Dvariški potyriai per uoslę, lytėjimą ir skonį

Jeigu norite bent dienai pasinerti į XIX amžiaus pabaigos dvariškių gyvenimą, privalote nuvykti į Pakruojo dvarą. Pasak dvaro valdytojo Giedriaus Klimkevičiaus, čia lankytojų laukia autentiški senoviniai kostiumai, riedančios karietos, unikalūs senieji automobiliai, technikos dirbtuvės, klasikinė muzika, kulinarinis maisto paveldas ir ne tik.

„Čia galima patiems pamatyti, kaip skyrėsi aristokratų ir kaime gyvenančių žmonių kasdienybė. Kelionėje į XIX amžių išbandomos įvairios veiklos, kurių metu supažindinama su senaisiais amatais: lankytojai viską gali paliesti, išvysti, užuosti ir net paragauti“, – apie tai, kuo Pakruojo dvaras išsiskiria iš kitų, pasakoja pašnekovas.

Jis priduria, kad bene populiariausia jų siūloma programa – „Svečiuose pas Malūnininką“, mat čia lankytojai sugrįžta net po kelis metus jau dešimtmetį.

„Edukacija yra žavi tuo, kad faktai apie dvarą, malūnininko darbą ir alaus gamybą pateikiami itin linksmai. Programos metu taip pat vyksta degustacija ir vakarienė senoje karčiamoje. Populiarumo nepraranda ir kita degustacija, tik jau pas dvaro aludarį Žaldoką – čia gyvai skamba akordeono muzika ir dainos. Kasmet sulaukiame daug atvykstančių vaikų grupių, kurie dalyvauja edukacinėse programose pas amatininkus, tokiose programose mielai dalyvauja ir suaugusieji. Vaikai itin mėgsta programą „Dvariškas gyvenimas – špyga taukuota“, kurią artimiausiu metu, pageidaujant lankytojams, ketiname pritaikyti ir suaugusiems“, – kalba Giedrius Klimkevičius.

Vygailės Sukurytės (Keliauk Lietuvoje) nuotr.

Dvaro valdytojo teigimu, ne ką mažiau populiari ir kita Pakruojo dvaro vieta – bausmių rūsys, kuriame esantys eksponatai nepalieka abejingų. O šiais metais planuojama atverti dar nematytas dvaro kolekcijas, pavyzdžiui, gydytojo kabineto. Čia bus galima susipažinti su senaisiais gydytojo darbo įrankiais, procedūromis.

Vis tik, Pakruojo dvare apstu ne vien įdomių pažintinių edukacijų – čia nuolat vyksta ir įvairūs renginiai, kasmet sutraukiantis tūkstančius lankytojų. Didele gausa renginių planuojama atvykstančius žmones nustebinti ir 2020 metais.

„Pirmosiomis vasaros dienomis pasveikinsime ją švente ir pramogomis vaikams bei tėvams – bus rengiama šeimų šventė. Taip pat sugrįžta ir gėlių festivalis „Vasarvidžio nakties sapnas“. Jis dvarą pavers gėlėčiausia vieta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Čia iškils dar nematytos geriausių Lietuvos floristų ir skulptorių gyvų gėlių skulptūros, kompozicijos, bus renkamas įspūdingiausias gėlių kilimas“, – apie būsimus renginius pasakoja pašnekovas.

Pakruojis nuotr.

G. Klimkevičius priduria, kad rudens pradžioje taip pat sugrįš gurmaniško maisto gerbėjus ir geriausius aludarius sutraukiantis festivalis „Bumbulinės“. Žiemos metu Pakruojo dvaras vėl sužibs gražiausiomis ir ryškiausiomis spalvomis, mat vėl bus rengiamas kalėdinis šviesų festivalis.
„Šiais metais pasirodo ir naujos pramogos bei paslaugos. Jau pradėjome rengti romantišką puotą tik suaugusiems, pavadinimu „Vienos nakties romanas“. Šio pabėgimo į dvarą metu dalyviai nusikels į XIX a. puotų šurmulį, prabangą, tradicijas ir pajus senąją romantiką, kerinčioje žvakių šviesoje vakarieniaudami rūmų valgomajame, sukdamiesi šokio žingsniu bei pasinerdami į dvariškas pramogas“, – apie naujoves užsimena Pakruojo dvaro valdytojas Giedrius Klimkevičius.

Veikia vienintelė fizinio krūvio terapijos klinika

Norintiems poilsio kūnui ir sielai, teks keliauti kiek kitur – į šalies rytus. Apsuptas įspūdingos laukinės gamtos, stūkso Paliesiaus dvaras, kurio sienos saugo turtingą istorijos ir kultūros paveldą.

„Čia įsikūrusi vienintelė Baltijos šalyse veikianti fizinio krūvio terapijos klinika. Siekiame, kad Paliesiaus dvaras šiandien itin skubančiame pasaulyje būtų oazė, kur, bent trumpam, žmonės pamirštų laiką, pailsėtų, įkvėptų gryno oro ar pasisemtų naujų idėjų. Dvaro interjeras, net menkiausios detalės, jį supanti aplinka bei siūlomos paslaugos yra sukurti tam, kad žmogus pajustų ryšį ne tik su gamta, bet ir savimi“, – sako dvaro vyr. administratorė Birutė Jaškūnienė.

E. Lasio nuotr.

Ji priduria, kad Paliesiaus klinika yra ypatinga – tai pirmoji ir vienintelė licencijuota fizinio krūvio terapijos klinika ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse. Pasak pašnekovės, čia gydome ne vaistais (išskyrus neišvengiamas situacijas dėl jau žinomų kliento ligų ar sutrikimų), o individualiai pasirinktu ir labai tiksliai dozuojamu fiziniu krūviu.

„Paliesiaus fizinio krūvio terapijos klinikos filosofija grindžiama holistiniu principu: gydomas kūnas, vyksta kryptingas mokymas (fizinio krūvio, sveikatos, gyvenimo būdo, mitybos įgūdžių), taikomos įvairios terapijos – kvapų, muzikos, koncertai, kūrybos plenerai“, – pasakoja dvaro administratorė.

B. Jaškūnienės teigimu, diagnostikos ir/ar gydymo programa dėl išsamių laboratorinių, funkcinių, psichologinių tyrimų parengiama individualiai kiekvienam pacientui. Individualiai su kiekvienu pacientu dirba ir klinikos specialistai.

Vygailės Sukurytės (Keliauk Lietuvoje) nuotr.

„Paliesiaus fizinio krūvio terapijos klinikoje vienu metu ir stiprinamas organizmas, ir gydomi sutrikimai. Tai – unikali kombinacija. Gydome įvairius sutrikimus: organizmo silpnumą ir funkcijos sutrikimus po onkologinio gydymo, antsvorio, padidėjusio arterinio kraujo spaudimo, diabeto, perdegimo bei streso sindromą“, – kalba ji.

Be to, čia veikia ir poilsio namai, restoranas, kepyklėlė, ypatinga akustika garsėjančioje koncertų salėje ištisus metus vyksta pasaulinio garso koncertai, įrašinėjami muzikos albumai, rengiamos konferencijos, parodos bei asmeninės šventės.

Pasak Birutės Jaškūnienės, į Paliesiaus dvarą atvykus atgauti moralinių jėgų, verta apsidaryti ir apylinkėse. Ji pataria dviračiu nukeliauti į netoliese esantį Mielagėnų miestelį ir aplankyti ten esančią bažnyčią – mažąją Vilniaus katedrą. Taip pat, pasak pašnekovės, ne mažiau verta apžiūrėti gatvinį Miečionių kaimą, kurio pastatai išlikę dar nuo XIX amžiaus pabaigos.

Vygailės Sukurytės (Keliauk Lietuvoje) nuotr.

„Galite pasivaikščioti po pievas ir prisirinkti įvairių žolelių arbatoms, pasikaitinti kaimiškoje pirtyje ar ryte įšokti į vėsų Kančioginos upės vandenį. Masažinės vonios mėgėjai gali pasilepinti mūsų mažuoju SPA, įrengtu romantiškoje skliautuotoje salėje. Galime išmokyti kepti bandelių pyragą, sužinoti mielinės tešlos ir kitokių patiekalų gaminimo paslapčių. Atvykus dieną, kai vyksta koncertas, svečiai turi galimybę patirti kokia yra mūsų koncertų salės „Pasaga“ akustika bei visa aplinka. O norintieji likti ilgiau, užsisako nakvynę kambariuose, kurie daugelį maloniai stebina savo erdve ir minimalistiniu interjeru. Svečiai yra visada laukiami jaukioje dvaro krautuvėlėje su išskirtiniais daiktais, kurių nerasite jokioje kitoje parduotuvėje Lietuvoje“, – priduria pašnekovė.

Projektą „Patraukliausios Europos turizmo traukos vietovės“ (EDEN) įgyvendina nacionalinė turizmo skatinimo agentūra "Keliauk Lietuvoje", remia Europos Komisija. Daugiau informacijos apie EDEN objektus galite rasti apsilankę puslapyje eden.lithuania.travel.

Užsakymo nr.: PT_83580959