laikinos gyvenamosios vietos taip pat nereikia, nes paprastai darbams atlikti užtenka vos vienos dienos“, – pasakoja K. Jurėnas.

Amžiaus investicija, leisianti pamiršti šią problemą

Kitaip nei įprasti metodai, kuriais yra bandoma atstatyti pastatą į pradinę būklę, geopolimerinė technologija, pasak specialisto, užtikrina, kad praėjus net ir 100-ui metų, pastatas išliks stabilus ir tvirtas.

URETEK nuotr.

„Paprastai, įklojus papildomo mišinio sluoksnį, nusėdimas gali ne tik kad nedingti, bet ir suintensyvėti, o dėl pastorėjusio grindų sluoksnio, gali išaugti išlaidos šildymui. Tyrimai rodo, kad geopolimerai užtikrina beveik amžiaus tarnavimo laikotarpį“, – teigia K. Jurėnas.

Pats geopolimerinės technologijos veikimo principas, pasak „URETEK“ atstovo, yra gana paprastas, bet tuo pačiu ypač efektyvus, mat kiekviena geopolimerinės medžiaga atlieka skirtingus procesus, todėl yra naudojama kiekvienam pastatui individualiai.

„Geopolimerinės injekcijos skirstomas į stabilizuojančias ir aktyviąsias. Stabilizacijos metu yra didinamas grunto tankis tose vietose, kur pastatas turi nusėdimo požymių, taip sustabdant tolimesnį sėdimą. Na, o aktyviuoju procesu konstrukcija yra stabilizuojama ir tuo pačiu pakeliama kaip įmanoma arčiau savo pradinės padėties. Negano to, kiekviena geopolimerinė medžiaga pasižymi skirtingomis savybes, kurios yra naudingos ir naudojamos individualiems atvejams“, – teigia specialistas.

Daugiau informacijos rasite www.uretek.lt.

Užsakymo nr.: PT_83992181