Už kiekvieną iš šių sumų galima suremontuoti namus. Suprantama, kad „kuo daugiau lėšų, tuo įspūdingesnis remontas“, tačiau turėdamas tinkamus prioritetus ir realų norų sąrašą, su 3 tūkst. eurų iš tikrųjų galima pakeisti savo namus. Galų gale, tikrasis „menas“ yra pasiekti maksimalų efektą minimaliomis priemonėmis, o tai dažnai net tampa teigiamu iššūkiu.

„Remonto išlaidos gali viršyti vidutinį žmogaus atlyginimą, todėl yra dvi galimybės: sutaupyti arba gauti vartojimo paskolą. Norėdami sėkmingai pradėti būsto renovaciją, turite kruopščiai suplanuoti išlaidas ir būtinai palyginti paskolų kainas, kad išvengtumėte permokėjimo“, – sako „Altero“ vadovas Arturs Kostins.

Kalbant apie būsto renovaciją, visada kyla klausimas „nuo ko pradėti?“. Interjero dizainerė Inese Jansone pataria pirmiausia susidaryti aiškų suplanuotą biudžetą. Po to – galvoti apie norus ir poreikius, kurie turės būti suderinti tarpusavyje, atsižvelgiant į tai, kad renovacijos biudžetas yra ribotas. Pavyzdžiui, žinodami, kokios grindų dangos reikia, mes galėsime išreikšti savo norus pasirinkdami jos medžiagą ir spalvą ar atspalvį, o tai yra labai svarbu, nes reikia laikytis pagrindinės idėjos viso būsto tobulinimo metu. Trečias didelis žingsnis – surasti ir išsirinkti gerus ir patikimus meistrus. Reikia atkreipti dėmesį, kad žmonės, kurie darys remontą, visada turėtų suplanuoti papildomą biudžetą.

Tačiau atsakant į klausimą: „nuo ko pradėti?“, atsakymas visada bus – nuo brangiausių ir svarbiausių vietų: lubų, sienų, grindų, o prireikus – langų keitimo ir kt. Kalbant apie konkrečias patalpas – tai nuo virtuvės ir vonios kambario, kuriuos naudojame labai intensyviai ir kur taupyti nepatartina.

„Altero“ nuotr.

Štai standartinis pavyzdys: vieno ar dviejų kambarių butas, kuris buvo renovuotas maždaug prieš 10 metų. Ką galima padaryti tokiame bute, turint tris skirtingus biudžetus, pataria interjero dizainerė Inese Jansone, interjero dizaino studijos „Inese Jansone Design“ įkūrėja.

3 tūkst. eurų

SIENOS. Jei jos nėra lygios, geriausias pasirinkimas – klijuoti naujus tapetus, o jei sienos lygios – galite pasirinkti vandeniui atsparius dažus.

GRINDYS. Biudžetas yra per mažas, kad pakeistumėte grindis, tačiau visada galite pakeisti kilimus. Jei jums labiau patinka kilimai, įsitikinkite, kad jų atspalviai atitinka bendrą suplanuoto interjero koncepciją.

SOFA. Idealiu atveju, jei yra įmanoma, reikia pakeisti sofą, kuri suteiks kambariui „naują kvėpavimą“, nes būtent sofa yra laikoma gyvenamojo kambario centru. Tačiau reikia atsiminti, kad tai neturėtų viršyti 800 eurų biudžeto. Jei neįmanoma nusipirkti naujos sofos, keiskite bent pagalvėles. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad tokiu atveju bendrą kambario koncepciją reikės pritaikyti prie esamos sofos tono ir stiliaus.

APŠVIETIMAS. Seną apšvietimą reikia pakeisti ir paprastai tai yra vienos brangiausių išlaidų, kurios, žinoma, priklauso nuo apšvietimo kiekio. Čia „Ikea“ gali pasiūlyti nemažą kiekį simpatiškų alternatyvų brangiems dizaino šviestuvams.

NUOTRAUKŲ AKCENTAS. Iš esmės su palyginti nedideliu biudžetu didžioji dalis lėšų turi būti išleista pagrindiniams dalykams keisti, o dekoravimui lieka nedaug pinigų. Interjero dizainerė rekomenduoja ant sienų pakabinti nuotraukas su gražiais ir klasikiniais rėmais (juodais, baltais), kurie atnaujins kambarį ir brangiai nekainuos.

PAPILDOMOS SMULKMENOS. Paskutinis dalykas, kurį galima įtraukti į šią sumą yra žaliuzės. Jų kaina bus mažesnė už užuolaidų kainą, nes, kaip žinia, jos yra brangios.

„Altero“ nuotr.

10 000 eurų

SIENOS. Už šią sumą galima sienas išlyginti ir išdažyti bet kokiu norimu atspalviu. Tai tikrai geras sprendimas ir ateičiai, kai norėsite pakeisti interjerą ir lengvai jas perdažyti. Taip pat svarbu, kad sienos būtų patogios kasdienei priežiūrai (t.y., lengvai valomos).

GRINDYS. Turint tokį biudžetą, galima pakeisti grindų dangą į parketą, nes jei gerai paieškosite, rasite geros kokybės parketo grindis nuo 30 eurų už kvadratinį metrą.

VIRTUVĖS ĮRANGA. Apsvarstykite ir virtuvės įrangos pakeitimą. Tik labai svarbu susirasti patikimus meistrus, nes didelė jų kaina ne visada reiškia kokybę.

VONIOS KAMBARYS. Remontuojant vonios kambarį, didžiausias dėmesį skirkite grindų plytelių kokybei ir meistrui, kuris jas klos. Galite pasirinkti norimą techniką, nes yra daug gerų biudžeto variantų.

LANGAI. Jei bute nėra pakeisti ar šildomi langai, tuomet tikrai reikia tai padaryti. Tas pats galioja radiatoriams, nes dažnai seni radiatoriai nebeveikia taip gerai.

PROTINGAI PASISKISRTYKITE LIKUTĮ. Likusi biudžeto dalis turėtų būti skirta miegamojo lovai ir drabužių spintai, svetainės sofai ir lentynoms, užuolaidoms ar žaliuzėms. Papuošti lentynas ar sienas brangiai dažant nepavyks, tačiau visada galima papuošti nuotrauka juodu arba baltu rėmeliu, kuri tiks bet kokiam interjerui. Taip pat kambarį pagyvina skirtingi augalai.

Trijų kambarių buto galimybės šiek tiek sumažėja, nes, didėjant patalpų plotui, didėja ir jų įrengimo išlaidos. Praktiškai galite padaryti tą patį, ką ir dviejų kambarių bute, tačiau reikės ieškoti kompromisų tarp skirtingų sprendimų. Pavyzdžiui, jei yra noras investuoti į kokybišką parketą, sienų lyginimą, galima pakeisti tapetų klijavimu ir pan.

„Altero“ nuotr.

15 000 eurų

Jei ši renovacijai skirta suma yra didesnė nei abiejų ankstesnių biudžetų, reikėtų laikytis drausmės, nes galima lengvai nukrypti nuo plano pinigus išleisti spontaniškiems pirkiniams ar netinkamiems sprendimams. Pavyzdžiui, ar būtų protinga nusipirkti paveikslą už 1000 eurų? Vieno kambario bute – taip, bet jei butas yra didesnis, geriau investuoti pinigus į kokybišką parketą, pakeisti langus, radiatorius ir pan.“, – pataria interjero dizainerė.

PROTINGI KOMPROMISAI. Už tokią sumą, tinkamai parenkant akcentus ir kruopščiai planuojant, galima visiškai suremontuoti vieno/dviejų kambarių butą ir atlikti kapitalinį 3 kambarių buto remontą, įtraukiant keletą brangesnių smulkmenų.

BALDAI. Tai, ką galite padaryti su 3 ir 10 tūkst. eurų biudžetu, be jau minėtų sprendimų, yra investuoti į baldus, pagamintus pagal užsakymą. Tokie baldai dažniausiai naudojami vonios kambariuose ir prieškambariuose, kur reikalingi nestandartinių dydžių sprendimai.

NEMOKAMI DIZAINO ELEMENTAI. 15 tūkst. eurų biudžetas taip pat gali būti panaudotas unikaliam ir nepakartojamam dizaino sprendimui, kuris tiks tik jūsų namuose. Kaip pavyzdį dizainerė pamini sienų dailylentes – sienų apmušalus iš skirtingų medžiagų plokščių. Pavyzdžiui: mediena, laminatas, audinys ir pan. Tai būdas sukurti originalų dizainą, kuris visada bus madingas ir jūsų namams suteiks unikalumo.

Užsakymo nr.: PT_83754495