Pastaruoju metu į Lietuvą krepšininkas grįžta nedažnai, mat su komanda įtemptai kovoja dėl vietos NBA atkrintamosiose varžybose. Iki sezono pabaigos likus vos keletui mėnesių, jaunai komandai labai svarbus 27-erių metų vidurio puolėjas per vienas rungtynes renka vidutiniškai 14,5 taško, 10,5 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 1,2 blokuoto metimo.

Kadangi atostogos Lietuvoje J. Valančiūnui nusimato dar negreitai, krepšininkas užsimena apie jį aplankančią nostalgiją, o dalykus, kurių ilgisi, jis galėtų vardinti ilgai. Tarp jų – išskirtinę vietą jo širdyje užimantis tikras, lietuviškas maistas.

„Amerikos prekybos centrų tikrai neapkaltinsi maisto produktų pasirinkimo trūkumu, tačiau to, ko nori mano širdis, ten dažnai nėra. Tiesą sakant, kartais užtektų paprasto kiaušinio su lietuvišku majonezu“, – vardija J. Valančiūnas.

Krepšininkas neslepia, kad tradiciniai lietuviški patiekalai yra jo silpnoji vieta. Bėda ta, kad iš Amerikoje parduodamų produktų jų pagaminti tiesiog nepavyksta.

„Tarkime, kad ir mišrainės gaminimas – atrodo, kas ten tokio, visko galima nusipirkti bet kur pasaulyje, tačiau vietoje „Daumantų“ majonezo įdedi kitokio ir skonis jau ne toks. Tas pats ir su bulvių patiekalais. Gali tiksliai žinoti, kaip pagaminti, bet iš amerikietiškų bulvių lietuviškų cepelinų neišvirsi ir viskas“, – sako krepšininkas.

J. Valančiūnas pastebi, kad Amerikoje perpildytos ne tik prekybos centrų lentynos, bet ir produktų sudėtys. Saldikliai, dažikliai, modifikuotas krakmolas – tai tik keletas maisto priedų, kuriuos rasi kone kiekviename produkte. Pasak krepšininko, Lietuvoje žmonės labiau stengiasi prižiūrėti savo mitybą, vartoti mažiau cukraus, krakmolo, pasirinkti natūralesnius produktus.

„Pastebėjau, kad lietuviai išsiskiria savo meile tradiciniam, natūraliam maistui. Mes mėgstame šviežius pomidorus iš močiutės daržo, kieme laisvai lakstančių vištų kiaušinius, pačių raugintus augurkus, žiūrime į produktų sudėtis“, – sako J. Valančiūnas.

Natūralumo bei kokybės poreikį, NBA žvaigždės teigimu, girdi ir lietuviškų maisto produktų gamintojai. Pavyzdžiui, pagardų ir padažų gamintojas UAB „Daumantai LT“ dar prieš dešimtmetį pirmasis šalyje pristatė ekologiškus majonezus, pomidorų padažus bei kečupus. Nuo to laiko lietuvių pamėgti produktai dar labiau tobulėjo – sudėtyse atsisakoma saldiklių, konservantų, krakmolo, o daugelyje „Daumantų“ majonezų naudojami tik laisvai laikomų vištų kiaušiniai. Netrukus Lietuvos prekybos centrų lentynas pasieks net mineralais praturtintas pomidorų padažas.

J. Valančiūnas sako jau su nekantrumu laukiantis vasaros, kai kartu su šeima grįš į Lietuvą ir galės iki soties lepintis mėgstamiausiais patiekalais: „Nors ir Amerikoje stengiamės valgyti tik kokybišką maistą, tai pavyksta tikrai ne visada. Jau svajoju apie mamos ruoštas vaišes – jų niekas nepakeis“.

Užsakymo nr.: PT_83647771