Taigi, išsiaiškinkime, kas yra saugaus prieglobsčio aktyvai ir kaip tiksliai juos pasirinkti krizės metu, įskaitant ir šią koronaviruso epidemiją. Tad, pradėkime!

Kas yra saugaus prieglobsčio aktyvas?

Saugaus prieglobsčio aktyvas yra finansinis turtas, gebantis išlaikyti ar netgi padidinti savo kainą tuo metu, kai rinkose vyrauja neramumai. Rinkos dalyviai naudojasi tokiais prieglobsčio aktyvais, kad sumažintų savo nuostolių riziką, kai kaina rinkose krenta.

Tačiau turėtumėte nepamiršti, kad tai, kas atrodo patikima investicija, smukus vienai rinkai, gali būti tikra katastrofa kitoje meškų rinkoje. Štai kodėl investuotojai turi labai gerai įvertinti, kokį prieglobsčio aktyvą pasirinkti konkrečiu metu.

Iš esmės tokie saugaus prieglobsčio aktyvai atvirkščiai koreliuoja su ekonomikos ir kitų rizikingesnių aktyvų efektyvumu. Kai dauguma rinkų krinta, saugaus prieglobsčio aktyvai paprastai auga. Arba gali būti atvirkščiai.

Saugaus prieglobsčio aktyvų charakteristikos ir techninės sąlygos

Išskiriamos kelios savybės, kuriomis paprastai pasižymi saugaus prieglobsčio aktyvai. Būtent dėl šių savybių jie ir garsėja savo saugaus prieglobsčio reputacija, šios savybės apima:
• Likvidumą – aktyvas gali būti greitai ir lengvai konvertuojamas į grynuosius pinigus.
• Funkcionalumą – aktyvas naudojamas taip, kad būtų nuolat užtikrinta jo ilgalaikė paklausa.
• Ribotą pasiūlą – pasiūlos augimas niekada neturi viršyti paklausos.
• Saugią paklausą – tikimybė, kad aktyvas bus pakeistas kitu arba pasen, yra labai maža.
• Nuoseklumą – aktyvas nepraranda savo vertės, bėgant laikui.
Ne kiekvienas prieglobsčio aktyvas gali pasižymėti visomis šiomis savybėmis, todėl prekiautojai ir investuotojai turi įvertinti tinkamiausią saugaus prieglobsčio aktyvą, esant dabartinei ekonominei situacijai.

Svarbu atsiminti, kad skirtingi saugaus prieglobsčio aktyvai gali duoti skirtingų rezultatų, atsižvelgiant į konkrečius rinkų nuosmukio laikotarpius.

Kurį aktyvą galima laikyti saugiu prieglobsčiu?

Populiarūs saugaus prieglobsčio aktyvai, laikui bėgant, gali keistis, todėl labai svarbu neatsilikti nuo investavimo tendencijų. Tačiau yra keli tokie saugaus prieglobsčio aktyvai, kurie, bėgant metams, tapo rinkų mėgstamiausiais. Pateikiame kelis jų.

Apie auksą

Žmonės, galvodami apie saugaus prieglobsčio aktyvus, galvoje dažnai turi auksą. Šis taurusis metalas daugelį metų buvo puiki galimybė kaupti vertę. Kadangi auksas fizinė žaliava, jo negalima atspausdinti, kaip, tarkime, pinigus, o vyriausybės sprendimai jo vertei ne visada daro įtaką.

Istoriškai auksas išlaikė savo vertę, todėl jis tarnauja kaip savotiška draudimo forma nuo neigiamų ekonominių įvykių. Kai tai atsitinka ir tęsiasi kurį laiką, investuotojai yra linkę savo lėšas sutelkti į auksą, o tai savo ruožtu padidina jo kainą dėl tuo metu padidėjusios jo paklausos.

Be to, esant aukštai infliacijai, jo vertė taip pat auga, nes jis kotiruojamas JAV doleriais.

Ko gero, geriausias aukso kaip saugaus prieglobsčio aktyvo statuso pavyzdys yra laikotarpis po 2008 m. pasaulinės finansų krizės. Šis ralis tęsėsi iki 2011 metų.

Daugelis mano, kad auksu paremtos valiutos privertė investuotojus pirkti šį taurųjį metalą dabartinės krizės metu, kad panaudotų jį savo lėšų vertei išsaugoti.

Apie obligacijas

Vyriausybės obligacijos iš esmės yra dokumentai, už kuriuos skolinate vyriausybei, o ši už skolą periodiškai moka jums palūkanas. Vyriausybės obligacijos yra skirtingų rūšių ir pagrindinis skirtumas paprastai yra jų trukmė (1, 3, 5, 10 ar 30 metų).

Investuotojai linkę labiau pasitikėti valstybių obligacijomis, kurias išleidžia išsivysčiusios ekonomikos šalys, tokios kaip JAV, Vokietija ar Japonija. Ir tai yra logiška.

Tikriausiai, populiariausi yra JAV iždo vertybiniai popieriai, kurių terminas yra 10 metų. Jų, kaip saugaus prieglobsčio aktyvo, statusas grindžiamas JAV vyriausybės kreditavimo statusu, stabiliu JAV dolerio pelnu ir santykinai ilgu laikotarpiu.

Dėl stabilios šio aktyvo grąžos, investuotojai JAV iždo vertybinius popierius laiko saugaus prieglobsčio aktyvu, juo labiau, kad visos investicijos bus sumokėtos pasibaigus obligacijos galiojimo laikui.

Vis dėlto reikia nepamiršti, kad šiandieninėje realybėje didelė dalis išsivysčiusių šalių vyriausybių obligacijų gali pasižymėti ne tik teigiamu pelnu, bet kartais būti netgi neigiamos, nes sunku kompensuoti vietos infliaciją. Taigi šie vertybiniai popieriai taip pat gali tapti nuostolinga investicija, nors ir yra šiek tiek saugesni.

Apie Japonijos jeną

Japonijos jena yra laikoma saugaus prieglobsčio aktyvu, nes jos vertė dažnai pakyla kitų pagrindinių valiutų, įskaitant ir JAV dolerį, atžvilgiu, kai pradeda smarkiai svyruoti akcijos ir vyriausybės obligacijos.

Po Antrojo pasaulinio karo Japonijos ekonomika buvo restruktūrizuota, tai leido jai pasivyti kitas pasaulio ekonomikas. Japonijos centrinis bankas tapo labai gerbiamu, o jena įsitvirtino kaip pagrindinė pasaulio valiuta.

Nepaisant nuolatinių vyriausybės įsikišimų, jenos likvidumas ir toliau traukia investuotojus finansinių krizių metu.

Japonijos jena (JPY) pelnė saugaus prieglobsčio aktyvo reputaciją dėl didelio prekybos pertekliaus, lyginant su Japonijos ekonomikos skolomis. Japonijos investuotojų turimo užsienio turto vertė yra daug didesnė nei užsienio investuotojų turimo Japonijos turto.

Tai reiškia, kad kai rinkose pernelyg padidėja rizika, pinigų srautai iš kitų valiutų nukreipiami į Japonijos jeną ir taip sugrįžta į šios šalies vietines rinkas. Taip didesnė Japonijos jenos paklausa padidina Japonijos valiutos kainą.

Kita priežastis, kodėl jena laikoma saugiu prieglobsčiu neramumų rinkose metu, yra ta, kad visi tuo tiki. Taigi Japonijos jenos saugaus prieglobsčio aktyvo statusas tampa savaime išsipildančia pranašyste. Panaši situacija kaip ir su auksu.

Apie Šveicarijos franką

Tikriausiai daugelis iš jūsų esate girdėję, koks saugus ir stabilus yra Šveicarijos frankas. Šveicarijos franko stabilumą lemia patikima šios šalies finansų ir bankų sistema, neutrali politinė padėtis, maži kapitalo rinkos svyravimai ir labai žemas nedarbo lygis Šveicarijoje.

Šalies nepriklausomybė nuo Europos Sąjungos suteikia jai tam tikrą imunitetą regione vykstantiems politiniams ir ekonominiams įvykiams. Šveicarija taip pat yra mokesčių rojus turtingiesiems, kuriems naudingas aukštas saugumo lygis ir anoniminė bankininkystė.

Labai dažnai Šveicarijos franko paklausa išauga, kai pasaulinėse akcijų rinkose pradeda rodytis netikrumo ženklai.

Apie JAV dolerį

Daugiau kaip 50 metų JAV doleris buvo vienas populiariausių saugaus prieglobsčio aktyvų rinkos nuosmukių metu. Jis pasižymi daugeliu saugaus prieglobsčio aktyvo savybių, tačiau svarbiausia yra ta, kad tai likvidžiausia valiuta Forex rinkoje. Tai taip pat pasaulinių rezervų valiuta.

Šis pasitikėjimas JAV doleriu kyla iš Bretono Vudso susitarimo, pagal kurį buvo įvesta fiksuotų valiutų sistema ir JAV doleris tapo pasaulinių rezervų pagrindu. Net ir panaikinus šią sistemą, JAV doleris išlaikė savo, kaip saugaus prieglobsčio aktyvo, pozicijas, nes tai yra didžiausios pasaulio ekonomikos valiuta.

Daugelis manė, kad Donaldo Trumpo politika gali pakenkti JAV dolerio statusui, tačiau panašu, kad šio neapibrėžtumo laikais JAV doleris vis dar naudojasi pinigų srautais, siekiančiais prieglobsčio.

Naujausias pavyzdys yra koronaviruso pandemija. JAV dolerio indeksas per maždaug dvi savaites šoktelėjo 6,6 % ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2016 m. gruodžio mėnesio.

Gynybinės akcijos

Investuotojai, norintys suvaldyti savo pozicijas rinkos nuosmukio metu, gali nusitaikyti į gynybines akcijas. Šios akcijos krizės metu paprastai duoda geresnius rezultatus nei plačioji akcijų rinka.

Gynybinės akcijos yra bendrovių, tiekiančių produktus ir paslaugas tokiems sektoriams kaip komunalinių paslaugų, sveikatos priežiūros, pagrindinių vartojimo prekių, žaliavų ar karo pramonės, akcijos.

Šios akcijos laikomos saugaus prieglobsčio aktyvais, nes jos gali išlikti palyginti stabilios dėl nuolatinės jų produktų paklausos, net ir netikrumo bei neapibrėžtumo laikais.

Pavyzdžiui, nesvarbu, kokia yra ekonomikos ir rinkų situacija, vartotojai ir toliau pirks maistą, gėrimus, vaistus ir kitas būtiniausias prekes, taip pat mokės už komunalines paslaugas.

Apibendrinant:

Sunkiais ekonominiais laikotarpiais, tokiais kaip masiniai bankrotai, ekonomikos nuosmukiai, pasaulinės pandemijos, ginkluoti konfliktai ir pan., dauguma finansų rinkos priemonių greitai praranda savo vertę, o tai gali sukelti finansinę krizę.

Tačiau yra tam tikri aktyvai, kurie per tuos laikotarpius linkę išlaikyti savo kainą ar netgi ją padidinti. Tai yra vadinamieji saugaus prieglobsčio aktyvai. Šių aktyvų paklausa labai padidėja neapibrėžtumo laikotarpiais būtent dėl išskirtinių jų savybių.

Auksas ir kiti taurieji metalai, vyriausybės obligacijos, Japonijos jena, Šveicarijos frankas, JAV doleris ir gynybinės akcijos yra vieni populiariausių saugaus prieglobsčio aktyvų. Tačiau su kiekvienu rinkos nuosmukiu ne visi vienodai gerai veikia.

Svarbu, kad pagal esamą rinkos nuosmukį pasirinktumėte tinkamiausią saugaus prieglobsčio aktyvą, kad galėtumėte geriausiai apsaugoti savo kapitalą ir investicinį portfelį.

Užsakymo nr.: PT_83930641